Интроверт или екстроверт? Отне ми години, докато намеря правилния отговор

...
Интроверт или екстроверт? Отне ми години, докато намеря правилния отговор
Коментари Харесай

Интроверт или екстроверт?

Интроверт или екстроверт? Отне ми години, до момента в който намеря верния отговор на този въпрос. През по-голямата част от живота си се смятах за екстроверт. Хората ми споделяха, че съм добър събеседник. Обичах да извозвам време в компанията на другите и като цяло бях много отворен човек. След като обаче започнах да демонстрирам по-голям интерес към това какво в действителност съставлява екстроверсията (или екстраверсията) и интроверсията, стигнат до значимо умозаключение: Аз съм интроверт.

Колкото повече мисля по този въпрос, толкоз повече смисъл придобива тази реализация. Да, аз съм добър комуникатор, само че това се дължи на обстоятелството, че избирам да, в сравнение с да приказвам. Обичам да отивам на кино или да хапвам самичък (съпругата ми, която е неприкрит екстроверт, настръхва единствено при мисълта за сходни действия). След като прекарам дълготрайно време в компанията на други хора, даже когато те са ми доста близки, нуждая се от известно време за презареждане и възобновяване.

Осъзнаването на обстоятелството, че клоня към интроверсия, беше повратна точка в живота ми. Това ми оказа помощ да опозная себе си по-добре, което е от основно значение за построяването на прочувствена просветеност. Заедно с това себепознание пристигнаха и основни прозрения за моите персонални потребности и за вида държание, което показвам, когато те не са задоволени.

Знанието за това дали сте интроверт или екстроверт може да се отрази на метода, по който управлявате бизнеса си или живеете живот си.

Как обаче може да разберете сигурно дали сте интроверт или екстроверт? Всичко опира до един въпрос:

Какво ви зарежда с сила?

Психологът Карл Юнг за първи път вкарва понятията екстроверт (екстраверт) и интроверт в своето проучване на личностните черти през 20-те години на предишния век.

Идеята се концентрира върху това от кое място хората черпят сила. Интровертите са склонни да се концентрират върху вътрешния си свят – те имат потребност от тишина и време със личните си мисли и усеща, с цел да се презаредят с сила. За разлика от тях, екстровертите се зареждат сила от превозване на време с други хора.

Интроверсията и екстровертността са част от един набор, което значи, че въпреки множеството от нас да клонят към единия му край, никой не е 100% интроверт или екстроверт. Това усложнява нещата и прави идентифицирането на интровертите или екстровертите по-трудно.

Например, може да сте си построили визията, че интровертите са тихи и срамежливи, само че това не е важи за всеки човек, който клони към интровертност. Много от моите другари биха били сюрпризирани от това, че считам себе си за инроверт, тъй като съм разговорлив и обществен. Но това, което те не осъзнават, е, че моята „ отвореност “ върви ръка за ръка с голяма прочувствена тежест. Всяко излизане с другари е последвано отдавна на възобновяване.

Ситуацията с екстровертите е сходна. Те не постоянно са шумни и дейни. Екстровертите също имат и страна. Това ни връща на основния въпрос: Какво ви зарежда се сила?

Макар че някой хора може да не дават отговор на типичния облик на екстроверта (и даже да не се считат за такива), самият факт, че търсят обществени взаимоотношения и извличат сила от тях демонстрира, че клонят към екстроверсия.

Но може би се чудите за какво това има значение? Защо би трябвало да ми пука към кой завършек на спектъра клоня? Има две аргументи:

Изградете себепознание и управлявайте страстите си

Ако сте като мен, то може да сте прекарали огромна част от живота си, разбирайки неправилно личните си потребности, граници и стресори. С други думи, вие продължавате да попадате в обстановки, които ви слагат напрегнат, без даже да го осъзнавате.

Въпреки че знаех, че нуждая се от време, с цел да презаредя, откакто срещна с другари, едвам откакто работих с персонален коуч осъзнах, че това се дължи на моята интроверсия. Това ново себепознание ми оказа помощ да разпознавам по-ясно личните си потребности и да разработя тактики, които да ми оказват помощ в тяхното посрещане.

За бизнесмени познанието за това към кой завършек на спектъра клоните може да бъде от основно значение за ръководството на работния ден и даже работната седмица. Така можете по-добре да определите върху кои аспекти на бизнеса желаете да се концентрирайте, каква роля желаете да играете и къде да насочите силата си. Всичко това е изгода на здравето на вашия бизнес, а в последна сметка и на вашето персонално физическо и психическо здраве

Изградете обществено схващане и управлявайте взаимоотношенията си

След като научите какви са вашите потребностите, граници и стресори ще започнете по-лесно да идентифицирате същите у другите, придобивайки обществено схващане. С времето ще се научите по какъв начин да идентифицирате и удовлетворявате потребностите на другите, което пък ще ви помогне да изградите по-силни взаимоотношения с тях. Това ще бъде от изгода освен за самия вас, само че и за бизнеса ви.

С други думи, когато се питате дали сте интроверт  или екстроверт, вие в действителност пробвате да разберете по какъв начин по-добре да управлявате своите страсти. Вие градите  прочувствена просветеност. Това ви дава нужните принадлежности да помагате както на себе си, по този начин и на другите, реализирайки цялостния си капацитет.

……………..

Джъстин Барисо , създател и шеф на INSIGHT, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР