Инвестираме в библиотеките, инвестираме в бъдещето ни!

...
Ние, библиотечните специалисти, призоваваме за инвестиции в библиотеките и гарантиране
Коментари Харесай

Ние, библиотечните специалисти, призоваваме за инвестиции в библиотеките и гарантиране правото на българските граждани да ползват модерни библиотеки, за да бъдат равноправни граждани на ЕС и да изпълняват своите отговорности на съвременни личности, допринасящи за развитието на обществото. Това каза Анета Дончева, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, предаде репортер на БГНЕС.

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира 16-тата поред застъпническа кампания „Национална библиотечна седмица“. Тя се провежда под надслов „Инвестираме в библиотеките – инвестираме в бъдещето ни“ в периода от днес до 13 май 2022г. Целта й е да привлече вниманието към възможности, които библиотеките имат, за да помагат на хората в условия на кризи. В брошурите пише, че за да имаме модерни библиотеки трябва: Държавата и местната власт да имат дългосрочна стратегия, да следват системна политика и да осигуряват адекватно финансиране на сектора.

Сред исканията, които Дончева изброи при откриването на седмицата бяха още и стратегии за развитие и реформа на системата. „Уверявам ви, че сме на една и съща страница и в министерство на културата мислим и работим по тази национална политика и стратегия въобще за развитие на българската култура, но и в частност за развитие на библиотечния сектор“, каза зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

Писателката Здравка Евтимова сподели една китайска поговорка, че семенцето от лотос остава живо 1000 години и когато намира 1/10 част от капчицата вода, то пониква и вдига своето зелено знаме към света и към хората. „Това, което сте вие. Вие сте тези семенца от лотос, които когато намерят не 1/10, а 1/100 част от капката вода, поникват и вдигат своите зелени знамена на живота, знанието и красотата пред младите българи, пред всички, които идват в библиотеките. Това е и смисъла на вашата работа“, каза писателката и посочи, че знае, че труда им е много, много отговорен.

Националната библиотечна седмица се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки - България" и с подкрепата на Фондация „Америка за България". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР