Интервю на Цоня Събчева от радио "Фокус" със социолога Андрей

...
Интервю на Цоня Събчева от радио "Фокус" със социолога Андрей
Коментари Харесай

Или търпиш Сидеров, или те командва Марешки

Интервю на Цоня Събчева от радио "Фокус " със социолога Андрей Райчев

- Европейската комисия показа изследване за оценката на жителите на Европейски Съюз за правдивост. Изводът от него: българинът намира живота за по-несправедлив от междинния жител на Европейски Съюз. Каква политическа картина предпоставят такива настройки? Въпросът е към социолога Андрей Райчев?

- Вижте, несъмнено, че мрежите и връзките в източните страни и в азиатските – още по на изток надлежно, са доста повече, в сравнение с Запад. Но подобен безапелационен извод, че ето, ние сме ужасни, а те са готини, не може да се направи, по силата на обстоятелството, че тук към момента не играе, както при тях, отношението бедност-богатство. Ако бяхте питали „ Трябва ли да сте богат, с цел да съумеете “, там ще ви отговорят 90%, а тук 30%.

Просто, разберете, доста е разслоено обществото, доста повече от нашето. Там в Щатите, в Америка, в случай че татко ти е милионер, няма проблем да учиш в влиятелно учебно заведение, да успееш, да станеш шеф на банка. То се подразбира. Просто те живеят в буржоазен свят, а ние към момента сме в свят, който си спомня социализма и малко тъгува за това цялото тъждество. Така че като ми кажете: в Дания не става с връзки, тъкмо по този начин, става с пари. Директно с благосъстоянието на татко ти. Кой отива в Харвард? Да не отива синът на чистачката? Така че малко по-полека, като се споделят такива данни. Не са толкоз неприятни за нас.

- А каква политическа картина предпоставят, господин Райчев?

- Ами предпоставят нашата каша с огромно неодобрение, тъй като нашите не са свикнали; предпоставят съзнанието за крайната неправда на прехода, който излъчи богати - небогати, което там се е случило преди 300 години и към този момент на него дори в главата не му идва, че синът на лорда му е еднакъв. Това е ситуацията. Като влезете примерно в Париж, като видите централните сгради и след това видите по-пролетарските квартали, ще видите гигантска разлика. Разликата е в благосъстоянието на хората, там са класови общества. Нашето занапред става класово. Там хората са привикнали на това и по този начин си живеят.

- А по какъв начин сътворяваме у нас тези съсловия?

- Създаваме ги както на всички места – незаслужено. Няма правдивост в основани съсловия. Къде сте видели общество, където има правдивост, да основава съсловия? Натрупаното благосъстояние е извънредно незаслужено нещо. След като богатите натрупат благосъстояние, стартират да викат – дай в този момент всички да стоят спокойно и безшумно, тъй като към този момент би трябвало да се съблюдава законът. Няма да ми покажете капитализъм, който да се е основал по обективен метод.

- Но по-късно работи по обективни правила, май?

- За дребните. Справедливите правила са за дребните, а татко му е притежател на фабрика. То прелестно работиш със обективни правила, като получаваш един милион на месец. Това е. Тук изобщо не можем да избягаме от резултата капитализъм – социализъм. Ние напуснахме социализма, напуснахме го, те желаеха да го скапват социализма, тъй като го мислеха, че е неправдив. Хората се бунтуваха против социализма, тъй като не желаеха Тодор Живков да се вози на „ Мерцедес “.

А в този момент, вместо Тодор Живков на „ Мерцедеса “ имаме голямо количество лица и техните деца към този момент, които се возят на „ Мерцедес “ и тази панорама не им харесва на българите. А концепцията, че по правдивост един Рокфелер се вози на каквото си желае, тъй като той може и на три самолета да се вози по едно и също време, е неправилна концепция. Просто тъй като татко му е бил притежател на бензиностанциите в Съединени американски щати. Ами като си притежател на всички бензиностанции, несъмнено, имаш идеали. Това е доста противоречив въпрос и по-добре да не се концентрираме.

Само желаех да оправдая българите. Не са чак такива отпадъци, каквито ги изкарват, тъй като както виждате, проучването е западно и те дори не са задали въпроса: „ А благосъстоянието играе ли роля в публичния развой “, тъй като това се подразбира там. А ние точно от това се шокираме, тъй като едни доста неприятни чичковци завзеха нашата благосъстоятелност и в този момент с тази благосъстоятелност сега си купуват „ Ферарита “ и се возят пред очите ни. Това се случва. Поне моето мнение е такова. Вие можете да кажете, вашето мнение е такова, тъй като вие сте доста ляв. Но това е.

- Господин Райчев, преди седмица президентът Румен Радев прикани за осветляване на процесите в страната, само че по-късно като че ли последваха единствено разменени реплики сред него и ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ. Светна ли ни нещо от този момент?

- То не може да светне от този момент. Той в действителност насочи доста огромна рецензия не дори към държавното управление, а към обстановката, която продължава да е. Всъщност протестърите говореха същото, само че го назоваха задкулисие. Това е изказване, че в страната всичко става по някакви сделки откъм гърба, без хората да могат транспарантно да следят. Има нещо правилно. Това, апропо, не е единствено в България. В Сирия стана нещо доста необичайно – нанесоха удар, който едните споделиха, че е нанесен, другите споделиха, че е напълно е париран. Оказа се, че преди този момент са им споделили къде ще стрелят. Изобщо, както виждате, това си е задкулисие, което е особено за актуалния свят. У нас не е доста повече оттова, нито е доста по-малко оттова, само че е непоносимо тъкмо колкото там. Радев прикани към по-голяма гласност, което е рецензия към държавното управление. Няма нещо забавно, Интересното е, че не му отговори Борисов, а му отговори Цветанов.

- С какво си го обяснявате?

- Съвсем просто е. Те си сложиха за цел и съумяха да не водят война с него, да не афишират война и да не утежняват връзките, а просто да отговорят пропагандно. Така че на господин Цветанов му се падна да дава отговор на този въпрос. Което е хубаво, тъй като не е добре Борисов и Радев да се карат.

- А с какво си обяснявате, че президентът Радев пък се закачи за репликите на Цветан Цветанов и се получи не изключително изтънчен разговор през медиите?

- Просто президентът се ядоса, тъй като се усеща прав. И му дават отговор по чудноват метод, упрекват го, че излиза от Европа и от НАТО. Което, какво да ви кажа, за един натовски военачалник е обидно. Пак се повдигна тематика, която се повдигаше постоянно по време на предизборната акция на Радев, подозираха го в всякакви неща. Нищо от това не стана, само че те отново го повтарят, тъй като би трябвало да кажат нещо. Президентът до момента не се е забъркал в нито един скандал, а би трябвало нещо да му кажат. И какво могат да му кажат? И му споделят – ти си срещу НАТО. Което е комедия, тъй като президентът е военачалник от НАТО и е взел участие в стратегически учения на НАТО, и е управлявал дори беше там в границите на тези учения, популярност Богу, тъй като в този момент са учения, още не сме стигнали до действителна война.

- А до каква степен е правилно изказванието, че България целеустремено играе ролята на троянски кон на Кремъл в НАТО и Европейския съюз, и формалните позиции на страната някак си се доближават до съветските?

- Това е чиста нелепост. България е предан съдружник в НАТО, предан съдружник в Европейския съюз. България просто не желае да взе участие в този фарс с обвиняванията към Русия, които на три пъти се повдигат и трите пъти някак си скърцат. Те са все химически обвинявания. Това е един план, отговор на така наречен хибридна война на Путин. Не знам в какво го упрекват Путин, не можах да видя, само че доста хора твърдяха това. И това стартира с възходящ ритъм. Започна с обвиняванията към Путин, с олимпиадата.

Между другото, правилно е. безусловно съм сигурен, че съветските хокеисти са взели допинг, единствено че една дребна детайлност е, че и всички други спортисти взимат допинг, само че не ги ревизират. Така или другояче Русия не е единствената страна, която е употребила химия в спорта. Те всички са натъпкани до козирката и умират рано, както го ясно. Та след това това прерасна в обвинявания, че съветски сътрудници, които очевидно Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е доста слаба работа, тъй като 6 сътрудника са излезли пред всички вероятни камери, както четем в британската преса, снимали са ги от горната страна, изпод, в профил, нахлули са, намазали са дръжката на Скрипал, макар че е валял дъжд и малко са глупави, по какъв начин не е измил дъждът, само че не и измил. Отровили са Скрипал, тъй че не избяга нито едно животно, а плюс това там бяха някакви порове, две котки, Скрипал и щерка му останаха живи от нещо, от което не може да се остане жив. Но това мина, описаха го.

А в този момент ни описаха за химическото оръжие, което през вчерашния ден един немски публицист се върна в Германия, гледах в „ Дойче веле “ имаше материал за него, репортажи, събрал десетки свидетелства, че това е провокация на локални поданици в това градче. Та при всички тези обстоятелства те не престават да си тръбят, че Русия е еди каква си. Сега, че България не се излага го повтаря, а споделя: чакайте да проверим, пък тогава да си отзовем посланика, това е доста прекрасен, интелигентен ход, който резервира и връзките с Русия. Но, извинявайте, да участваме в този хор, който на всичко от горната страна е неспособно изработен, не би трябвало. И няма нищо неприятно в това, което България прави. Това въобще не значи, че България не е сътрудник на НАТО. Защото Америка в границите на това партньорство транспортира през България каквото си желае – оръжие, хора, информация – каквото си желае. И ние в никакъв случай не сме пречили и няма да пречим. Тоест ние сме с действително партниране, само че не се излагаме с този изгубен, агитационен цирк, на който бяхме очевидци.

- Как да си разбираем, обаче, наличието на заместник-председателя Явор Нотев в делегацията на господин Сидеров в Крим?

- Доколкото знам партия „ Атака “, аз съм надълбоко несъгласен с тази позиция, само че по този начин или другояче тази партия поддържа кримските дейности на президента Путин и просто продължава да си ги отстоява. Това не е някаква изненада.

- Така е, само че заместник-председателят на Народното събрание? Там ли му е мястото?

- Зависи какво мисли. Той, в случай че счита както, наблягам, аз персонално не считам по този начин, само че по този начин или другояче той счита по този начин. Ако той счита, че Крим е съветска територия и руснаците са възстановили една своя правдивост и това е тяхната идея, естествено, че не му е мястото там. Тук въпросът е, по какъв начин държавното управление ще се оправдае пред своите съдружници, които имат противоположната теза. Ако не ме лъже паметта, преди да сформират това съдружно държавно управление Борисов организира много съвещания със своите западни сътрудници и му позволиха с националистите да ръководи. Оказа се задоволително, с цел да не се стигне до Българска социалистическа партия на власт. Сега си сърбат попарата. Те знаеха кого взимат, Борисов не ги е изненадал. Те знаят, че имат една отчетливо проруска партия, която счита, че войната в Украйна е законна, както и че Крим е съветски изцяло законно. Този въпрос към никой наблюдаващ не би трябвало да се насочва, той би трябвало да се насочи към държавното управление и към неговите съдружници, които позволиха тази коалиция. Ние помним, тя беше съмнителна. Имаше доста подозрения, както в Австрия, по този начин и преди този момент аналогични случаи доста. Те се съгласиха и в този момент си сърбат попарата.

- Накъде върви страната, господин Райчев?

- Да ви кажа, нищо изключително не виждам в България. България е относително добре в доста тежката, отвратителна бих споделил интернационална конюнктура, която поражда. И с съществуването на предвоенни детайли. България е добре, във външнополитическо отношение е просто доста добре, рядко добре. Разбира се с Турция, което не е лесно; стана някакъв фактор на Западните Балкани, кротичък фактор в Югославия, някогашните югославски републики, доста е добре също. Удържа някак връзките с Русия, доколкото изобщо може да се удържат, тъй като ние в края на краищата действаме в границите на НАТО. И не съм чул някаква кой знае каква рецензия. Та България във външнополитическо отношение е доста добре, само че това нищо не значи, тъй като ние сме доста дребен фактор и при утежняване на обстановката това доста добре ще изчезне за часове, не дай Боже.

- Къде се нарежда страната ни в спора сред Запада и Русия?

- Как къде? В НАТО. Ако стартира война, ние ще водиме война на страната на своите съдружници. Част от българите си представяха, че да си част от НАТО е малко по този начин като все едно да си сложиш значка. Но не е по този начин. Това е боен съюз с голяма мощност, който за благополучие е воювал единствено веднъж – в Югославия. Но, в случай че стане война, това си е голяма атомна мощ – най-голямата мощ в света. И да не дава Господ, тъй като всички ще изчезнем. Ние просто нямаме избор, това е автоматизъм. Така че по какъв начин къде? Може да си мисли някой, че ние сме неутрални. Не сме неутрална страна, ние сме натовска страна. И изключително член на Европейския съюз, което е по-важно. Всъщност България се опитваше да не влезе в НАТО, а да влезе в Европейския съюз. И ни беше ясно казано – с цел да влезете в Европейския съюз, би трябвало да влезете в НАТО. Това ни го сподели немският канцлер Герхард Шрьодер на посещаване в България. И да не приказваме какъв брой пъти импровизирано са го подчертавали. Те сложиха това изискване. Българите бяха раздвоени. Социалистическата партия се съгласи в името на Европа да влезем в НАТО. И по този начин подписахме. Така че няма какво да се питаме, ние сме подписали контракт.

- Ще скара ли Русия „ Атака “ с Вътрешна македонска революционна организация, и НФСБ, и ГЕРБ, поради крайната позиция на Сидеров? Тоест Русия ще бъде ли някакъв мотив да се скарат?

- Не самата Русия, а въпросът за Русия. Вижте, това би било дестабилизация на държавното управление. Ако Сидеров напусне обединението, т.е. в случай че му се наговорят някакви думи, той прави очевидна проява, демонстрира мощ с този ход, не го прави инцидентно. Той не е отишъл по неотложност, той е отишъл, с цел да го покаже алегорично. Ако те го махнат, става държавна рецесия – автоматизирано. Значи, те несъмнено могат да се опитат с поддръжката на Движение за права и свободи нещо да държат държавното управление, само че не ми се има вяра. Ако се скарат, ще има нови избори.

- Тоест държанието на господин Сидеров е целеустремено предизвикателно?

- Е, по какъв начин да не е? То отвред е предизвикателно, тъй като в действителност неговите съдружници, изключително представете си господин Цветанов, който се изявява като един американски доста приближен човек, представяте ли си какво приказва сега в Американското посолство? Значи, тук натовски съдружник, заместник-председател на Народното събрание, върви в Крим по всички страни единствено с политическа позиция и споделя всякакви работи. Това е, несъмнено, доста тежко предизвикателство. И не е да не може да докара земетресения. Ще забележим. Не ми се има вяра. ГЕРБ не е заинтригуван от избори, само че Борисов два пъти е слизал, може и трети път да слезе. Да каже – извинявайте, формулата не върви, Отиваме на избори. Не виждам какво ще донесат те на България, само че са изцяло вероятни. Няма да създадат подобен цирк по време на председателството. Не ми се има вяра. Но то съвсем изтече останаха май и юни.

- Но след председателството може ли тази крачка да се окаже неизбежна?

- Много е огромно разликата. От ГЕРБ са ястреби, приказват за Русия, сякаш са по-натовци и от там, тук техният съдружник в Народното събрание върви в Крим. Не в Москва, да кажеш, да поддържа или да каже „ дайте да помислим “, той споделя „ вие сте прави “. Така че малко е разкрачена работата. Така е. Но без гласовете на Сидеров те просто нямат болшинство. Губи се. Те така и така с два гласа се държат там. Много желаят като предишния път да се опитат да вземат оттук-оттам, от Марешки, само че това ще бъде, какво да ви кажа, тези дребните партии са най-лошият вероятен вид.

- Той няма ли да докара до огромна неустойчивост – парламентарна и политическа?

- Не единствено. Ще има непрестанно рекет. Значи, той идва и ти споделя всякакви работи, за които би трябвало да го търпиш, тъй като в случай че не гласоподава, не може да се състои съвещание на Народното събрание и прочие. Помните ли, когато Корнелия Нинова излезе от Народното събрание, имаше подобен миг, когато я обиди ръководителят на Народното събрание. И споделиха – до момента в който той е ръководител, няма да се върнем. Те не че не могат без Българска социалистическа партия, могат. Само че, с цел да стартира съвещанието, би трябвало господин Марешки да се съгласи. И аз тогава си разреших да кажа една смешка, която не е груба и ще я повторя – изборът на Борисов беше – какво предпочиташ, да ти е колежка Корнелия Нинова или да ти е шеф Марешки? Това беше изборът. И той отчетливо избра Корнелия да му е колежка, в сравнение с Марешки да му е шеф. Тук е същата работа – или търпиш Сидеров, или стартира Марешки да те командва.

- Или отиваш на избори.

- Или отиваш на избори, което обаче някак си не е добре. Вижте, в случай че на изборите има късмет да бъдат нещо покрай безусловно болшинство, да. Но на изборите ще се получи нещо доста близо до това, което е в този момент. А пък да вземе и Българска социалистическа партия пък да набере нещо. Така че те не желаят избори. Още повече Българска социалистическа партия изрично не желае да ръководи с тях. Те в действителност в ГЕРБ единствено са си мечтали нещо да договорят с Българска социалистическа партия, доста пъти опитваха, какво ли не правеха, всевъзможни жестове, само че Българска социалистическа партия не желае, тя желае да бъде съпротива и е доста гневна съпротива, и желае да бъде опция. Като Нинова от ден на ден отчетливо споделя: ние просто няма да крадем. Те крадат, ние няма да крадем. Сега, дали ще й повярва народът, е различен въпрос.

Източник: "Фокус "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР