Инцидентът над Черно море, при който екипажът на полски самолет

...
Инцидентът над Черно море, при който екипажът на полски самолет
Коментари Харесай

Полша: Поведението на руския изтребител над Черно море е планирана провокация

Инцидентът над Черно море, при който екипажът на полски аероплан краткотрайно загуби надзор над ръководството поради нападателно приближаване на съветски изтребител до него, е съзнателна провокация, съобщи полското държавно управление.

Атакуваният аероплан, принадлежащ на полската гранична работа, е патрулирал в интернационалното въздушно пространство покрай крайбрежията на Румъния в осъществяване на задача на Frontex. На 5 май той с съветски изтребител СУ, съобщи VoA.

Изтребителят е правил „ агрессивни и рискови маневри “, като на няколко пъти се е доближавал без да съблюдава нужната отдалеченост – това е довело до турбулентност, загуба на височина и краткотрайна загуба на надзор над самолета от страна на полския екипаж, заяви говорителката на полската гранична работа Анна Михалска.

„ Руският аероплан е прелетял директно пред носа на полския, като е пресякъл траекторията му на рисково разстояние – екипажът го прави оценка на към пет метра “, разясни Михалска.

След три такива рискови доближавания изтребителят е отлетял.

„ Този случай е още едно доказателство за провокативните способи на Руската федерация в Черно море “, обявиха от румънското Министерство на защитата. В известието се споделя още, че дейностите на съветския водач са безусловно неприемливи.

Заради нападателните дейности на съветската страна са изхвърчали 4 бойни самолета на съдружниците от НАТО - два от румънските Военновъздушни сили и два от испанските Военновъздушни сили – предопределени за осъществяване на задачи по еърполисинг. Те са били вдигнати по сигнал за паника от Обединения център за въздушни интервенции на Алианса в Торехон, Испания. Самолетите на съдружниците се били подготвени да се намесят във всеки един миг, само че не се е наложило.

„ Това наподобява е планувана провокация от страна на Русия, екипажът (на полския аероплан – б.р.) е работил отговорно и, за благополучие, нищо не е станало. Виждаме, че Русия се пробва да притегли вниманието на интернационалната общественост с сходни провокации. “ – разяснява през днешния ден пресаташето на полското държавно управление Петр Мюлер в изявление за телевизионната компания Polsat News.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР