Интервю на зам-председателя на общинския съвет д-р Янко Станев в

...
Интервю на зам-председателя на общинския съвет д-р Янко Станев в
Коментари Харесай

Варна с рекорден бюджет за 2019 г. без повишаване на данъците

Интервю на зам-председателя на общинския съвет доктор Янко Станев в предаването „ Зала пленарна “ на Дарик радио

- Д-р Станев, по какъв начин стартира годината за варненския общински съвет и за Вас?
- С бюджета. Тя стартира постоянно с бюджета, защото до края на януари би трябвало да сме подготвени. Още повече, че тази година има някои промени като да вземем за пример данъкът за колите. Дори и да не бъдат изменени, би трябвало да бъдат доказани, контролирани и признати до края на януари, с цел да може жителите да заплащат.

- Как ще коментирате това, че бюджетът за 2018 година беше понижен с 10 млн. лева, а планът за тази година ще е съвсем половин милиард?
- Актуализирахме с 10 млн. лева надолу, тъй като не можахме да усвоим част от средствата, които бяхме планували. Освен това имаше няколко недостига, които финансирахме, а и извършихме някои процедури, които постановиха това понижение в макрорамката. Тук обаче не става въпрос за понижаване на приходите, а е чиста технология. Като цяло парите за 2018 година в актуализацията са изпълнени на 102 %, изпълнили сме своите задания, а това е най-важното. Средствата не са изгубени, а минават за тази година. Например 40 млн. лева тази година ще похарчим още веднъж за бул. „ Левски “.

- Това спомагателни средства ли са?
- Не, част от общата сума. Тази година бюджетът на Варна ще бъде към 406,7 млн. лева Не приказвам на този стадий с точни числа по две аргументи – първо, нямаме още доклад за миналогодишния и рискуваме за едни хиляда лв. да променяме всичко. И второ, планът през днешния ден влиза в общинския съвет и не всички елементи са конкретизирани. А към този момент по какъв начин ще го приемем, е към този момент друга тематика. 406 млн. лева – това е рамката, и като сложим към нея европрограмите, които са към 90 млн. и 7-800 хиляди лева, става една цифра от съвсем 500 млн. лева Това е…божествено.

- Така ли го оприличавате?
- Като финансист. Защото в случай че изкарам от досиетата цифрите през годините обратно, цифрите за дълговите принадлежности, ще се види, че това е един много сериозен прогрес. И най-важното е, че не се дължи на нарастване на налози и такси, които заплащат жителите и компаниите. Дори от време на време се нервирам, че локалните доходи са с по-малък растеж в сравнение с и се желае. Въпреки че Варна чисто механично нараства като население, макар че стопански се развива добре, безработицата е не повече от 2 %. Но, вижте, това са действителностите, борбата в този момент е за по-високи приходи. Колкото по-голяма е макрорамката, парите, които ще влязат в града, толкоз повече това ще корелува с приходите на хората.

- Не мога да не Ви попитам за какво при подобен рекорден бюджет, който ще похарчим тази година, се постанова да вземаме заем?
- Винаги съм бил почитател на заемите, тъй като вземаш пари при едни прелестни условия, не желая изобщо да разясня изискванията – те са съвършени. Банките ни уйдисват, всички кредитни институции са се уверили, че ние сме най-изрядният дебитор към всички банки. Колкото пъти до момента сме взимали заеми, толкоз пъти е било доста преференциално. Освен този мотив тази година се ръководим и от това, че имаме няколко европроекта, които би трябвало да осъществим. Ще се постарая да ги изброя: това е рибарското пристанище, спортният комплекс в четвърти микрорайон във Владиславово, спортният комплекс в кв. Виница,, на ул. Студентска, това са спортните площадки за 6-7 млн. лева в учебните заведения, площадки за игра в детските градини и яслите. Всичко допустимо използваме за спортни уреди.

- Целево за тези обекти теглим заеми?
- Целево, тъй като ние по европроектите вземаме средства, само че изискванията изискват и да дофинансираме. Затова теглим средства, а не да си вършим някаква лична рисунка. За всичко това, което спе възнамерявали, сметката излиза, че ще доплатим 20-30 % от общата сума за реализация.

- Тоест общината в този момент си заплаща на 100 %, а след това…
- Не, не, ще обясня. Например сключваме контракт за заем от 7 млн. лева, от които 2,5 млн. лева ще платим ние, а останалите ще заплати европрограмата. И ние, и европрограмата си погасяваме средствата по еднакъв график. Не е казано ние да плащаме, а те да възвръщат. Има обществени планове, в които плащаме парите авансово, само че това са по 200-300 хил- лева и следва ни се възвръща, само че това е различен вид. Тука банковата институция си финансира строителството.

- Няма ли по какъв начин за се вземат нагледно казано сухи пари от бюджета, а не да се теглят заеми?
- Тогава ще лишим варненци с 37 % от бюджета за обучение, от парите за здравеопазване…Напротив, там би трябвало да стоварим още по-големи рамки, с цел да може да се усъвършенства виталната среда. Вижте – тази година Варна ще бъде европейски град на спорта. Приоритетите ни са спорта, образованието, туризма – Варна град на четири сезона. Всички тези заеми, които теглим, вършат града прелъстителен през четирите сезона, вършат го град на спорта и на младежта. Това не са инцидентни ходове, не сме се концентрирали да вършим поправки на учебните заведения, тъй като ще вземем едни пари и ще имаме огромни дертове, че децата учат на две смени. Правим го, тъй като това е цялостната визия за развиване на община Варна. Ако примерно имаме 406 млв. Лв. бюджет и от налозите вземем 81-82 млн. лева и от таксите 84-85млн., ние тези средства ще ги изхарчим за поддръжка на съществуващите системи. Например 75 млн. лева за създаване на пътна инфраструктура…кога е било това.

- Бяха изказани отзиви в общинския съвет, че не стигат парите за довеждане докрай на бул. „ Левски “ и ще се наложи дофинансиране. Това по какъв начин ще коментирате?
- Нямам такива калкулации. Но с моите скромни 29 година в локалната власт ще ви кажа, че в случай че се наложи, ще дофинансираме не, ами ария ще пеем. Мисля, че към този миг не се постанова такова нещо. Ще бъда обаче по-директен, гледал съм сметките и ще кажа нещо, което не съм казвал на никое място обществено. Независимо от първичния план, някои неща бяха много изменени. Строителите да слушат деликатно – кръстовището на „ Левски “ и „ Владислав “ е проектирано 800 – 1200 кв. м, а изпълнено 3 800 кв. м, тъй като желаеме да е с европейско качество. Въпреки това сме разплатили плановата стойност, не повече. Горното кръгово също планувано за 800 квадрата, стана 2,2 хиляди кв. м, плащаме го по цените, по които са подписани договорите.
Тук желая да подчертая нещо доста значимо – строителните компании са честни и те строят града, а не го събарят. Фирмите по чистотата са честни и чистят Варна, а не я мърсят. Понякога като чуя отношението към тези компании, шупвам. Те не са безгрешни, ние тука с вас и всички, които подлагат на критика са безгрешни, белички, като почитателите на Дънов.

- Добре, аз няма да диспутирам с Вас, че чистят града, но задоволително чист ли е той?
- Естествено, че не е задоволително чист. Ако приказваме за план-сметката за чистотата от 28 млн. лева, ще Ви кажа: да, тя още веднъж е дебалансирана поради завода за преправка на отпадъците. В целия свят заводите заплащат, с цел да взимат отпадък, на нашия цех ние му плащаме да преработва по към 300 т дневно. Този цех е нашата горделивост, не желая да го охулвам. Казвам единствено, че този, който е подписал контракта преди време през 2007 година без решение на общинския съвет, той е повода за днешната обстановка.

- За някогашния кмет ли говорите.
- Не е подписан и от него, подписан е от някакъв основен секретар или зам.-кмет, до момента в който кметът е бил в предизборна акция. Не си припомням името, само че този въпрос е завършил, юристите са се произнесли. Но той дебалансира, това са 10 млн. лева всяка година, 12 млн. с Данък добавена стойност.
Да, този цех е горделивост, той избави Варна от рецесия. Но сега поради този разход нямаме средства, с цел да технологизираме това, което Вие наричате сметопочистване. Никой не може да ме убеди, както настояват някой служители, че с малко пари може да се чисти доста. На човек от популацията смятах, не на повърхност, в Бургас харчат два пъти повече в сравнение с тук във Варна. Срещу 23 лева на човек в Бургас, стоят едни 11 лева на човек във Варна. Не съм специалист в това, само че загивам от смях като прочета някоя глупава заповед, в която се споделя, че в един и същи ден не можело улицата да се стърже от калта, да се премете и да се измие. Добре бе, в случай че тази уличка, дето сме тук ние с Вас, за какво тъкмо да не можем да осигурим да вдигнат всички коли, да я почистят и да я измият, а да чакаме на следващия ден. Ами на следващия ден като минат два камиона да я замърсят…..

- Новите съдове обаче сякаш сдават багажа, изпочупени са?
- Аз постоянно съм бил последовател на металните съдове, само че в Европа са пластмасови. Аз ли ги троша или Вие…чупят ги отново наши хора. И с металните същата е картинката – панти, пружини, то е гений това да се троши по подобен метод.

- Предвидени ли са средства в тези съвсем 30 млн. лева за замяна на съдовете?
- Има средства, има. В договорите с компаниите са им вменени отговорности. Общината има доста съществени контракти, доста сериозна документи. За мен най-важното е трансформира се отношението, постоянно, бил съм 10 година кмет, знам защо става въпрос – служител, който счита, че компанията по непорочност замърсява града, той пречи на кмета, на общинския съвет и на всички останали. Чиновник, който счита, че строителната компания не строи, ами разрушава града, прави същото. Не споделям, че компаниите са задачите в бяло, само че това са хората, с които би трябвало взаимно да уреждаме нормите, а норма не може да се постанова без взаимно почитание.

- Нова тематика – би трябвало ли да се увеличи цената на билетчето за градския превоз и в това време би трябвало ли да се покачат цените на таксита?
- Питате неверния човек. Правилният е измежду всички останали, само че аз съм неверният. Мои са изявленията, че в случай че желаеме да печели „ Градски превоз “, както на всяка сесия питат и аз давам отговор: добре, вършиме билетчето да вземем за пример 2,15 лева и мачът свършва. Естествено в никакъв случай няма да стане 2,15 лева, тъй като се опасяват от гласоподавателите си. И с право. Какъв вид нова услуга ще предоставим висококачествена, че да вдигнем цената два пъти. Освен цената на горивата, от 2005-6 година е последната цена. Личното ми мнение е, че цената на билетите във Варна би трябвало да се контролира, само че за жалост това няма да ми донесе гласоподаватели, само че пък съм от тези, които не им пука доста. Най-голямата тактичност в политиката е да подмамваме хората с малко, с още малко и да не вършим промените, които са нужни.
В съответния случай считам, че не сме създали към момента нито транспортната скица, нито е приключен интегрираният градски превоз, нито улиците са обновени/трябват още 500-600 млн. лева. Едва тогава можем да бутаме цената. Ето тази година 75 млн. за улици, следващата година отново 75 млн… то времето бързо минава.

- Да де, само че в случай че през това време едни оправяме, други…
- Не ме дърпайте през днешния ден, знам защо говорите, за качеството на ремонтите… Днес е Антонов ден, не желая да приказвам за тези неща, също така не бивало на днешния ден да се подработват дълги тези. Тази година ще създадем примерно бул. “Левски “, „ Първи май “, рибарското пристанище, ул. „ Рачинска “, ул. „ Флора “, кръговото на „ Св. Константин “, доста други обекти в строителната стратегия.
Второто, за което ме питате – цената на такситата – аз съм доста десен човек и недоумявам какви са тези регулатори в България. Повече от всичко ненавиждам ДКЕВР и сходни. Как по този начин споделям аз на един бизнес какъв брой му е минималната и какъв брой оптималната цена. Е това няма да го схвана в никакъв случай, по-лошото е, че и бизнесът не го схваща. Имат и съществени причини, само че имат и несериозни. Да, има корпоративен регулатор, но… да ме заведат в Европа и да ми покажат в какъв брой такива страни имат регулатори. България не е дребна страна, тя е 13-та в Европейски Съюз от 27 членки, това не е дребна страна.

- Хвърляте ме в размисъл, обаче няма по какъв начин да минем без политически въпроси. Година на избори – ориентирате ли се към този момент като ръководител на Съюз на демократичните сили във Варна?
- Ще се явяваме на избори.

- Самостоятелно?
- Винаги съм бил за това и съм пореден. Сега съществено да го кажа – постоянно съм считал, че обединенията преди избори са нещо порочно, не тъй като хората са порочни, тъй като потребността ги кара да вършат това. Те са лъжливи за това какво ще вършат след изборите. Аз няма по какъв начин да бъда примерно в коалиция с ДСБ. Автентичното дясно е Съюз на демократичните сили и предатели. И ДСБ и всички останали в дясно са предали Съюз на демократичните сили. Много мъчно е да се разбирам с предатели. Могат да си приказват къде съм бил, що съм бил. Но са слаби тъй като към този момент 15 година не дават никакви доказателства за приноса си към Варна и към България. Моята теза е, че Съюз на демократичните сили би трябвало да се яви независимо, в края на краищата е въпрос на чест да покажеш какво можеш. Съюз на демократичните сили през днешния ден е в лек напредък, виждам, че Румен Христов добре се котира по медиите, хората имат голямо доверие в нас, което не е намерило израз в предпочитание за гласоподаване още. Не считам, че дясното би трябвало да се сплотява, изобщо не желая да слушам такива фалшименти. Обаче откакто влезе в Народното събрание, десницата, без значение кои ще влязат, би трябвало наложително все едно че са братя, все едно че животът им е почнал дружно и ще приключи дружно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР