"Инвестбанк" е новият собственик на активите на фалиралия торов завод

...
"Инвестбанк" е новият собственик на активите на фалиралия торов завод
Коментари Харесай

Инвестбанк вече е собственик на Химко

"Инвестбанк " е новият притежател на активите на банкрутиралия торов цех "Химко " - Враца. Това демонстрира информация в Имотния указател, откакто в края на предходната година частен правосъден реализатор разгласи парцелите и оборудването за обществена обмен по искане на самата банка, заяви "Капитал ". Причината е, че досегашният притежател - "Метахим импекс ", не изплати заема, който "Инвестбанк " му отпусна преди четири години, с цел да купи активите от синдика.

Проблеми с обслужването
Прехвърлянето е вписано в края на януари, като данните демонстрират, че банката е придобила над 700 дка земя и постройките на някогашния цех. За обмен бяха пуснати също машините и оборудването, за които може да се допуска, че също към този момент са благосъстоятелност на кредитора. Обявената цена за всичко беше 23.8 млн. лева
Активите на "Химко " (в несъстоятелност) станаха благосъстоятелност на "Метахим импекс " през 2016 година за сумата от 12 млн. лева Тази цена беше реализирана след няколко несполучливи търга, като в началото синдикът искаше близо 29 млн. лева Сделката беше финансирана от "Инвестбанк " с 9 млн. евро заем, който трябваше да бъде изплатен в средата на предходната година. Това обаче не стана и през август банката пристъпи към осъществяване на залога. Претенциите й към оня миг бяха за 9.8 млн. евро главница и лихви.
На процедура обаче "Метахим импекс " има проблеми с обслужването на заема още през цялото време. Така поради просрочени вноски за 300 хиляди лева единствено половин година след договорката банката назначи собствен шеф - Камелия Кулева, която малко преди този момент беше влезнала като акционер в сдружението с 35%.

Бизнес със скрап
Компанията "Метахим импекс " беше основана особено за покупката на активите на "Химко ". Първоначалните й притежатели бяха "Фертекс България " на кредитния милионер Георги Пиримов, който при започване на 90-те години сътвори Частна земеделска и капиталова банка, и Иван Жиров, който се занимава с недвижими парцели и търговия със скрап. В момента те държат надлежно 33% и 32%.
Ако се съди от докладите, "Метахим импекс " се е занимавала главно с нарязване и продажба на остарялото съоръжение на "Химко " за скрап. За първите две години след договорката компанията има към 4 млн. лева доходи от търговия със скрап, само че активността й на процедура по-късно е завършила.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР