Инциденти са станали в мъртвата зона в Пила между кипърски

...
Инциденти са станали в мъртвата зона в Пила между кипърски
Коментари Харесай

Инцидент между Мироопазващите сили на ООН и турски граждани в Кипър

Инциденти са станали в „ мъртвата зона ” в Пила сред кипърски турци и бойци от Мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Кипър (UNFICYP), заяви „ Етнос ”.


Служители на Обединените народи бяха изпратени да блокират дейностите по разширението на пътя сред окупирания Арсос и двуобщностното село Пила.

Групи кипърски турци ги нападнаха и започнаха да ги бият, причинявайки вреди на транспортните средства на Организация на обединените нации, оповестява politis.com.cy.

Според интернационалното право, нападението против мироопазващи сили на Организация на обединените нации е съществено закононарушение и евентуално ще бъде преследвано.

Кипърската турска страна беше помолена да зачита престижа на задачата в мъртвата зона на Организация на обединените нации, да се въздържа от дейности, които биха могли да ескалират напрежението и неотложно да изтегли целия личен състав и съоръжение.

Ситуацията се изследва от чиновници на Организация на обединените нации, с цел да се подсигурява запазването на спокойствието и стабилността в района.

Кипърското държавно управление се опълчва на разширението на пътя, дружно с Европейски Съюз, UNFICYP и гръцкото държавно управление.

„ Турската страна се пробва да сътвори нови селища в мъртвата зона в региона на Пила, като възнамерява нелегално нахлуване в региона за построяването на път, който ще свързва окупираното село Арсос с напреднал незаконен боен пост на окупационния режим “, акцентира държавният представител на Република Кипър Константинос Летимпиотис.

Той сподели още, че „ се организират контакти на най-високо равнище от интернационалната общественост с Анкара, като се акцентира сериозността на нарушаването, както и отрицателните последствия от сходно деяние както за вероятността за обновяване на договарянията по кипърския въпрос, по този начин и за връзките сред Европа и Турция “.

Летимпиотис акцентира, че държавното управление на Кипър чака задачата на Организация на обединените нации да спре напредъка на тази самодейност.

Администрацията на кипърските турци заяви през вчерашния ден в писмо до мироопазващата задача на Организация на обединените нации, че продължава строителството на път от село Арсос до Пила. Пътят е планиран да бъде с дължина 11,6 км. Първите 7,5 километра попадат в рамките на село Арсос, а останалите 4,1 километра - на Пила.

Администрацията на кипърските турци изяснява този собствен ход с филантропични съображения. Жителите на платото Пила, което включва селата Арсос и Пергамос, при напредването си би трябвало да преминат както през барикадите Пила, по този начин и през английските бази в Пергамос.

Администрацията на окупираните територии твърди, че британците в Пергамос дискриминират и карат кипърските турци да страдат, за разлика от кипърците, които се употребяват с привилегии заради участието си в Европейски Съюз.

Представител на Националната армия счита, че се прави опит за основаване на нови контролно-пропускателни пунктове в региона на Пила, защото този съответен път предлага непосредственост до турските сили посредством автомагистралата Агия Напа-Ларнака.


Изграждането на пътя ще разреши на турската артилерия, основана в Арсос, да доближи тъкмо над Пила, като обсегът на тези оръдия заплашва летището в Ларнака при положение на военни дейности.

Министерството на външните работи на Гърция излезе с изказване във връзка случая в мъртвата зона на Организация на обединените нации Пила на линията сред Кипър и окупираните от Турция територии.

Ведомството, наред с другото, приказва за " фрапантно нарушение на статуквото " и осведоми, че Гърция е в цялостна съгласуваност с Кипър и ще продължи с всички подобаващи дейности.

„ Ние изрично осъждаме днешните неприемливи офанзиви на кипърските турци против членове на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Кипър (UNFICYP), които се пробваха да попречат на неразрешени строителни действия на пътя в мъртвата зона, покрай Пила “, споделиха от външното министерство.

Опитът за основаване на напрежение е " фрапантно нарушаване на статуквото, до момента в който нападението против мироопазващите сили на Организация на обединените нации е акт на пренебрежение към интернационалното право ", продължи министерството.

Атина прикани също за неотложно блокиране на всяко нелегално строителство и предизвести против предприемането на всевъзможни дейности, които в допълнение биха ескалирали напрежението.

„ Подобни дейности въобще не способстват за напъните на Организация на обединените нации за възкръсване на договарянията за кипърско съглашение “, се споделя още в изказването.

Министерството удостовери солидарността и координацията на Гърция с Република Кипър по въпроса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди остро нападението на кипърските турци против членове на UNFICYP в Пила посредством платформата на обществените медии X.

„ Осигуряването на сигурността на миротворците и деескалацията на обстановката би трябвало да остане приоритет “, сподели Мишел.

Той отбелязва, че е в контакт с президента на Кипър Никос Христодулидис и следи от близко обстановката, като приканва за мир в района.

Англия, Франция и Съединени американски щати направиха взаимно изказване и показаха " сериозна угриженост от стартирането на неразрешено строителство " на пътя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР