Инцидентът е станал миналия четвъртък, на специална платформа във водите

...
Инцидентът е станал миналия четвъртък, на специална платформа във водите
Коментари Харесай

Взрив при изпитания на ракета уби водещи руски учени

Инцидентът е станал предишния четвъртък, на специфична платформа във водите на Бяло море край Архангелск. Руските управляващи оповестиха публично новината за нещастието едвам два дни по-късно.

Първоначално беше оповестено, че са се провеждали тествания на ракетен мотор с течно гориво. Впоследствие стана ясно, че експертите са тествали мотор с нуклеарно гориво.

Подготовката за тестването е траяла цяла година. Все още не е ясно от какво е бил провокиран пожарът на платформата, в резултат на който се е възпламенило горивото на мотора.
„ Росатом ” заяви за пет жертви на детонацията в Архангелска област Инцидентът от 8 август е станал по време на проби на ракетен мотор с течно гориво
След детонацията радиацията в околните селища се е повишила два пъти за към час. Опасност за популацията няма, само че след първичните известия хората всеобщо са почнали да купуват йод от аптеките.

Петимата учени са работели във Федералния център за нуклеарни проучвания в закрития град Саров. Там се организира траурна гала, на която беше почетена паметта на починалите. Според управлението на „ Росатом”, те са били елитът на корпорацията в нуклеарните разработки.

Загиналите ще бъдат препоръчани за национални награди. На фамилиите им ще бъдат изплатени по 120 заплати.
Експлозия в съветска военноморска база лиши живота на двама души Взривът се е случил на тестова площадка за съветски нуклеарни подводници
Американското разузнаване счита, че случаят е станал при тествания на мотор за нова свръхзвукова крилата ракета. Още предходната година президентът Владимир Путин се похвали, че съветската войска ще разполага с ново оръжие, което ще бъде невидимо за радарите и няма да може да бъде прехващано от противовъздушните системи.

Най-вероятно става дума за ракетите „ Кинжал”, които минаха сполучливо проби за изстрелване от аероплан. Изпитанията в Бяло море са били за ракета от същия клас за морско базиране.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР