Интервю на военния експерт Марк Войджър за ТВ АпострофНе е

...
Интервю на военния експерт Марк Войджър за ТВ АпострофНе е
Коментари Харесай

Военният експерт Марк Войджър: Русия е създала плацдарм за нападение не само на Украйна, но също така на Балтика и Полша

Интервю на военния специалист Марк Войджър за ТВ " Апостроф "

Не е загадка, че по време на съветската инвазия в Украйна част от нашите самолети бяха унищожени. Бихме могли да компенсираме тези загуби благодарение на МиГ-29 и Су-25, които е подготвена да ни даде Полша. От своя страна Полша също би спечелила, защото това би и дало съществени учредения освен да моли, само че и да изисква от Съединени американски щати изтребители F-16 и F-35, или в краен случай да се форсира процедурата по тяхното пазаруване. Защо съгласно Вас в последните дни следим по този проблем нещо, което хората назовават " пинг-понг ": сякаш са подготвени през днешния ден да дадат, а на идващия ден декларират - " Изчакайте, не престават договарянията ". След това още веднъж аха да ни дадат и още веднъж следва - " Изчакайте ". Какво се случва?

Лично аз поддържам тази концепция. Тъй като тя би Ви разрешила да създадете зона неразрешена за полети и да отблъснете офанзивите на съветските Военновъздушни сили. Но би трябвало да се има поради, че това е доста комплицирано решение за всяка една от страните. В този проблем са ангажирани освен Полша, само че и България, Словакия и Унгария - страни, които имат самолети МиГ-29 и Су-25. В момента се намирам в България и тук не престават огромни диспути по тематиката, само че аз се надявам, че България ще се причисли към тази самодейност.

Защо породи този проблем? Източноевропейските страни, които са членове на НАТО, се намират в началния стадий на замяната на своите руски самолети с американски. Например, България до 2024 година ще получи 8 или 16 американски самолета. Полша също е поръчала. Но решението за даването на техните остарели руски самолети на Украйна - това е политическо решение на равнище държавно управление, което изисква детайлно разискване, включително по какъв начин да се защитят, откакто са Ви предали тези самолети. Разбрах, че Полша е подготвена да изпрати старите си руски самолети на американска военно-въздушна база в Германия като по този метод те станат част от помощта на НАТО за Украйна. Тоест, Полша няма да ги съобщи непосредствено, а посредством НАТО, през базата Рамщайн. И когато бъде квалифицирано и признато взаимното решение на НАТО по този въпрос, то и вашите военни ще могат да се възползват от тези самолети.

Аз разбирам, че се намират в трагична обстановка. Всеки ден, всяка нощ руснаците убиват украински жители и аз съм уверен, че това закононарушение против човечеството ще бъде осъдено. Но процесите на взимане на решение в НАТО постоянно са били доста мудни. Когато работих там през 2014-2015 година и Русия таман започваше своята експанзия против Украйна, в НАТО имаше опасения, че при положение на нахлуване на Русия против балтийските страни, Алианса няма да може да реагира в границите на 2-3 дни, а ще са му нужни седмици и месеци. НАТО няма подразделения, които да могат да бъдат мобилизирани по схемата 24/7.

Има корпус за бързо реагиране в състав от 40 000 военни, който нито един път не е употребен. За пръв път в този момент този корпус отива на изток, с цел да пази границите на НАТО. Има една дребна бригада от 5000 души, която има качества за доста бързо реагирани, която в този момент също е задействана. Иска ми се да разберете, че НАТО се пробва да ви помогне. Полша - също. Вече вършим доста неща в тази посока. Но разберете, че това решение се взема от 30 страни. Затова е нужен консенсус и работа с всяка страна, с цел да бъде взето това решение.

Г-н Марк, помня, че по време на учения доста се говореше за междудържавна конструкция, като украинско-литовско-полската бригада " УкрПолЛитБриг ". А в този момент нищо не се чува за нея. Тази междудържавна конструкция се състои от подразделения на трите страни. Защо не бъде задействана въпреки и не за военни интервенции, само че най-малко за конвоиране и отбрана на държавни на обекти с държавно значение и във връзка с инфраструктурана в Украйна? Причината е, че тези страни са членки на НАТО, или нещо друго?
Помня, че когато се създаваше тази конструкция - това беше пролетта или лятото на 2014 година, след нападението на Русия. Доколкото съм осведомен, тя беше ангажирана да работи по отношение на образованието на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Нямам визия с какво се занимава в този момент. Полша и Литва са държави-членки на НАТО. Вероятно те не желаят НАТО да се намесва на този стадий на войната, както и техните бойци да оперират на територията на Украйна. По време на своето заявление, че е подготвена да даде самолети на Украйна през базата Рамщайн, Полша ясно сподели, че не е страна в спора. Причината е, че е нужно постигането на консенсус с другите страни в НАТО, нужно е приемането на общо решение.

Може ли да се каже, че НАТО търси такава формула, която да разреши оптимално да помогне на Украйна при най-малък риск за обособените страни-членки?
Да, риск без подозрение съществува. Както виждате, Съединени американски щати към този момент изпрати и продължава да изпраща военнослужещи във формирования в Източна Европа. Но на НАТО също му е нужно време. Армията на Алианса не е мобилизирана за война. Разбира се, текът съвещания и източноевропейските страни към този момент са получили или не престават да получават всичко, което е належащо за отбраната на границите на НАТО на изток.

Появи се информация, че Съединени американски щати към този момент са почнали да трансферират системи " Пейтриът " покрай Полша, както и че са почнали да дават тези системи за Противовъздушна отбрана на Полша. Това защо приказва - че тези системи се приготвят по-скоро за защита на източните граници на НАТО, или е допустимо да са част от подготовка з анещо в вероятност - другарски жест на НАТО и закриване на въздушното пространство над Украйна, или в краен случай - на обособени нейни региони?
Надявам се, че и заради двете аргументи. Но, преди всичко, въпреки всичко е отбраната на Полша, отбраната на страните от НАТО в Източна Европа. Има опасения, че Русия трансферира ракети " Искандер " в Беларус. Тоест - там Русия е основала плацдарм за нахлуване освен против Украйна, само че евентуално и против страните от НАТО - в Балтика и Полша. Както няколко пъти към този момент повтори президентът Байдън - НАТО ще пази всеки сантиметър от своята територия. Ракетите за Противовъздушна отбрана са част от този проект. Надявам се, в случай че в близко бъдеще се сътвори и зона неразрешена за полети над Украйна, те да извършват и тази функционалност.

Вие сте боен анализатор и човек, който знае рисковете от използването на нуклеарното оръжие, от нуклеарната война. Разглеждат ли западните анализатори и западните спецслужби вероятността от това, че Путин, в случай че бъде притиснат като звяр в ъгъла, би могъл да реши, че с стандартни оръжия не може да реализира нищо в Украйна и да прибегне, в случай че не до оръжията за световна нуклеарна война, то да удари Украйна с тактически нуклеарни заряди, с цел да сплаши нашата страна и целия цивилизован свят?
За страдание, кремълският деспот сподели на целия свят, че е несъизмерим човек. Той желае да държи Запада и Америка в положение на паника и те фактически да си мислят, че той би могъл да употребява това оръжие. На първо място, това са стратегическите оръжия - ракетите, които действително биха могли да ударят по американския континент. Това оръжие не е ориентирано против Украйна, то има за цел да сплашва американците. Това е част от съветската хибридна тактика, когато с изключение на стандартна мощ и осведомителна война, се случва и някакво " нуклеарно оживление ".

В Русия съществува " доктрината за ескалация " като част от " политиката на деескалация ". Тоест, планува се потребление на тактическо нуклеарно оръжие, с цел да бъде принуден врагът да се съобщи или да не се намесва в даден спор. Путин не един път сподели, че страни, които оказват помощ на Украйна, се трансформират в цел на един възможен съветски отговор. Аз персонално считам, че деспот като Путин, който дори по време на конференции стои на 10 метра от своите министри - това е човек, който не обича персоналните опасности. Ако се случи стратегическа нуклеарна война сред Съединени американски щати и Русия, то неговият режим ще рухне.

За страдание, съществува риск от потребление на тактическо нуклеарно оръжие, в случай че Путин види, че не може да завоюва стандартната война в Украйна. Например, на дай Боже, да бомбардира с такова оръжие украински град - това би било международна покруса. Би могъл да го хвърли и на безлюдно място, там, където просто няма хора, с цел да покаже, че Русия е подготвена да употребява такова оръжие. Впрочем, не мисля, че ще рискува започването на световна война. За него най-съществен е контролът и основаването на тоталитарна страна. А една нуклеарна война би могла да унищожи тези негови проекти.

Превод: Zonanews
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР