Интервю ПетелНа 25 май от 19 часа във ФКЦ –

...
Интервю ПетелНа 25 май от 19 часа във ФКЦ –
Коментари Харесай

Навръх 24 май! Режисьорът на „Формулата на Тео”: Науката робува на догми и правила. Учителят Тео разчупва това вярване

Интервю " Петел "

На 25 май от 19 часа във ФКЦ – Варна ще бъде излъчен нашумелият в последно време документален филм „ Формулата на Тео ”. Тя показва един български преподавател, само че в друга светлина. Ето за какво, разкрива пред „ Петел ” режисьорът на кино лентата Николай Василев.

-    Откъде сте и по какъв начин срещнахте героя си Теодосий Теодосиев?  
-    Роден съм в Казанлък, приключил съм кино и телевизионна постановка в София. Работя на свободна процедура, най-вече за разнообразни продукции на Българска национална телевизия. Правя дребни истории и цифрови формати. 
От там познавам и героя си за последния филм. Познавам го от възпитаник, само че не съм бил негов възпитаник. Още тогава ми изглеждаше чудноват човек. По-късно си дадох сметка каква е странността му. Това че е безусловно предан на това, което прави, не се разсейва със странични действия и като го видиш да минава из града, той наподобява целеустремен, тръгнал нанякъде. Не съм го видял да стои на едно място някъде, да пие кафе да вземем за пример. 
Много по-късно се срещнах с негови възпитаници в София, един от тях е направил извънредно забавна лаборатория за лазери, в която идват от целия свят да вземат ноу хау, тъй като в Америка го има на три етажа, а той го е събрал в една зала. Той ми описа за Тео и ми подмятна концепцията да направя нещо. 
Така се срещнах с Теодосий и направих кино лентата.
-    Лесно ли го склонихте?
-     Той беше квалифициран от ученика си Иван Бъчваров, повярва, че сме сериозен екип. Разбра, че съм правил филм за Ваклуш Толев. Разбра, че не диря сензация. Филмът се снима година и половина две. 
Имаме над 200 часа материал, само че не можа да влезе всичко. Избрахме най-важното за общата концепция. Имахме съмнения, че ще нашуми кино лентата. 
-    С какво Тео се разграничава от останалите учители?
-    Той не е систематичен преподавател. Това, че е отвън системата го е направило известен. В спор е със системата даже. Вече е пенсиониран и то на драго сърце от последното учебно заведение. Системата се нервира на неговата искреност. Той споделя, че прекалено много неистина се е натрупала в образованието и във всички други системи. Той просто споделя на глас нещата, които всички си мислим и ги формулира по този начин, че всеки да припознае казуса си. 
По време на комунизма е чел текстове от Библията на учениците си, което му е създавало проблеми. 
-    И каква е в последна сметка тази „ формула на Тео ”?
-    Формулата на Тео е безкрайна, както е безконечен животът. Той с живота си взема решение редове от тази формула. Предлагаме на феновете да намерят себе си в тези редове. За това и филмът е толкоз хващащ. Защото в някаква степен всеки намира нещо от себе си. 
Много беше мъчно да се направи филм за преподавател по физика, тъй като това е скучна работа от позиция на камерата и киното. За това трябваше да натрупаме обстановки и материал. 
Все още не е свободен за достъп в интернет. В момента се подписва контракт с швейцарски разпространители. Идеята е да има някакъв кино живот, който, откакто мине, по-късно ще се качи по някоя медия и след това ще бъде качен в интернет. 
-    От предварителния ни диалог разбирам, че Вие и Тео познавате духовния преподавател Ваклуш Толев. Това значи ли, че и Тео има връзка с духовното направление?
-    Той е едно със скептицизма на науката, не бих споделил обаче, че е лишен от нематериалност. По-скоро има някакъв личен нюх за духовното, само че не въз основата на някакви религии, а вътрешна и я употребява при образованието на учениците си. И Айнщайн е споделил, че няма по какъв начин да се прави просвета без Бог. 
Тео при всички случаи е употребил това, което международната нематериалност е дала като база. Той я употребява, само че не е набожен типаж. За това харесваше и Ваклуш Толев, тъй като и той не проповядваше набожност, а някакво духовно познание. 
-    Миналата година е ходил в Рим на 24 май. Защо? 
-    Имаха среща с Папата. Правителството беше формирало екип от обществени персони, които имат отношение към културата, да отидат там. 
-    Тео нравствен преподавател ли е?
-Аз мисля, че няма искания за това. Той е толкоз непретенциозен. Повече е подстрекател. Учи хората първо да повярват, че би трябвало да развиват капацитета си и не би трябвало да ги е боязън от канони и някакви открити престижи и правила. Той насочва погледа във вътрешността и дава очакване, че това може да бъде изведено. 
Оказва се, че науката в някакъв смисъл е спряла да се развива тъкмо от това, че робува на някакви канони. Той по-скоро освобождава съзнанието на учениците си, че може и по-нататък. По този метод един негов някогашен възпитаник е номиниран за Нобелова премия за изобретение, което всички са търсили в общоприетия проект, а той споделя: Не, ще го създадем тъкмо назад. И по този начин открива нещо, което никой не е разкрил и то с помощта на това, че има свободата на съзнанието си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР