Инциденти с протестиращи групи белязаха вчера деня на народната мобилизация

...
Инциденти с протестиращи групи белязаха вчера деня на народната мобилизация
Коментари Харесай

Един за всички, всички срещу президента

Инциденти с протестиращи групи белязаха през вчерашния ден деня на националната готовност против ограниченията за строги икономии на държавното управление на бразилския президент Мишел Темер, съобщи Reuters.

На първо време главните бразилски синдикати насочиха апел за обща стачка за през вчерашния ден. Преди седмица обаче тя бе анулирана, откакто ползата за включване в нея се оказа слаб.

Вчера обаче митинги против пенсионната промяна в Бразилия и ограниченията за либерализация на пазара на труда нарушиха придвижването във водещите бразилски градове - Рио де Жанейро и Сао Пауло.



Протестиращи издигнаха барикади по основни пътни артерии в Рио. На входовете на мегаполиса стачкуващите подпалиха автомобилни гуми, което стана причина за големи тапи. На места колоната от коли, опитващи се да влязат в Рио, бе дълга 70 километра. До късно през нощта продължиха конфликти на полицията и протестиращи на някои места в града.

В Сао Пауло силите на реда използваха шумозаглушителни гранати, с цел да разпилян стачкуващи, издигащи укрепление на централна пътна артерия.





Вчера на фона на митингите бе обявена обаче една добра вест. Безработицата в Бразилия през май е намаляла с 0,3 процентни пункта спрямо април. Сега тя е 13,3 %, което значи, че без работа са 13,8 милиона души.

Става дума за добра вест главно за президента Темер, който разчита на стопански резултати от ръководството си, с цел да се задържи на власт макар корупционният скандал, който направи ситуацията му много несигурно.



По-рано тази седмица Темер стана първият бразилски президент, който публично бе упрекнат в корупция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР