Инвалидизацията и усложненията с фатален край в рамките на 6

...
Инвалидизацията и усложненията с фатален край в рамките на 6
Коментари Харесай

д-р Влатко Глигоров: Има риск от сериозни усложнения за преболедувалите COVID-19

Инвалидизацията и затрудненията с съдбовен край в границите на 6 месеца след прекараната COVID-инфекция, и то изключително при пациенти с съпътстващи сърдечно-съдови и метаболитни болести, ще бъде извънредно висок, а смъртността ще бъде в пъти по-голяма спрямо броя на умрелите в острата фаза на инфекцията.

За това предизвести шефът на Спортния диспансер в Пловдив доктор Влатко Глигоров във ФБ. Той съобщи, че с паника следи известията на сътрудници от Западна Европа и Съединени американски щати и цитира доктор Ерик Топол, кардиолог и шеф на института Скрипс в Калифорния, Съединени американски щати: " В началото мислехме, че това е единствено респираторен вирус. Но се оказва, че той нападна и панкреаса. И сърцето. И черния дроб, мозъка, бъбреците и други органи. В началото не разбирахме това. “

Според доктор Садия Хан, кардиолог в центъра " Нортуестърн Медисин " в Чикаго, Илинойс, широтата и многообразието в деянията на COVID-19 са неповторими. И прибавя, че може да са нужни по седем дни рехабилитация за всеки ден, прекаран в болничното заведение, с цел да бъдат възобновени силите на преболедувалия. Колкото по-възрастен е пациентът, толкоз по-трудно е и е допустимо в никакъв случай да не се върне на равнището, на което е бил, счита Хан.

Затова доктор Глигоров предлага у нас доста бързо да се подхващат ограничения, да се приготвят и обезпечат средства, механизми и клинични пътеки за амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, прекарали Коронавирус зараза.

Според българския доктор сега главен приоритет е спасяването на пациенти с остра форма на Коронавирус зараза, само че с цел да предотвратим следваща вълна от случаи с инвалидизация и летален край е належащо да осигурим условия за следваща рехабилитация на пациентите, прекарали ковид.

„ Опасявам се, че неналичието на съответни ограничения в тази посока, в комбиниране със комплицираната епидемиологичната обстановка и организационния безпорядък в опазването на здравето, ще провокира обективен яд и неодобрение измежду обществото.

Ето за какво считам, че от стратегическа позиция най-добре би било, в случай че сътрудниците от Министерство на здравеопазването, НЗОК и другите способените органи, чуят моя апел и подхващат съответни ограничения в посока незабавна организация за застраховане на амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, изписани след прекарана Коронавирус зараза за попречване на късните затруднения и възобновяване на работоспособността в оптимално къс интервал от време ", безапелационен е доктор Влатко Глигоров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР