Инцидентът със самолета и смъртта на Пригожин ще остави траен

...
Инцидентът със самолета и смъртта на Пригожин ще остави траен
Коментари Харесай

Как ще се отрази смъртта на Пригожин на руската армия

Инцидентът със самолета и гибелта на Пригожин ще остави дълготраен отпечатък върху съветската войска и хайлайф, разяснява „ Гардиън “ известията, че водачът на наемническата войска „ Вагнер “ Евгений Пригожин е мъртъв.

Още след безуспешния бунт на бойците на частната военна компания, мнозина показаха мнението, че дните на притежателя ѝ са преброени. Новината за неговата гибел пристигна в същия ден, в който пристигна и тази за отстраняването на военачалник Сергей Суровикин от командването на Въздушно-космическите сили на Русия. Това е най-знаковото уволняване на съветски пълководец след протеста на Пригожин. “Гардиън ” разсъждава и върху по-нататъшната орис на „ Вагнер “ и отбелязва, че в този момент, когато частната войска е вън от Украйна, откакто нейните бойци, множеството от които някогашни пандизчии, са били използани като пушечно месо в борбата за Бахмут, евентуално най-големият въпрос е дали компанията може да продължи да съществува в някаква витална форма в африканските страни, където беше дейна.

Вестникът се стопира и на интернационалните реакции на новината за гибелта на Пригожин, като показва, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е направил изрично подстрекателство, че съветският му сътрудник Владимир Путин е забъркан, а съгласно украински публични представители тя е предизвестие към съветските „ елити “. Изданието написа, че на този декор пред централата на „ Вагнер “ са били оставяни цветя в памет на починалия началник на частната войска, както и че макар несполучливия си бунт Пригожин е запазил известността си измежду някои военнослужещи в съветската войска, които споделят рецензиите му против военното управление. Засега от Кремъл резервират безмълвие и не разясняват новината за гибелта на наемническия водач.

„ Индипендънт “ също се стопира на неналичието на реакция от съветското президентство, като показва, че когато е гръмнала новината, Путин е бил на публично събитие по случай годишнината от Битката при Курск, където е уважил героите на Русия, участващи във водената от Кремъл война в Украйна. Съдбата на шефа на „ Вагнер “ беше предмет на засилени спекулации още от краткотрайния му бунт през юни против съветското военно управление.

Тогава от Кремъл оповестиха, че създателят на частната военна компания, която се сражаваше в Украйна един до друг с  постоянната войска, ще замине в заточение в Беларус. Впоследствие той изненадващо се появи още веднъж в Русия, което породи въпроси за бъдещето му, отбелязва „ Индипендънт “.

Пригожин почина при самолетна злополука, а западните съдружници сочат към Путин, разяснява „ Дейли телеграф “.

Изданието също по този начин цитира свои източници от английските служби за сигурност, които декларират, че самолетната злополука с Пригожин „ не е акцидент и носи почерка на Федералната работа за сигурност “.

Пригожин беше потребно средство – до момента в който не се опълчи против „ царя “. Самолетната злополука с създателя на „ Вагнер “, за която се оповестява, демонстрира, че „ в гангстерската страна Русия с предателите в последна сметка постоянно се разправят “, показва коментатор на „ Дейли телеграф “.

„ Вашингтон пост “ сходно на английските издания също акцентира неналичието към този момент на удостоверение от представители на Кремъл, че въпреки и името му да участва в листата на десетте души на борда на разрушилия се северозападно от Москва аероплан, Пригожин в действителност е измежду починалите.

Изданието цитира и думите на очевидци пред съветски медии, че преди рухването и подпалването на самолета са се чули две детонации.

Пригожин, ръководителят на частната военна компания, в миналото беше основен човек от обкръжението на Путин и изигра значима роля във войната в Украйна, само че напрежението сред него и съветското военно управление се изостри, кулминирайки в краткотрайния бунт през юни, напомня „ Вашингтон пост “.

Путин, Пригожин и западните заблуди, гласи заглавието на публицистична публикация по тематиката във в. „ Уолстрийт джърнъл “.

В нея се отбелязва, че водачът на групата „ Вагнер “ е бил най-опасният противник на Путин и добавя, че от години враговете на съветския президент свършват по един и същи метод – мъртви, а Пригожин, за който беше обявено през вчерашния ден, че е умрял при самолетна злополука, се е оказал следващият. „ Това не е инцидентно, другарю, както споделяха едно време в Съветския съюз “, разяснява иронично вестникът.

Друго делово издание, „ Файненшъл таймс “ напомня наскоро направената прогноза от журналиста от уеб страницата „ Белингкат “ Христо Грозев, в която той съобщи, че „ Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори прелом “.

Германският „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “ цитира мненията от близкия до „ Вагнер “ Телеграм канал „ Сива зона “, в които наред с другото се споделя, че „ убийството на Пригожин ще има пагубни последици “. „ Хората, които са издали заповедта за него, въобще не си дават сметка за настроенията и бойния дух в армията “, се добавя там. В траялия месеци наред спор с министерството на защитата Пригожин се оплакваше от неспособността на военното управление и се изявяваше като гласът на недоволните, само че без да атакува Путин, разяснява ФАЦ. „ Сива зона “ помести фотография на Пригожин, съпроводена от избрания за него като „ воин на Русия “ и „ същински родолюбец на родината, който е изгубил живота си вследствие на дейностите на тези, които са предали Русия “. Малко по-късно беше качена и фотография на командира на силите на „ Вагнер “ Дмитрий Уткин, за който също беше обявено, че е бил в самолета. И той „ почина вследствие на дейностите на тези, които предадоха Русия “, пишат от „ Сива зона “.  

Готвачът е приготвен, гласи различен подигравателен коментар, този път на „ Политико “, визирайки прозвището на Пригожин „ Готвача на Путин “.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР