Интервю за проблемите по опазването на красивата ни природа, за

...
Интервю за проблемите по опазването на красивата ни природа, за
Коментари Харесай

Евдокия Манева пред novini.bg: За опазване на природата ни в кметствата и министерствата са нужни  визионери, а не временно пребиваващи

Интервю за проблемите по опазването на красивата ни природа, за мързела на някои служители и за използването на ограниченията по Натура 2000 с някогашната министърка на Министерство на околната среда и водите /в кабинета на Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) - 1997г. - 2001г./, зам.-министър и народен представител Евдокия Манева. В сферата на екологията, на опазването на околната среда, тя е един от най-уважаваните и ценени експерти години наред.

- Г-жо Манева, какви са подводните камъни, които застрашат реализацията на ограниченията по използването на законодателството за "Натура 2000 ", поради които от Европейска комисия биха ни порицали и глобили отсега нататък?
- Не бих споделила,че има подводни камъни. Всичко, което би трябвало да се направи е известно, то е регламентирано с европейското и българското законодателство. Проблемът е, че условията не се извършват, което поражда опасности да бъдем глобени. Не това обаче е най-неприятното. Всички би трябвало ясно да осъзнаем,че бездействието и нарушаванията в тази сфера, могат да значат необратими последствия за нашата природа, заличаване на редки представители на биологичното многообразие и техните местообитания и затова вреда за самите нас. Най-сериозните проблеми сега са:
- неиздадените заповеди за границите на териториите от мрежата, типовете и режимите за тяхното запазване.То е резултат от забавеното картиране,споровете към качеството на това картиране,споровете сред заинтересуваните страни по отношение на рестриктивните мерки,които би трябвало да бъдат въведени в тези територии,с цел запазване на биологичното многообразие,мудност,нерешителност на администрацията и неспособността й да реши зародилите разногласия.
- занижения надзор за запазване на териториите от мрежата Натура 2000, заради изключителната малочисленост на способени експерти в контролния уред и цялостната индиферентност на локалните управляващи.
- отсъствието на познания измежду популацията за значимостта на тези територии и неналичието на целенасочена политика за привличането му в тяхното запазване.Неспособността да се употребяват преимуществата на тези територии в полза на локалното население,за развиването и разнообразяването на поминъка на хората от тези региони.

- В момента се готвят корекции на Закона за биоразнообразието, посредством проектозакон, който е в полемика сред първо и второ четене. Според вас, кои са най-проблемите текстове в досегашния закон, които безусловно би трябвало да бъдат поправени?
- Не мисля, че има смисъл да разясняваме обособените текстове. Смятам обаче, че всяко изменение и допълнение на действителен закон, би трябвало да води до премахване на установени дефекти при неговото използване, дължащо се на неразбираеми разпореждания или неуредени публични връзки. Не би трябвало да се вършат кръпки,за да се тушират пропуски в работата на администрацията или да се дават лобистки преимущества на някоя от страните.Освен това текстовете би трябвало да бъдат авансово необятно обсъждани, не официално,а с причини.

- Каква би трябвало да е ролята на българските учени в създаването и приложението на ограниченията по "Натура 2000 "?, защото се появиха някои преждевременни опасения, че те специалистите от научните среди ще бъдат изключени?
- Следя мненията и възраженията против избрани текстове. Дълбоко съм уверена, че в нито една сфера на публичния живот и особено в региона на запазване на околната среда, ролята на учените не може и не би трябвало да бъде подценявана. Нещо повече - тя би трябвало да бъде ясно регламентирана,за да може управническите решения да се базират на модерна експертиза и достиженията на науката. За страдание в региона на околната среда и особено в запазване на природата, има насъбрани комплицирани взаимоотношения, предизвикани най-често от неправителствените организации, ползи свързани с финансови запаси, печелене на планове, доминиране на обособени персони с показа за безпогрешност, които извънредно затрудняват напредъка в работата,както и приемането на работещи законови правила.

- Ваши сътрудници през годините спорадично повдигат въпроса - би трябвало ли толкоз доста терени и площи от територията на страната ни да бъдат включени в "Натура 2000 ", като съпоставят нашите данни с тези на други страни. Кои са минусите и плюсовете от това?
- Размерът на включените в мрежата Натура 2000 територии се дефинира от естествените дадености. Ние би трябвало да се радваме, че имаме извънредно богата, разнообразна и красива природа.Това е подарък Божи, който би трябвало да ни прави по-богати и по-щастливи. Просто би трябвало да се научим да използваме това преимущество, а не да мислим, че то по някакъв метод ни лимитира. Все повече хора по света желаят да се любуват на непокътната естествена природа. Ние имаме късмет, че към момента не сме опропастили хубостите на страната си. Освен това в доста от териториите от Натура 2000 има извънредно забавни исторически и археологични монументи, които дружно с естествените дадености биха могли да привлекат туристи, да дадат неосъзнавани до момента благоприятни условия за локалното население. Просто локалните управляващи би трябвало да се разсънят, както и трите ведомства - на околната среда, на културата и на туризма. Там са нужни визионери,а не краткотрайно пребиваващи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР