Инвеститорът милиардер Чарли Мънгър е на мнение, че търговията на

...
Инвеститорът милиардер Чарли Мънгър е на мнение, че търговията на
Коментари Харесай

Дясната ръка на Бъфет: Фондовите пазари заприличаха твърде много на казина

Инвеститорът милиардер Чарли Мънгър е на мнение, че търговията на  фондовата борса е замязяла прекалено много на играта в казино, написа Си Ен Би Си.

По време на годишната среща на Daily Journal дясната ръка на Уорън Бъфет съобщи, че би желал вложителите да не се отнасят към фондови пазар като към
хазартна игра.

98-годишният Мънгър сподели, че в случай че има опцията да бъде „ деспот за един ден “, щеше да отстрани опцията вложителите, които пробват да натрупат благосъстояние в дълготраен проект, и тези, които са фокусирани върху краткосрочните облаги, да могат да влагат парите си в един и същи фондов пазар.

„ Когато бях в Юридическото учебно заведение в Харвард, рядко търгувахме повече от 1 млн. акции дневно. Сега търгуваме милиарди. Нямаме потребност от фондов пазар, който е толкоз ликвиден “, разяснява той.

По думите на Мънгър в неговия съвършен свят ще има „ някакъв тип налог “ върху краткосрочните облаги, който да подтиква вложителите да държат акциите си по-дълго време и да понижи ликвидността.

Според него актуалните равнища на ликвидност (в случая лекотата, с която акциите могат да бъдат продавани за пари) са заплаха за страната. Той съпостави тези големите суми, които се разменят на пазарите всеки ден, с „ хора, които се напиват по време на ваучър и не мислят за последствията “.

Мънгър надалеч не е първият вложител, оприличаващ търговията с акции с
хазарт. Експерти предизвестяват, че появяването на приложения за търговия на фондовите тържища е съдействала за това доста хора да губят огромни суми пари, извънредно бързо, инвестирайки в акции.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР