Интервю с Владимир Иванов Управител на ЕТ ЛИНА07-ВЛАДИМИР ИВАНОВ Официален

...
Интервю с Владимир Иванов Управител на ЕТ ЛИНА07-ВЛАДИМИР ИВАНОВ Официален
Коментари Харесай

Чиста топлина с еко пелетите на Maxpel Висока енергийна...

Интервю с Владимир Иванов Управител на Едноличен търговец " ЛИНА07-ВЛАДИМИР ИВАНОВ " Официален представител на МAXPEL в България


1. Защо се насочихте към този бранш, а точно екологични дървесни пелети? Все по-важно става потреблението на екологични горива. Именно заради тази причина ние се спряхме на висококачествените пелети MAXPEL. В това отношение те имат редица преимущества – освен от позиция на суровината от която се създават, само че и във връзка с приносът им по запазване на околната среда с оглед минималното количество нездравословни излъчвания, които отделят при изгарянето им..

2. От какво и по какъв начин се създават еко пелетите и дали се употребяват химически добавки при тяхното производството?

3. Пелетите MAXPEL се създават от отпадъчна дървесна маса, която включва стърготини и недопечен дървен материал (основно бук, дъб и бор). Дървесният материал за производството на пелетите се смила на едри частици, който по-късно се изсушава в пещ, с цел да се понижи наличието на влага. Изсушеният материал се смила още веднъж и се пресова под високо налягане. При производството на пелетите не се прибавят химически субстанции за срастване на частиците, което е още едно преимущество за този тип гориво. Ролята на свързващо вещество за дървесните частици играе лигнинът, който се съдържа в дървесината. При температура над 100 градуса той се разтапя и спомага за срастване на частиците. Така след пелетезирането продуктът се охлажда и от оттова е подготвен за приложимост.

4. Какви са изгодите от тяхното приложение? Ползите и преимуществата от потреблението на пелетите MAXPEL като гориво са редица, само че ще посоча някои от тях: - Произвеждат се от дървесни стърготини, компресирани под високо налягане, 100% натурални, не се употребяват никакви химически добавки, което ги прави по-малко рискови от другите изкопаеми горива; - Може да се употребяват при производството на електрическа енергия; - Системите за горене на пелети са най-чистата система за горене в съпоставяне със системите с твърдо гориво; Отделянето на пепел е доста ниско, почти 0,5 - 1%, тази норма варира сред 10 и 50% при другите горива, което води до загуба на сила. - Дървесните пелети са рафинирана биомаса, налична по целия свят; - Дървесните пелети са доста лесни за транспортиране; - Няма заплаха от отравяне като при въглищата; - Заемат доста по-малко място за предпазване от дървата за огрев и въглищата; - Не изискват спомагателна обработка като дървата за огрев; - Времето за изгаряне е по-дълго спрямо дървата за огрев; - По-малка мокрота и по-голяма компактност на пелетите в срванение с дървата за огрев - Ефективността е до 95%;
- Не образуват шлака; - Не запушват комините и не образуват нагар; - В котелното помещение няма пушек и прах; - Дървесните пелети са чист тип гориво, без въглероден диоксид. - За производството на пелети не е належащо да се изсичат гори; Те се създават от дървесни отпадъчни маси. По този метод се способства за запазване на околната среда; - Видове уреди за отопление с потребление на дървесни пелети: горелки, камини, котли, топловъздушни генератори

5. Какво е количеството на въглероден диоксид при изгарянето им? Има ли нездравословни излъчвания причиняващи замърсяване на околната среда? В съпоставяне с другите горива, като природен газ и въглища, пелетите изгарят с обособяване на доста дребни количества въглероден диоксид. Затова те съвсем не способстват за образуването на парникови газове и затова за световното стопляне. Един образец ще илюстрира изгодата от пелетите в това отношение. При изгарянето на един звук пелети вместо на един звук петрол излъчванията на въглероден диоксид понижават с към 1,5 тона. Всъщност, в случай че дървеният материал, употребен за производството на пелети, се остави да гние, той ще докара до същото количество въглеродни излъчвания както количеството, отделено при изгарянето му. Така че потреблението на отпадъчния дървен материал за пелети е екологично решение.

6. Каква е успеваемостта на горене при пелетите спрямо останалите употребявани материали за отопление? Калоричността на дървесните пелети варира от 4300 до 5200 ккал/кг. Калоричността на MAXPEL e доста висока 5100ккал/кг. Коефициентът на потребно деяние на отоплителните системи е 85% - 95% (за съпоставяне КПД на камини на дърва е 70%) и заради качествата си пелетите изгарят съвсем изцяло. Именно високата калоричност на MAXPEL е един от определящите фактори за спестовност при отопление с това гориво. Както показах КПД е в рамките на 85- 95%, по този начин при изгаряне на един звук пелети получената сила е същата както при изгарянето на 1,6 тона дърва, 500 литра нафта, 480 кубични метра газ, или 700 литра мазут.

7. Лесно ли се поддържат системите за горене – котли и така нататък, които употребяват този тип пелети? Автоматизацията на процеса на горенето при уредите с пелети предлага доста огромно улеснение. Вашето обвързване за разчистване ще се сведе до изхвърляне на пепелта от изгорелите пелети. Достатъчно е да вършиме това разчистване един път седмично, преди новото зареждане за идната седмица. Но би трябвало да се има поради, че честотата на изхвърляне на пепелта зависи от качеството на пелетите. След зареждането и изхвърлянето на пепелта, котелът ще работи независимо: ще се включва и ще затопля както дома, по този начин и водата за битови потребности. След като един път заредите бункера, пелетният апарат ще работи през интервала, за който е програмиран, без да е нужна вашата интервенция. Горенето и складирането на пелетите са по-удобни и безоопасни, в сравнение с при другите горива, тъй като няма риск от разливане или самозапалване, няма неприятна миризма.

8. Конкурентни ли са цените на екопелетите спрямо останалите първични материали? Цената на пелетите на пазара варира от 380 до 450лв. според от качеството им, транспортните разноски и други Истината е, че когато човек е подложен пред избор – на какъв тип гориво да се спре, и в случай че се спре на пелетно такова, той би трябвало да съобрази всички особености. Т.е. да има поради освен цената на самата суровина, само че и задължението, който ще има по-късно, както и процентът на замърсяване на въздуха, който ще дишат той, фамилията му и въобще обществото след консумация на определения тип гориво. В този ред на мисли, имайки поради изгодите от потреблението на пелетите МAXPEL и надлежно преимуществата, смятам че за тази цена и качество цената е безусловно конкурентна освен по отношение на останалите първични материали, само че и по отношение на нискокачествените пелети, които се срещат постоянно на пазара сега. 9. Къде да потърсим екологични пелети? Всеки трети търговец в страната към този момент предлага пелети, само че това, което потребителите би трябвало изнапред да знаят е, че когато избират типа и марката пелети, би трябвало да залагат на високо качество. На първо място: удължават живота на отоплителната си система; След това способстват за запазване на околната среда; И не на последно място – понижава се в пъти нуждата от разчистване на пепелта. Пелетите MAXPEL може да намерите при всеки един от нашите дистрибутори в страната. Дистрибуторската ни мрежа е в детайли изложена в уеб страницата ни: https://maxpel.bg/.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР