Инцидентът с главния прокурор ще ни се отрази много лошо

...
Инцидентът с главния прокурор ще ни се отрази много лошо
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Външнополитическият ни образ ще пострада след инцидента с главния прокурор

Инцидентът с основния прокурор ще ни се отрази доста неприятно в интернационален проект, изрече мнението си пред някогашният заместител външен министър Милен Керемедчиев.

" Отново негативни вести излизат от България за това, че освен нашата политическа конюнктура е нестабилна и непредсказуема, само че тя очевидно води до активиране на проведената престъпност, до неспособност на страната да се оправя с престъпния контингент. Това са все сигнали, които демонстрират, че България и българските представители ще имат доста сложна задача да убедят своите европейски сътрудници, че сме постоянен, предсказуем и предвидим член и на НАТО, и на Европейски Съюз. Много неприятни сигнали и за задграничните вложения в България, тъй като сигурността и стабилността на страната е главен фактор за спокойствието на вложителите. Всичко това ще окаже отрицателно въздействие и върху икономическата среда в страната, а и външнополитическият облик несъмнено ще пострада ", разяснява той.

Керемедчиев напомни, че рецензиите по отношение на върховенството на закона и ефикасната битка с проведената престъпност са пречката пред България за интеграцията ѝ в Шенген и еврозоната. Той акцентира, че от прокуратурата се афишират " гръмки дейности ", които обаче остават без последици:

" С такива пиар акции надали ще можем да имаме устойчиво наличие и причини пред своите сътрудници. Не е единствено Нидерландия тази, която повдига въпроса за битката с корупцията. И другите страни поддържат нейното мнение, просто Нидерландия е рупорът, който изрича всеобщите опасения на европейските ни сътрудници за това, че България политически се движи в нестабилна среда, а тази среда води до увеличение на корупционните практики, неустойчивост в общите решения, които се взимат на европейско равнище, и непредсказуемост. Много би трябвало да се свърши. Топката е най-много в Народното събрание. Първо би трябвало да се образува устойчиво болшинство и да се излъчи държавно управление, което въпреки всичко да покаже някаква дългосрочност, както и да одобри извънредно бързо законите, които са нужни ".

Според него приемането на законите ще покаже, че има воля за смяна, за битка с корупцията, за господство над закона, за надзор над основния прокурор.

Милен Керемедчиев не вижда никакво доближаване на страната ни към Шенген. По думите му обаче това стартира да се обвързва и с приемането ни в еврозоната.

" Преди това те бяха две обособени процедури, две обособени писти, по които трябваше да се извършват критерии, само че в този момент те се приближиха и те вървят ръка за ръка. Отдалечаването ни от Шенген значи и отдалечаване от еврозоната и противоположното ".

Според него опитът за нападение на основния прокурор няма да наклони толкоз доста везните от общия имидж, който България има.

Трафикът на мигранти през България става извънредно добре проведена и структурирана скица, която демонстрира, че очевидно има и чадър, разяснява още някогашният заместител външен министър. И добави:

" Неефективната битка с трафикантите на мигранти демонстрира, че сега управляващите в България са безсилни или не желаят, или са контроилирани от такива организации, които гладко не престават да правят тази активност ".

Милен Керемедчиев разяснява и бюджета, импортиран от служебния кабинет. Според него ще е доста мъчно да се смъкна дефицитът на 3%. Той счита, че служебното държавно управление е направило неточност и е изпратило неприятен сигнал към европейските институции със заложения толкоз висок недостиг.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР