Интервю на висок тон на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ

...
Интервю на висок тон на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ
Коментари Харесай

Карадайъ дава интервю: Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор...

Интервю " на висок звук " на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ с Мария Цънцарова предложи неделната заран за феновете на bTV. Политикът очевидно не харесваше какво го питат и отбиваше реплики с " Давайте идващия въпрос ". Но за първи път разяснява и мястото на сегашния PR на културната институция Велислава Кръстева - преди този момент PR на придвижването, народен представител и зам.-министър на културата в кабинета " Орешарски ".

" Някой решил да стачкува, тъй като различен е депесар. И като е депесар няма право да работи ли? Какво да ги вършим депесарите, на Марс ли да ги изселим? Прави усещане, че в случай че си депесар, това е нещо неприятно. Най-доброто нещо за последните 33 години в България се назовава Движение за права и свободи. Да си депесар е горделивост, не е проблем. ", съобщи Карадайъ по тематиката.

Сюжетът потегли от надрасканата врата на Кръстева с обвинявания, че е от Движение за права и свободи, за чието авторство след това си призна режисьорът Александър Морфов. Директорът на театъра Васил Василев назначи вътрешна инспекция дали дейностите на Морфов са дискриминация.

На продължаващите въпроси на Цънцарова по тематиката, Карадайъ съобщи: " Доколкото знам, госпожа Кръстева не е в нарушаване на законите там, а в противен случай - в осъществяване на законите. Но когато някой става министър в нарушаване на конституцията, аз не ги видях тези хора от театъра да стачкуват. Нито вас. И вас не ви видях да протестирате ".

Следващата тематика, по която водачът на Движение за права и свободи не харесваше въпросите, бе ремонтът на Изборния кодекс - с връщане на хартиената бюлетина и цялостно обезсмисляне на машинния избор. В тази борба, официално подета от Българска социалистическа партия с внасяне на законови промени, Движение за права и свободи и ГЕРБ са водещите сили.

" Нямам доверие към този избирателен резултат при този метод на гласоподаване ", съобщи Карадайъ в поддръжка на провокиралите митинги противоречиви промени в изборните правила. Не стана ясно за какво освен това състояние партията не е оспорила резултатите от последния парламентарен избор (според които ГЕРБ печели изборите, а Движение за права и свободи покачва резултата си в брой мандати в 48-ото Народно събрание, само че и двете партии настояват, че имало операции - б.р.).

" Говорим за избирателен кодекс. Аз разбирам, че има едни народни представители, които са взели участие в избори за Народно заседание, само че детската им фантазия е да бъдат следователи, а не са кандидатствали да станат следователи. Ние не сме следователи, ние сме народни представители, би трябвало да се ръководим от ползите на народа, а не да го ограничаваме. ", сподели водачът на Движение за права и свободи за какво, щом се съмнява в резултатите, не е сезирал способените по тематиката институции.

Движение за права и свободи приказва за " нарушение конституционните права на жителите " с вота единствено с машини, вместо с хартия (въпреки че Конституционният съд излезе с тъкмо противоположно решение на изказванията -б.р.) Все отново Карадайъ призна, че съществуват случаи в предишното, в които и при гласуването с хартия " сме виждали доста неточности и ремонти ":

" От 2014 година Движение за права и свободи предлага да отстраняваме субективния детайл при преброяване на бюлетини и сформиране на протоколи. Ако можем да минимизираме и недействителни гласове. И това, което предлагаме от този момент до момента, е използването на скенери, както се употребяват във Англия и Съединени американски щати. Дайте идващия въпрос. "

Макар с подготвеност да разяснява възможните грешки, които машинният избор може да донесе, и да изрази терзанието си, че " остават благоприятни условия за измами " при смесения модел на гласоподаване, той отхвърли да приказва за достоверността на хартиения избор при актуалната липса на посочените от него сканиращи устройства: " Няма да приказвам догатки. Вчера показах обстоятелства. "

Основна тематика, която повишаваше напрежението в изявлението на Мария Цънцарова с Карадайъ, бе фактът, че по време на предходните избори в общините, в които гласовете са най-вече за Движение за права и свободи, се е следил внезапен растеж на преносимите изборни секции за хора с увреждания - това бе и единственият метод, по който можеше жителите да дадат своя избор с хартиена бюлетина.

" Има една класическа партия в България, назовава се " Движение за права и свободи ". Тя в границите на закона и на разпоредбите се пробва да извърши закона. Ние сме съумели да организираме хората в неравностойно състояние в нашите общини и посредством младежката ни организация да им разясним законодателството и да ги улесним, " разяснява проблема ръководителят на Движение за права и свободи.

Цанцърова акцентира на статистиката, че повишението на този вид гласоподаване тук-там е внушително, като да вземем за пример в община Стамболово, където над 50% от хората са попаднали в описите за преносимите секции, а от 312 гласа в тях 289 са били за " Движението за права и свободи ": Уточнението е, че с цел да се гласоподава с преносима секция, хората би трябвало да са с потвърдени болести и увреждания, които ги попречват да стигнат до урните.

" Не виждам никакъв проблем. Поздравления. Очакванията ми са всеобщо в България българските жители, в това число и вие персонално, да гласувате за Движение за права и свободи - това е верният избор и верният глас и по този начин би трябвало да бъде. Виждам като смущаващо не това, че хората са гласоподават за Движение за права и свободи, аз виждам нещо смущаващо там, където хората не са дали своят вот за Движение за права и свободи. ", заявява Карадайъ.

Тонът напълно се изостри, когато Карадайъ се обърна към журналистката с думите: " Ако имате въпроси, задайте ги към мен. Иначе за вашите внушения - някъде другаде ".

А финалната имитация сигурно ще влезе в медийно-политическия фолклор: "...Вашето " в случай че "... Ако баба ви беше мъжка, сега този диалог щяхме ли да го водим. Четири пъти ви дублирам, че съмнение няма да върша. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР