Инцидентът с ракетната атака срещу Полша показа ясно как Западът

...
Инцидентът с ракетната атака срещу Полша показа ясно как Западът
Коментари Харесай

Западът намери изход от украинската криза

Инцидентът с ракетната офанзива против Полша сподели ясно по какъв начин Западът вижда незабавен излаз от украинската рецесия, в случай че Русия не може да бъде победена на бойното поле. Но всичко по реда си.

Във вторник вечерта управляващите в Киев и техните съдружници започнаха да вършат равносметка за най-мощния, съгласно тях, ракетен удар от началото на специфичната интервенция. Те стигнаха до извода, че съветските войски са съумели освен да доведат енергийната система на втората по величина европейска страна до ръба на заличаването, само че и, събрали храброст, са блъснали стратегическа цел отвън нея - полски трактор покрай село Пржеводув, при което починаха двама души.

Този случай - или по-скоро реакцията, която последва - дава доста храна за размисъл.

За случая първи оповестиха локалните медии. След това полските управляващи оповестиха, че водят съвещания със съдружниците от НАТО по отношение на опцията за използване на четвъртия член от Устава на Алианса, който планува (кой би си помислил!) съвещания, в случай че една от страните, участващи в блока сметне, че е в заплаха.

В същото време Варшава се опита да избегне директните обвинявания против Москва, ограничавайки се до хлъзгави формулировки, съгласно които ударът е нанесен от „ ракета съветско произвеждане “. Но все пак съветският дипломат Сергей Андреев беше извикан във външното министерство на страната.

Но в Киев и балтийските страни виновникът беше неотложно назначен: това, несъмнено, беше Русия.

Към сутринта обаче стана ясно, че полският трактор няма да провокира трета международна война. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова малко евентуално изстрелването от Русия на ракета против Полша. Неговият турски сътрудник Реджеп Тайип Ердоган също съобщи, че Москва не е забъркана, а полският водач Анджей Дуда означи: няма причина да се счита, че обстрелът ще се повтори.

Освен това от Варшава побързаха да заявят, че не виждат нужда от използването на четвъртия член.

Киев обаче продължи да упорства през цялото това време, само че от апелите „ да се сложи терориста на мястото му “, изречени вечерта, Зеленски мина към други, по-предпазливи формулировки.

„ Нямам подозрение, че ракетата, която провокира детонацията в Полша, не е украинска “, отхвърли той.

Но и това не му се стори задоволително, по тази причина реши да уточни пред кого да се дава отговор за " попадението в НАТО ".

" Дори не се колебая във вечерния отчет персонално до мен от командващия Военновъздушни сили и главнокомандващия Залужни, че това не са наши ракета или ракетно попадение. Нямам причина да не му имам вяра ", внимателно Зеленски трансферира отговорността.

В тази обстановка си коства да се означи също, че Полша не пропусна да уточни мястото на Украйна: Дуда, говорейки за следствието на случая, до който управляващите в Киев желаеха достъп, сподели, че това е взаимна процедура, извършена от Варшава и Вашингтон.

„ Ако някой би трябвало да бъде позволен до това произвеждане, това изисква двустранно съглашение “, сподели той.

Бързам обаче да отчайвам тези, които се надяваха, че този случай ще послужи като предлог за преустановяване на западната поддръжка за Украйна. Макара и съответен човек, виждайки по какъв начин работи украинската войска - или трактор ще бъде взривен, или ракета ще бъде пусната върху къща в Киев - ще вземе да се замисли дали си коства да доставя на Зеленски нови оръжия, само че не в този случай.

Това, което се случи, е безпланов спирачен кран, на който Съединени американски щати и техните спътници разчитат, в случай че нещата в Украйна станат в действителност зле - не за Киев, несъмнено, а за Вашингтон и неговите приятели.

Да, този път, явно, събитията се развиха инцидентно, само че организирането на сходна провокация и без да се опитат неотложно да спрат ескалацията, както се случва в този момент, е неефикасно. И в този случай Съединени американски щати изкуствено ще се окажат в състояние, от което на пръв взор и двата изхода са по-лоши: или да работят в рамките не на четвъртия, а на петия член от контракта за НАТО, или да преразгледат самите правила на съюза. С други думи, изборът ще бъде сред влизането в директен спор с нуклеарна мощ и унищожаването на крайъгълния камък на цялата система за сигурност, която е поддържала Америка жива толкоз доста години.

Все отново ще има и трети вид: намиране на дипломатическо решение на спора съвсем преди да е почнал, незабавно щом възникне “касус бели ”. Всъщност на Запад считат, че опасността от борба с армиите на западните страни ще принуди Русия да седне на масата за договаряния.

Подобен формат, когато Кремъл ще взема решение проблеми с Белия дом, безспорно е по-смислен от дипломатическите игри с Киев. Но няма да се получи, в случай че Вашингтон не е подготвен да търси взаимни отстъпки.

Но на мястото на украинците би трябвало да се зададе въпросът какво ще стане със самата Украйна до този миг? Какво ще остане от нея? Западните сътрудници към този момент побързаха да отбележат, че макар че не Русия е изстреляла ракетите, тя въпреки всичко носи отговорността. И колкото по-дълго Вашингтон и Брюксел подходят от тези позиции, толкоз по-дълго Украйна ще остане полигон за военни разработки на оръжейниците от НАТО.

В този проект има още едно едва място: при съществуване на нужния запас от политическа воля американските спътници могат да провеждат сходна провокация даже без единодушието на Вашингтон. И когато опашката размахва кучето, обичаният " следен безпорядък " на Вашингтон става все по-труден за управление.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР