Инцидентът с дерайлиралия трамвай пред Съдебната палата в София във

...
Инцидентът с дерайлиралия трамвай пред Съдебната палата в София във
Коментари Харесай

Инцидент с трамвай потвърди - ватманите са преуморени

Инцидентът с дерайлиралия трамвай пред Съдебната палата в София във вторник, при който пострада пешеходец, по първични данни е бил провокиран от не до дъно преместена стрелка преди завоя на релсовия път.

Това бе версията на заместник-директора на столичния електротранспорт Иво Василев.

" Между двете талиги (на трамвая) стрелката се е отворила. Обяснението на ватмана е, че е слязъл да отвори ръчно стрелката, само че по какъв начин я е отворил, занапред ще преценим. Коя тъкмо е повода тази стрелка по този метод да реагира ще се посочи напълно скоро. Нито е нов машинист, нито е ужасно умел, в случай че не е отворил стрелката посредством механизма за отваряне ", разяснява Василев пред БНР.

Първата версия, публикувана от Столичната община беше, че стрелката е заяла, тъй като релсите са били непочистени и набитата в тях тиня е попречила тя да се реалокира до край.

" Спаси София " изиска оставки в " Столичен електротранспорт "

От гражданската организация " Спаси София " незабавно излязоха с апел във фейсбук, в който желаеха оставката на управлението на " Столичен електротранспорт ", тъй като това бил следващият, трети случай в границите на месец и половина – на 26 септември на площад " Възраждане ", на 30 октомври – на кръстовището на бул. " Ал.Стамболийски " и " К.Величков ". И при тях основният проблем е бил в стрелките, които се " отварят " след минаването на първите колела на трамвая и задната му част потегля по другите релси. В следствие като причина била посочена неточност на ватмана.

Ватмани, поискали анонимност са обяснили, че има три метода за задвижване на стрелките: машинален с щанга и два автоматизирани – с бутон от кабината на ватмана или с подаване на напрежение с пантограф към жиците, с което стрелката се премествала. В София били останали единствено 2 изрядно работещи автоматизирани стрелки, задвижвани с бутон, защото множеството били неподдържани, настояват от " Спаси София ".

" Вместо да бъдат задействани с бутон от кабината на ватмана, те постоянно са ръчни и рискови поради тяхната непридвидимост ", обясниха гражданските деятели. При множеството произшествия най-после като отговорен бил посочван лидера на трамвая и по този начин се спирали инспекциите по трамвайното трасе, показват гражданските деятели.

Инспекцията по труда открива нарушавания

По тяхна самодейност през февруари екипи на Главна ревизия по труда направиха инспекции в разнообразни обекти на общинското сдружение " Столичен електротранспорт " ЕАД. Това са трамвайните депа " Искър ", " Красна поляна " и " Банишора ", тролейбусното " Искър " и в отделение " Трансенерго и релсов път ".

Извършени са общо 13 инспекции за десетте месеца от началото на годината като в следствие са открити 42 нарушавания, от които 27 са били свързани с работното време, почивките и отпуските на служащите.

" Най-честите нарушавания са свързани с отчитането на работното време, надвишават се рестриктивните мерки за полагане на ексклузивен труд и не се обезпечава наложителната междуседмична отмора ", обясниха от Инспекцията по труда след питане от " Дневник ".

Дали са изпълнени дадените наставления за промяна в работата на " Столичен електротранспорт " е било обект на нова инспекция през април. Оказало се е, че четири от предписанията още веднъж не са изпълнени, за което Инспекцията по труда е потърсила административно-наказателна отговорност.

Още две инспекции при следствие на трудови злополуки и по сигнал на жител са открили 6 нарушавания. Общо единствено за 10-те месеца на годината са установени 42 нарушавания в " Столичен електротранспорт ", оповестиха от Инспекцията по труда за " Дневник ".

Часове след обвиняванията на " Спаси София " като съществена версия за повода за последния случай с трамвай към този момент се разглеждаше субективна неточност на ватмана. Той не се бил уверил преди да стартира маневрата, че стрелката се е преместила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР