Инцидентите на пешеходни пътеки зачестяват, защото има повече нарушители на

...
Инцидентите на пешеходни пътеки зачестяват, защото има повече нарушители на
Коментари Харесай

Димитър Петров: Пред зебра шофьорът трябва да спазва правилата, а пешеходецът да спре и да се огледа

Инцидентите на пешеходни пътеки зачестяват, тъй като има повече извършители на Закона за придвижване по пътищата и липсва приемливост от страна на водачите и пешеходците.

Това сподели пред БГНЕС Димитър Петров, шеф на Дирекция „ Управление и разбор на трафика ” в Столичната община.

„ Основната причина за случаите е неспазването на разпоредбите. Водачът нарушава разпоредбите като лишава преимуществото на пешеходеца, който също има обвързване да спре и да се огледа. Законът не разрешава на пешеходците да тичат по така наречен зебри. Повече вземане предвид и приемливост е належащо и от двете страни ”, съобщи Петров и акцентира, че 2017-та е била годината с минимум потърпевши и починали пешеходци на територията на града, както и, че в последните две години се следи нарастване на броя на жертвите.

Той увери, че без значение от това общината не стопира да подхваща ограничения, с които да подсигурява сигурността на жителите на пешеходните пътеки.

„ През последните 5 години бяха подхванати много ограничения, като най-видните и необятно приложени са построяването на повдигнати пешеходни пътеки, най-много в регионите с интензивно придвижване на пешеходци и към учебни заведения, детски градини и паркове.

Друга мярка е спомагателното осветление на натоварените пешеходните пътеки, тъй че и в тъмната част на денонощието да е по-добра видимостта им. Само през тази година бяха осветени в допълнение 100 пешеходни пътеки, имаме над 1000 неравности, които принуждават водачите да понижат скоростта на автомобила си “, добави още той и посочи, че сега, в града, има над 350 повдигнати пешеходни пътеки, над 1000 неравности и близо 300 в допълнение осветени пешеходни пътеки.

От думите му стана ясно, че за да се подсигурява сигурността на пешеходците построяват светофарни уредби, които заменят пешеходните пътеки.

„ Това е за в допълнение да повишим сигурността, защото светофарът е по-рестриктивна форма на организация на придвижването. Когато светне алено на колите, те са длъжни да спрат и да пропуснат пешеходците, до момента в който на пътеката това е оставено напълно на разпоредбите за придвижване по пътищата, видимостта и други фактори. За сигурността на пешеходците светофарите са по-добър вид и те подсигуряват неналичието на конфликтност сред пресичащи и коли. На някои места светофарът може да удължи с 10 секунди времето за секване на пешеходците, само че това е ниска цена в името на това да бъде непокътнат животът на пешеходците “, разяснява шефът и посочи една светофарна уредба коства сред 10 000 и 30 000 лв..

Попитан дали има зебри, които не дават отговор на новите нормативни условия, той отговори, че няма такава, която да не дава отговор на тях. По отношение на цветните зебри, Петров сподели, че те не са в нарушаване на разпоредбите.

„ По разпоредба на районното министерство имаме право да използваме червен цвят за пешеходна пътека, само че единствено на местата, където има интензивно пешеходно придвижване или към учебни заведения и детски градини “, уточни той.

Директорът разяснява още, че пуснатият неотдавна светофар при Софийския университет не е довел до формиране на тапи, а в противен случай – облекчил е придвижването в региона.

„ След стартирането му тапите понижиха, тъй като той е в съгласуваност със идващия, който е на бул. „ Цар Освободител “. Преди построяването му се наблюдаваше блокиране на околните кръстовища, поради така наречен „ индианската нишка “ от преминаващи хора по пешеходната пътека, които спираха придвижването. Имахме закъснение и на градския превоз. Със светофара успяхме да решим този проблем. Основната причина за построяването му обаче беше по-добрата сигурност на пресичащите пешеходци “, увери той и акцентира, че спрямо предни години времетраенето на тапите доста са намалели.

Димитър Петров сподели, че през цялата година работят по молби на жители за създаване или пренасяне на пешеходни пътеки, като 200 от предложенията на жителите за създаване на нови зебри са основателни и се преглеждат всеки вторник от комисия по превоз в общината.

„ Предстои пешеходната пътека на ул. „ Черковна “ преди моста, да бъде повдигната. Това ще бъде изпълнено при удобни метеорологични условия “, разгласи шефът на Дирекция „ Управление и разбор на трафика “ в Столичната община. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР