Инвазивните системи като мозъчните импланти засега остават слабо развита нишаТехнологиите

...
Инвазивните системи като мозъчните импланти засега остават слабо развита нишаТехнологиите
Коментари Харесай

Разчитането на мозъка – пазар за милиарди долари

Инвазивните системи като мозъчните импланти към този момент остават едва развита ниша

Технологиите за “четене ” на мозъка стават все по-популярни, само че се избират неинвазивните системи (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът за системи за мониторинг на мозъка се прави оценка, от позиция на приходите, на стойност 3,5 милиарда $ през 2023 година и е подготвен да доближи 4,8 милиарда $ до 2028 година, нараствайки с по 6,3% приблизително годишно в интервала до 2028 година Факторите за този напредък включват ескалиращата поява и разпространяване на неврологични разстройства, нарасналата информираност към невродегенеративните болести, растежът на травматичните мозъчни пострадвания и разширеното потребление на мозъчен мониторинг в клинични изпитвания.

Докато редица компании опитват с мозъчни импланти за надзор на външна инсталация, някои надалеч по-обикновени технологии за „ четене “ на мозъка стават все по-популярни. Това важи на първо място за неинвазивните системи. Причините за популяризирането им се коренят в повишаването на невродегенеративните болести и мозъчните контузии, разкрива нов разбор на Markets and Markets.
Неинвазивни технологии
От позиция на процедурите, които се ползват за потребление на системите за мозъчно „ разчитане “, световният пазар е разграничен на две: инвазивни и неинвазивни технологии. Неинвазивните процедури за момента съставляват най-големия дял от пазара на решения за мозъчен мониторинг (към 2022 г). Най-вече това се дължи на по-ниските опасности от затруднения, инфекции и нежелани странични резултати спрямо инвазивните способи. Безопасността прави неинвазивните процедури по-приемливи, изключително в случаите, когато е належащо непрестанно или пък повтарящо се наблюдаване.
Фиксираните устройства са желани
Ако устройствата за „ разчитане “ на мозъка могат условно да се разделят на закрепени, портативни и непрекъснато носими, то закрепените устройства съставляват най-големия дял от пазара за мозъчен мониторинг към този момент. Тенденцията се дължи на откритото им наличие и приложимост в клинични условия – лечебни заведения, профилирани здравни заведения и проучвателен институции. Фиксираните устройства постоянно се смятат за стандарт за повсеместен мониторинг на мозъка заради тяхната акуратност, надеждност и разширени функционалности.
Топ-фактор: травматичните мозъчни увреждания
Медицинските положения, които са в основата на взрива на системи за мозъчно „ разчитане “, включват: травматично мозъчно увреждане (ТМУ), инсулт, деменция, главоболие, нарушавания на съня, болест на Паркинсон, епилепсия, болест на Хънтингтън и други. Травматичното мозъчно увреждане (ТМУ) е най-силният движещ фактор за пазара на системи за „ разчитане “ на мозъка от позиция на здравно положение. Един от главните мотори, допринасящи за забележителния пазарен дял на този сегмент, е възходящото световно разпространяване на ТМУ. Увеличението основава доста търсене на решения за ръководство на такива случаи, което постанова необятното потребление на устройства за наблюдаване на мозъка.
Болниците са най-активни
Когато става дума за крайните консуматори, потребителите на устройства за мозъчен мониторинг са лечебни заведения, неврологични центрове, диагностични центрове, клиники и други. Болничният сегмент държеше най-големия световен пазарен дял за наблюдаване на мозъка през 2022 година Наблюдението на мозъка изисква комплицирани процедури, включващи скъпи и комплицирани устройства, налични най-вече в болнични условия. Освен това лечебните заведения имат доста по-голям брой пациенти, в сравнение с по-малките клиники и други видове консуматори.

Освен това разноските за поддръжка, свързани с устройствата за наблюдаване на мозъка, доста натоварват бюджетите, а здравните заведения и по-специално лечебните заведения могат да си разрешат да ръководят такива разноски. В резултат, устройствата за наблюдаване на мозъка преобладаващо намират приложимост в лечебните заведения, което способства за тяхното владичество и по-голям пазарен дял в този сегмент.
Северна Америка е сърцето на софтуерното развиване

Що се касае до районното систематизиране на развиването на технологиите, Северна Америка държи най-големия дял от световния пазар за мониторинг на мозъка през 2022 година, до момента в който Азиатско-тихоокеанският район се чака да бъде най-бързо развиващият се район през прогнозния интервал. Големият дял на пазара за мониторинг на мозъка в Северна Америка се дължи на възходящия брой клинични изпитвания на артикули за мониторинг на мозъка, огромна популация пациенти с целеви болести, мощното наличие на производители на устройства в района и съществуването на обилни вложения в научноизследователска и развойна активност, които се нуждаят от развиването на мозъчния мониторинг.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР