Инвестирай в пасивна къща и убий монопола Кое притеснява клиента,

...
Инвестирай в пасивна къща и убий монопола Кое притеснява клиента,
Коментари Харесай

Нулево енергийните сгради в Беломорски останаха на хартия

Инвестирай в пасивна къща и убий монопола

Кое тормози клиента, когато става дума за инвестиция в въздържан дом? “Доколко ще се оскъпи строителството. Реално това оскъпяване е не повече от 15% от общоприетото, а поддръжката е близо с 40% по-евтина ”, споделя инж. Румен Панайотов от компания " Еко енерджи 2005 ". Самият той е частен вложител и през 2012 година имаше упоритост да построи три нулево енергийни къщи в пловдивския квартал " Беломорски ". Подготви плановете със студио " АРХЕ " на Георги Николов - първия български проектант, минал сполучливо през образование в BRE, Watford, UK и изпит към Passivhaus Institut - Dr. Wolfgang Feist, Дармщад, Германия.

Инвеститорът пък купува контролиран имот от 2500 квадрата в кв. " Беломорски " и изкарва нужните разрешителни за градежа. На мястото могат да се построят три къщи от 277 квадрата (включващи и гараж), плюс личен двор. Според плана къщите са двуетажни и съдържат столова, кухня, хол и санитарни пространства - на първо равнище, и три спални - на второ. В създаването е планувана и фотоволтаична апаратура за монтаж на покрива. Къщите са позиционирани по този начин, че да имат аспект към Родопите.

" Една къща е пасивна, когато дава отговор на стандарта нужната сила за отоплението й да не е повече от 15 kWh/ m2 годишно, както за отопление, по този начин и за изстудяване ", изяснява инж. Румен Панайотов. През 2012 година планът му получи позволение за градеж от администрацията на регион " Южен ", само че той по този начин и не се осъществя във времето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР