Инвазията на Русия в Украйна стана повод миналата седмица ЕС

...
Инвазията на Русия в Украйна стана повод миналата седмица ЕС
Коментари Харесай

ЕС ще решава за още мерки за намаляване на разходите за ток и гориво

Инвазията на Русия в Украйна стана мотив предходната седмица Европейски Съюз да одобри проект за понижаване на европейската взаимозависимост от съветските изкопаеми горива, в това число посредством увеличение на вноса на полутечен природен газ (LNG) и ускорение внедряването на възобновима сила. А тази седмица Европейският парламент даде сигнал, че ще упорства за нарастване на задачата за употребяваните възобновими източници на 45% до 2030 година

Всичко това обаче ще отнеме време, до момента в който непосредствената опасност от спирания на доставките от Русия, която обезпечава 40% от газа в Европейски Съюз, 27% от вноса на нефт и 46% от вноса на въглища, оказва резултатите си в този момент. Високите цени на силата усилват разноските на жителите в цяла Европа и движат инфлацията нагоре, а водачите на Европейски Съюз следва още веднъж да обсъдят ограничения за омекотяване на товара за потребителите и бизнеса в идните дни.

Изправени пред наближаващи избори, някои политици обаче нямат време да чакат и към този момент подхващат дейности.

Германският кабинет да вземем за пример реши в сряда да даде 4.5 милиарда евро данъчни облекчения за потребителите и разисква спомагателна помощ. Гърция ще даде спомагателни 1.1 милиарда евро за семействата и бизнеса. Испания обмисля ограничение на цените на електрическата енергия и възнамерява да разгласи серия от данъчни облекчения до края на март. В Португалия също договарят за таван на цените на електрическата енергия в помощ на семействата и бизнеса от възходящите разноски за сила. Планът включва установяване на оптималната цена от 180 евро за мегаватчас. За съпоставяне - в този момент цените са към 300 евро/мВтч.
Реклама
Европейска комисия утвърди държавна помощ и за Чехия на стойност 1.4 милиарда евро, ще покрие част от по-високите цени на електрическата енергия. Франция, където президентските избори предстоят напълно скоро, също ще вкара нови ограничения, в това число безплатни средства за енергоемки компании, които се правят оценка на към 3 милиарда евро. Правителството настоя, че последният проект няма да бъде толкоз просторен, колкото помощта, предоставена по време на пандемията. Въпреки това цената му към този момент се прави оценка на милиарди евро, според от развиването на цените на силата.

Мерките включват също разширение на помощта на освободени служащи при положение на прекъсване на фабриките заради спирания на веригата за доставки и забавено събиране на налози за компании, изправени пред по-високи разноски за сила и усложнения при експорт. Допълнително държавното управление съобщи в неделя, че ще обезпечи отстъпка от 15 евроцента на литър за бензин и дизел. Това ще се ползва за четири месеца, считано от 1 април, и ще коства на хазната към 2 милиарда евро, написа " Блумбърг ".

Засега в България съответни проекти липсват. До края на март има настояща скица за подкрепяне на бизнеса за високите цени на тока, както и на семействата за газа, само че не е ясно по какъв начин и докога ще бъдат удължени дотациите. От Министерството на енергетиката и КЕВР на няколко пъти оповестиха, че се приготвят нови правила за търговия с ток, които да подсигуряват непоклатимост на цените в дълготраен проект, само че и за това няма конкретика.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР