Интервю на Виолета Тончева На 19 август ще изпълните ролята

...
Интервю на Виолета Тончева На 19 август ще изпълните ролята
Коментари Харесай

Световният баритон Владимир Стоянов: Атила е прекрасен повод за варненския ми дебют

Интервю на Виолета Тончева

На 19 август ще извършите ролята на Ецио в „ Атила “ от Верди, римският военачалник, който предлага на хунския водач Атила спразумението: „ Ти ще имаш света, остави Италия на мен.” Какво значи за Вас тази фамозна фраза, вдъхвала в миналото мощни патриотични усеща у италианците?

Операта „ Атила “ е едно от най-популярните творби на Верди. От музикална позиция е безспорен шедьовър. Що се отнася до цитираната от Вас фраза, не считам, че Ецио е родолюбец, по-скоро става дума за апетити за власт, в сравнение с за някакви идеалистични претекстове.

Какво място заема Ецио измежду многото централни баритонови партии във Вашия репертоар?

Изпълнявам тази роля постоянно с голямо наслаждение и в случай че съставът от артисти е добър, резултатът постоянно е отличен.

Преди Варна на кои оперни подиуми сте пресъздавали този воин? Конкретният спектакъл, диригент, режисьор, състав въздействат ли върху Вашата интерпретация? Или достигнали някакви свои критерии, към този момент не променяте метода, по който изграждате облика?

За финален път пях тази роля в Модена, Италия през месец февруари тази година, диригент беше Алдо Сизилло, а Атила - Карло Коломбара. Както виждаме, обстановката се повтаря.

Какви бяха най-важните рекомендации на Никола Гюзелев, Вашата „ насочна точка в пеенето “, както обичате да се изразявате...

За Никола мога да приказвам с дни, най-вероятно това може да бъде обект на настрана изявление. Той в действителност беше и си остава моята насочна точка в операта по доста аргументи, само че най-важната от тях е, че пеенето е хубост, а не “ревове” и “крясъци”, на каквито сме очевидци напоследък.

Казахте, че към този момент сте се срещали на сцената с италианския диригент Алдо Сизило и италианския бас Карло Коломбара – Атила, само че ще си партнирате може би за пръв път със солистката на Варненската опера Линка Стоянова – Одабела. Тя прочее е от Вашето оперно потомство..

Да, познавам се добре и с Алдо и с Карло, забележителни актьори. Не познавам Линка, само че съм чувал хубави неща за нейното пеене.

Би могло да се каже, че в идната премиера на „ Атила “ по самобитен метод се концентрират българската и италианската връзка в кариерата Ви на международен актьор. Какви разсъждения и усеща провокира това у Вас?

Да, по този начин е. Италия играе огромна роля в моето музикално съществуване, тя е страната на операта. Случва се по този начин, че извозвам голяма част от времето си там, а и в същото време италианската аудитория е една от най-взискателните. Надявам се варненската „ Атила “ да бъде едно същинско музикално събитие.

Така ще бъде, откакто Владимир Стоянов за пръв път ще пее във Варна.

Да, аз в никакъв случай до момента не съм пял във Варна и „ Атила “ е един прелестен мотив за този мой дебют, а и за приятни моменти на брега на морето.

Как наподобява върхът, на който се намира Владимир Стоянов? Като гений, изпитание, предизвикателство, неизменност, лишаване, задоволство, нещо, което дължите самичък на себе си или пък на другите, може би табиет...

Оперната кариера не е място, това е дълъг път, в който има всичко. Една безкрайна поредност от спадове и възходи, коите се минават с неизменност. Наградата е единствено една и това е признателната аудитория.

Владимир Стоянов е роден в Перник, приключва ДМУ „ Любомир Пипков”, София и НMA „ Проф. Панчо Владигеров”. Своя дебют прави през 1993 година в Бургаската опера, а през 1994 година специализира в Българската академия за изкуство и просвета „ Борис Христов “ в Рим при Никола Гюзелев. През същата година специализира и в Академията на Миланската канара при фамозната Магда Оливеро. По-късно е солист в Пловдивската опера, а от 1999 година е солист на свободна процедура. Владимир Стоянов е измежду най-изтъкнатите български артисти, спечелил признанието и обичта на интернационалната и българската аудитория и рецензия. На върха на кариерата си, той е мечтан посетител в театри като „ Сан Карло”, Неапол, Миланската канара, водещи оперни театри в Австрия, Германия, Испания, Италия. На сцената си партнира с оперни звезди от своя сан като Анна Нетребко, Диана Дамрау, Красимира Стоянова, Соня Йончева и други Изпълнява централните баритонови партии в оперите „ Дон Карлос”, „ Силата на съдбата”, „ Ернани”, „ Бал с маски”, „ Сицилиански вечерни”, „ Мадам Бътерфлай”, „ Бохеми”, „ Кармен”, „ Княз Игор”, „ Любовен еликсир” и други Владимир Стоянов живее в Италия, само че при всяка опция се завръща и при родната аудитория. Участието му в „ Атила “ в Опера в Летния спектакъл – Варна 2017, е първото му посещение на варненска сцена.

АТИЛА

Опера от Джузепе Верди в увод и три дейности

Диригент Алдо Сизилло - Италия
Постановка Деян Миладинович - Сърбия

Сценография Александър Златович
Костюми Миланка Берберович
Диригент на хора Цветан Крумов

Действащи лица и реализатори:

Атила, водач на хуните, бас – Карло Коломбара
Ецио, римски военачалник, баритон – Владимир Стоянов
Одабела, щерка на градоначалника на Акуилея, сопран - Линка Стоянова
Форесто, офицер от Акуилея, тенор - Бойко Цветанов
Улдино, плебей на Атила, тенор – Христо Ганевски
Леоне, остарял римлянин, бас - Людмил Петров

Оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера Варна

Изпълнява се на италиански със надписи на български и британски език.

Копродукция на Държавна опера Варна с Национална драма и опера Белград. Проект на Балканска оперна мрежа. „ Атила” 2017 е втората режисура на тази опера на варненска сцена, след първата през 2007 година

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР