Инвазивните видове нарастваща и скъпа заплаха в световен мащаб, ключов доклад за намиране

...
Инвазивните видове, които унищожават гори, опустошават посевите и причиняват изчезване,
Коментари Харесай

Инвазивните видове, които унищожават гори, опустошават посевите и причиняват изчезване, са основна и нарастваща заплаха в световен мащаб, е готова да докладва знакова оценка, подкрепена от ООН.

От воден зюмбюл, задушаващ езерото Виктория в Източна Африка, до плъхове и кафяви змии, унищожаващи видовете птици в Тихия океан, до комари, излагащи нови региони на Зика, жълта треска, денга и други болести, десетки хиляди извънземни видове са претърпели корени – често буквално – далеч от мястото им на произход.

Научният консултативен панел за Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, известен с акронима си IPBES, ще публикува в понеделник най-изчерпателната оценка на така наречените „чужди видове“ някога събрани.

Хората са виновни, когато неместните видове се окажат на другия край на света, независимо дали случайно или нарочно.

Учените посочват широкото разпространение на тези видове като неопровержимо доказателство, че бързото разрастване човешката дейност е променила толкова радикално природните системи, че насочва Земята към нова геоложка епоха, наречена антропоцен, или „ерата на хората“.

Някои инвазивни видове са случайно пристигнали, пътуващи на стоп в баластната вода на товарни кораби, контейнерите в техните трюмове или в куфара на туриста.

Други бяха въведени умишлено.

Зюмбюлът, който в един момент покриваше 90 процента от езерото Виктория - осакатяваше транспорта и риболова, задушаваше водния живот, блокираше приема на водноелектрически язовир , и размножаващи се комари – смята се, че е въведено от белгийските колониални служители в Руанда като декоративно градинско цвете, преди да си проправи път надолу по река Кагера през 80-те години.

Влажните зони Everglades във Флорида гъмжат от разрушително потомство от някогашни домашни любимци и домашни растения, от петметрови (16-футови) бирмански питони и ходещи сомове до катереща папрат от Стария свят и бразилски пипер.

Инвазивните видове са значителна причина за изчезване, заедно със загубата на местообитания, глобалното затопляне, замърсяване и директна експлоатация за храна или части от тялото.

Малките острови с ендемични видове, които не се срещат никъде другаде на Земята, са особено уязвими.

Плъхове, змии и комари, транспортирани от западни изследователи или по-късно туристи са унищожили десетки видове птици през последните два века.

Смъртоносният пожар, който превърна хавайския град Лахайна в пепел миналия месец, беше подхранван отчасти от суха гвинея, меласа и биволски треви – внасяни като храна за добитък – които се разпространиха през изоставени захарни плантации.

Глобален договор за защита на биоразнообразието, сключен в канадския град Монреал миналия декември, поставя цел за намаляване на скоростта, с която се разпространяват инвазивните чужди видове, с 50 процента в сравнение с настоящите нива.

(AFP )

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР