Интервю със съдия Анета Братанова – председател на Търговското отделение

...
Интервю със съдия Анета Братанова – председател на Търговското отделение
Коментари Харесай

Говори председателят на Търговското отделение в Апелативен съд Варна

 Интервю със арбитър Анета Братанова – ръководител на Търговското поделение в Апелативен съд - Варна:

- Съдия Братанова, Търговското поделение е най-натовареното в Апелативния съд. По какъв метод новият режим се отразява на Вашата работа?

- Действително, Търговското поделение регистрира най-висока натовареност в нашия съд. Постъпленията през предходна и актуалната година доведоха до решение на Общото заседание на съдиите за " преразпределение “ на някои типове търговски каузи в Гражданското поделение. Характерна специфичност на работата в нашето поделение е високият и непрекъснат растеж на бързи производства – обезпечения, прекъсване на регистърни производства, предварителни обезпечителни ограничения в производството по неплатежоспособност и други Затова сме привикнали да работим " на пожар “.

Единствените каузи, чието разглеждане продължи в интервала на изключителното състояние, бяха тези по допускане, подмяна и анулация на обезпечителни ограничения. Бяхме готови, че те няма да са малко, по тази причина сформирахме екип от по двама дежурни съдии. В хода на изключителното състояние се наложи да преструктурираме метода си на работа – постъпленията бяха толкоз огромни, че екипът от дежурни съдии не можеше обективно да обхване работата. Както всички останали, и ние работехме от у дома. Имахме даже произнасяния по частни тъжби против актове на Окръжния съд за арест на кораби. Частни тъжби пристигаха от всички окръжни съдилища в апелативния регион.

- Какви са изводите за работата Ви по време на изключителното състояние? 

- Освен организацията с наряди, трябваше да се пригодим и към отдалечената работа, обвързвана с изговаряне и правене на правосъдни актове по завършили към датата на оповестяване на изключителното състояние производства. Апелативен съд – Варна е въззивен съд, т.е. актовете му се постановяват в състав от трима съдии. Дистанционното изговаряне се оказа същинско предизвикателство – привикнали сме да спорим и обсъждаме въпросите директно.

Работата ни постанова преценка на доказателства, пояснение на договорни клаузи, все неща, които трябваше да се изпълнят, само че посредством актуалните технологии. Почти 70% от делата в Търговското поделение са обемисти и съдържат голям брой приложения. Дистанционната работа по тях стана допустима посредством техническата помощ на съвсем целия екип на съда. Мисля, че се справихме.

- С какво се трансформира работата на съда, юристите и движимостите лица? 

- Засилени са ограниченията за сигурност и за съблюдаване на физическа отдалеченост, според напътствията на Висш съдебен съвет. Насрочваме делата в по-ранен от нормалния начален час. Това ни дава опция да заседаваме по–дълго, като заобикаляме скупчването на хора и изчакването. Стремим се всяко дело да получава насрочване в " личен “ час, на период от най-малко 15 минути. Ще изоставим краткотрайно досегашната процедура за насрочване на няколко каузи през 30 минути.

Опитваме по-прецизно да предвиждаме времето за всяко дело с оглед фактическата и правна трудност и позволените доказателства. Въвели сме и вътрешен надзор от ръководителя на съда. В подготвеност сме да заседаваме и през летните месеци. Забелязах също, че напоследък внезапно се усили броят на заявките за отдалечен достъп до електронните досиета на делата. Вероятно тази наклонност ще продължи.

- Предвиждате ли събиране на доста хора в залата, поради голям брой призовани по търговски каузи? Има ли идни такива съвещания? 

- Няма висящи каузи, които хипотетично могат да доведат до централизация на доста хора. Подобна заплаха съществува само във въззивните производства, в които се апелира решение за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност при съществуване на голям брой кредитори. Голяма посещаемост е присъща и за някои отменителни искове по Търговския закон, поради особения метод на конституиране на страните.

Тежки са и оздравителните проекти. Съдиите разполагат с пълномощието да преценят във всеки съответен случай налице ли е прекалено съсредоточие на хора, в това число да отсрочват разглеждането на сходни каузи до цялостно отпадане на епидемиологичната конюнктура. Вече имахме съвещание на състав от Търговското поделение и всичко мина обикновено.

- За миналите два месеца и половина има ли огромно струпване на каузи и очаквате ли забавяния?

- Спирането на процесуалните периоди, безспорното " заледяване “ на работата по делата, неизбежно ще докара до следващо " скупчване “. Наясно сме с това. Подобна беше обстановката през 2017 година, когато процесуалните периоди по всички каузи, като се изключи бързите, бяха спрени в интервала на правосъдната почивка. Сега обаче, насрочването на делата би трябвало да се съобрази с новите условия за сигурност, т.е. да се насрочват по-малко каузи при авансово вземане предвид на тяхната специфичност и дълготрайност.

И всичко това - на фона на съществуващата свръхнатовареност на отделението, за която споменахме при започване на диалога. Възобновяването на процесуалните периоди ще рефлектира и върху работата на юристите. Затова ги молим да проявят процесуална дисциплинираност и да се стремят да не отсрочват каузи при дублираща се служебна ангажираност. В Търговско поделение в никакъв случай не е било елементарно. Познавам сътрудниците си, ще се оправим!

- Карантинният интервал потвърди успеваемостта на новите технологии в правосъдната система, в това число видеоконферентните връзки. Вече е реалност план за промени в Граждански процесуален кодекс. Кои от тях са належащи?

- Похвална и от дълго време чакана е самодейността за промени в Граждански процесуален кодекс, предвиждащи правилник за отдалечено чуване на очевидци, движимости лица и страни. Много постоянно назначаваме движимости лица към окръжните съдилища в границите на апелативния регион или от други обитаеми места. Събираме показания на лица, живеещи отвън регионалния град. Придвижването им, изключително през зимните месеци от време на време е затруднено. Явяването им е разход на време и средства. Всичко това би се икономисало от процесуалната опция за тяхното чуване посредством видеовръзка.

Използвам случая да споделя още, че апелативните съдии доста пъти сме предложили опция за промени в Граждански процесуален кодекс, предвиждащи разглеждането на въззивните каузи в закрито правосъдно съвещание.

Не са необичайност делата, по които страните и процесуалните представители не са поискали събиране на нови доказателства, декларирали са, че няма да се явят в намерено правосъдно съвещание и избират да показват писмени бележки. В такива случаи е целесъобразно провеждането навън съвещание да отпадне. Това може да стане единствено при категорично искане на страните, защото правото на открит развой при изискванията на устност и близост не може да се дерогира при други условия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР