Инцидентът в Чернобил от 1986 г. до ден-днешен остава най-голямата

...
Инцидентът в Чернобил от 1986 г. до ден-днешен остава най-голямата
Коментари Харесай

Как липсата на хора се отразява на природата в Чернобил

Инцидентът в Чернобил от 1986 година до ден-днешен остава най-голямата нуклеарна повреда в историята ни. Повредата в атомната електроцентрала е произвела 400 пъти повече радиация от бомбардировката на Хирошима, само че 33 години по-късно учените откриват изненадващи елементи за живота в изоставения украински град.

През март тази година 30 европейски учени демонстрираха резултати от проучвания, извършени на територията на Чернобил за интервал от няколко години. Те разкриват, че зоната с стеснен достъп се радва на извънредно богат и разнороден естествен живот.
 Снимка 423367

Учените са сложили камери със датчици за придвижване, които са съумели да снимат кафяви мечки, бизони, вълци, диви коне, рисове и над 200 типа птици - всички от които наподобяват в положително здраве.

Почти всеки един дял от флората и фауната процъфтява на територията на Чернобил, а представителите на другите типове са без деформации, написа Popular Science.
 Снимка 423368

Срещат се някои типове жаби, които са малко по-тъмни от роднините си в други елементи на света, само че това се смята като естествена акомодация против радиацията.

Нещо повече - всички изследвани типове се радват на устойчиво растяща популация, а почвите на територията на Чернобил са богати и заредени с биомаса.
 Снимка 423369

Всички тези приятни вести служат като индикация за това, че неналичието на хора и индустриални планове дават очебийно отражение върху качеството на околната среда и запазването на естествената природа, макар съществуването на радиоактивни частици.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР