Инцидентът с падналия балкон в Силистра, при който загина и

...
Инцидентът с падналия балкон в Силистра, при който загина и
Коментари Харесай

Проф. д-р инж. Тодор Бараков: Общините са длъжни да се грижат за състоянието на старите сгради



Инцидентът с падналия балкон в Силистра, при който почина и стара жена демонстрира, че би трябвало да се обърне съществено внимание на балконите на жилищните здания, само че освен на старите панелни здания, само че и за съвсем всички, тъй като има доста остарели здания, на които парапетите са от стоманена структура, която също мощно корозирала и има заплаха всеки миг да се получат несгоди и на други места. Това сподели преподавателят в Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. доктор инж. Тодор Бараков в изявление за предаването „ Хоризонт до обед “.

Той беше безапелационен, че общините би трябвало да възложат на лицензирани проектант-конструктори да ревизират положението на старите здания, с цел да се предотвратят последващи произшествия: „ За страдание, панелните здания имат една уязвимост – всички съединения сред обособените панели се правят благодарение на заварки, изключително на парапетите и по тази причина би трябвало да се обърне съществено внимание. В такива моменти самата Община би трябвало да помогне на хората да укрепят жилищата си, тъй като дано да не забравяме, че плащаме налог „ здания “, чийто размер варира от 100 до 700 лв., тъй че хората не са длъжни да познават работата на строителните структури. Би трябвало експерти, които са проектант-конструктори, а не всевъзможни инженери, които са лицензирани, по поръчка на Общината, да създадат проверки на тези здания, които са със сериозен период на употреба. Общината е длъжна да се грижи за притежателите, които живеят на дадена територия и хората, които минават под тези балкони “.

Проф. доктор инж. Тодор Бараков подсети, че каквато и смяна да се прави в балконите от притежателите на жилища би трябвало да има мнение на проектант-конструктор: „ Много постоянно ние изместваме фасадната зидария от мястото, където е по план, и я слагаме в края на балкона. По този метод мощно се претрупва балконът. Саксиите и цветята не са рискови за балконите, само че, в случай че се остъклява балкона или се поставя зидария към този момент е рисково. “
Цялото изявление с проф. доктор инж. Тодор Бараков и репортаж на Маргарита Иванова за случая в Силистра, при който почина възраста жена, чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР