Интервю за Радио Фокус- БСП внесе четвъртия вот на недоверие

...
Интервю за Радио Фокус- БСП внесе четвъртия вот на недоверие
Коментари Харесай

Борисов ще подаде оставка, ако усети, че времето му се изплъзва

Интервю за Радио " Фокус "

- Българска социалистическа партия внесе четвъртия избор на съмнение против кабинета „ Борисов “ 3, само че министър председателят Бойко Борисов отпътува за Швейцария, с цел да взе участие в 50-ата годишна среща на Световния стопански конгрес в Давос. Как да разчитаме политическата ирония? Обърнах се за разбор към политолога Арман Бабикян. Премиерът демонстрира забележително хладнокръвие и с аристократично неуважение отминава следващия четвърти избор против държавното управление му. Как си го обяснявате, господин Бабикян?

- Истината е, че това не е първият случай, в който министър председателят демонстрира неуважение към Народното събрание като инструмент. Той и от трибуната на Народното събрание, въпреки и в минали мандати, е казвал много нелюбезни изречения за народните представители. Той е индивидът, който си разреши да влезе и за към пет минути да уволни ръководителя на Народното събрание. Той е индивидът, който постоянно не върви на парламентарен надзор и въпросите му биват отмествани за други дни, до момента в който на публиката й омръзне. Народното събрание не е органът, който в една парламентарна република по Конституция Бойко Борисов почита. Така че не е първият случай. Той се пробва да се даде да се разбере, че нищо не зависи от този избор на доверие. С пътуването си идва да каже, че той си е постигнал сделките, обезпечил си е аритметиката и политиката някак си не го интересува.

- А по този начин ли ще се получи в действителност?

- Дотук най-малко се е получавало по този метод. Въпреки че всички си дават сметка, че способността на ръководещата коалиция и на ръководещата партия да ръководят към този момент носи значими вреди на жителите. А се оказва, че водачът им показва, че само аритметиката е значима за него.

- Дали не би трябвало при по този начин стичащи се условия и опозицията да бъде по-иновативна? Защото явно класическите способи не работят. Този избор не се ли оказва неправилен?

- Не бих споделил, че е неправилен. Зависи по какъв начин, несъмнено, опозицията ще композира своето държание в зала и отвън зала. Вече виждаме няколко нови неща, в случай че надълбоко се вгледаме. Едното е, че опозицията, в лицето на левицата съответно, съумя да реализира поддръжката на Движение за права и свободи, само че освен. Защото си разрешиха нещо, което в предходните случаи не е ставало – те започнаха договаряния за поддръжка и с извънпарламентарни политически сили, което иде да покаже, че тъкмо противоположното – не аритметиката, а необятното ветрило от настройки по тематиката на вота е любопитно за Социалистическата партия. Това да вземем за пример е ново.

- Този нов миг обаче какъв действителен краен резултат ще има?

- Предстои да разберем. Все отново резултат от всички договаряния към момента нямаме, резултат и от дебата в събранието нямаме. Това, което виждаме сега, е, че проблемите с екосистемите на процедура гърмят през ден.

- Господин Бабикян, може ли да се направи прогноза за държанието на политическите сили, както към екоскандалите, през вота, по този начин и отсега нататък през идващите месеци?

- ГЕРБ сигурно ще се опита да показва прословутата непоклатимост, въпреки и все по-трудно това да се удава на ръководещите. Защото един режим, който наподобява от доста години и е еднолично ръководство, няма по какъв начин да замязя на демократична система, в която отговорните са доста, а виновният за властта в един. Няма по какъв начин човек да приватизира всички триумфи за сметка на един и да демонополизира всички неуспехи за сметка на други хора, и на доста хора. Така че този фалш все по-трудно ще устоя. Все отново сме в година, в която, както се споделя, всяка една от страните си постила, с цел да може след година да кандидатства за доверието на българите. Същото е годно и за опозицията, и за извънпарламентарната, и за парламентарната, тъй като търпимостта към това, което става в България, е значим измерител за това, което ще се случи идната година.

- На какво разчита Българска социалистическа партия, обръщайки се към извънпарламентарната съпротива, с изключение на на гръмък пиар ход?

- Вероятно на отношението по тези спешни точки, които ще бъдат дебатирани в зала. Защото публичното мнение, настройката за приемането или неприемането на причините, нямат един цвят. Както се споделя, въздухът не е ляв или десен, както и водата. И допускам, че това е част от претекстовете за тези диалози. Симптомът, който обсъждаме сега, на процедура е първата стъпка след локалните избори, която подсказва едно събитие, случило се в София, или най-видимо в София, когато на балотажа сериозен масив от левицата поддържа десни районни кметове за ръководство в града, както и сериозен масив от десницата поддържа опозиционния претендент за кмет на столицата. Това е първото действително деяние, което виждаме, след оня случай, в който към 130 000 души смениха персоналните си политически и идейни желания за сметка на борбата за демократичното устройство на страната и против едноличния режим.

- Може ли да се мисли, че се задава фронт анти ГЕРБ?

- Поне образно се вършат стъпки в тази посока. До каква степен това ще е дейно и ще се материализира в общи политически дейности, следва да разберем.

- Възможни ли са предварителни парламентарни избори или в последна сметка Борисов ще извърши отколешната си фантазия за цялостен мандат?

- Досега не му се е получавало. Ако някой желае да провокира предварителни избори, това несъмнено е в ръцете най-много на властта и в ръцете на Борисов, или в ръцете на другия съдружен сътрудник, който не участва нормално в Народното събрание, само че има мощно медийно, правосъдно и икономическо въздействие в страната.

- Движение за права и свободи не участва, само че взема решение всичко?

- Да.

- Замислям се, господин Бабикян, до каква степен е допустимо на този избор държавното управление да падне?

- Пак споделих, в случай че това е желанието на Борисов, да, ще падне. Ако той е решил да побегне от властта, то ще падне. Ако той е решил, че в този момент желае избори, то ще падне.

- Какво може да обуслови решението на премиера?

- Единствено изгодата. Ако той реши, че за него е по-изгодно да прави избори в този момент, а не следващата година, виждайки спадащия тренд на ГЕРБ и слабата известност на партията, и лавината от проблеми, би могъл да вземе такова решение.

- Докога Борисов ще има търпението да балансира сред другите разновидности на благоприятни условия? Ето, и с Вас приказваме – и едното е допустимо, и другото е допустимо.

- Това зависи от желанието му, обвързвано със личната му политическа кариера. За всичките тези години той е посочил, че е податлив да хвърли на кладата всеки собствен другар, помощник, лява, дясна ръка, който и да е от структурата на ГЕРБ, стига той да остане в доминантна позиция, какъвто е казусът сега. Борисов се интересува на първо място от персоналния си кариерен път и властови запас, а не от системи, без значение дали става дума за партията му или за страната.

- Да, само че свадите в страната се натрупат – вода, отпадъци, електрическа енергия, опазване на здравето. Не е ясно каква ще е ориста на енергийните планове, за които доста се приказва, само че действително малко се вижда.

- Да, несъмнено не е ясно. И, отново споделям, той напуща бойното поле единствено когато изпитва боязън, единствено че за себе си. Във всички предходни случаи, когато е хвърлял оставка, става дума тъкмо за подобен вид оттегляне, когато той изпитва действителна опасност за себе си, за личната си политическа кариера. Така беше въпросът с „ Белене “ по време на първия мандат, по време на втория мандат имаше шанса да му се помогне извънредно доста и стъпи на гърба на естественото национално неодобрение на жителите и в София, и в страната. Сега нищо чудно, в случай че се изправи пред неразрешими проблеми, а те се натрупат, да постъпи по същия метод. Той не е самоуверен политик.

- Какво би могло да уплаши министър-председателя Бойко Борисов?

- Ако види, че не може той да ръководи времето си. Ако види, че различен ще приключи мандата му, да вземем за пример национално неодобрение, или опозицията стане доста мощна, и външните фактори.

- Или олигарсите?

- Да. Който и да е. Ако той изтърве надзор над политическото време, тогава нормално работи по този начин.

- Има ли податки, че министър председателят е на път да изтърве надзор над политическото време?

- Ако приказваме, дали има условия за това, несъмнено да. А дали ще постъпи по този метод, не знам.

- А дали има податки, освен условия? Дали оттук-оттам към този момент не се вижда, че той нещо изтървава краищата?

- Дотолкова, доколкото всички към него нямат гаранции за личната си страна в договорката, тъй като коалирането или присъединяване в тима на Бойко Борисов нормално е договорка, то тогава този риск съществува. На този стадий, както виждате, в много странна позиция, на една ръка разстояние, са и партии като АТАКА, и Марешки, и така нататък, които като че ли са с властта, само че доста внимават докога.

- Господин Бабикян, Борисов в случай че си тръгне, какво идва на негово място?

- Ако Борисов си тръгне, от чисто конституционна позиция, идва длъжностен кабинет, преди да се проведат избори.

- Ясно, ясно. Говорим напълно безусловно за политическото празно пространство, което ще бъде заето, само че от кого?

- Е, Вие ме карате да кажа резултата от не състояли се избори, което няма по какъв начин да направя. Все отново би трябвало да знаем какви конфигурации ще се образуват, кой тъкмо ще се яви на тези идни, когато и да са, избори. Факт е обаче, че все по-малко жителите са склонни да чакат някой различен да взема решение вместо тях. Така че, както и във физиката, и в политиката празни пространства мъчно се търпят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР