Интервю на проф. Атанас Тасев пред радио „Фокус“ Водещ: Очакваше

...
Интервю на проф. Атанас Тасев пред радио „Фокус“ Водещ: Очакваше
Коментари Харесай

Проф. Атанас Тасев: За втората тръба на Турски поток се съревноваваме с времето


Интервю на проф. Атанас Тасев пред радио „ Фокус “

Водещ: Очакваше се строителството на газовата връзка да стартира доникъде на тази година и да завърши идната. Да разбираме ли от думите на премиера, че планът изостава и има ли намек, че виновност за това има Гърция?

Атанас Тасев: Съвсем основателно е, тъй като до момента проблемите бяха главно откъм гръцка страна. От позиция сервитути, Оценка на въздействието върху околната среда и впрочем. Но в този момент нещата наподобяват малко по-различно, тъй като въпреки всичко той е частен план, в който нашата страна взе участие, т.е. няма държавно гръцко присъединяване. Там започнаха да се появяват някакви трендове да се стартира терминалът Ревитуса и Александруполис да бъде оставен на назад във времето. Но мисля, че това към този момент като проблем е изчерпано. Нашата част от плана се съфинансирана с към 36 милиона евро от Европейска комисия. Проектът е в листата на Европейска комисия планове, които съставляват в действителност интерес за страните членки. Така че не виждам някакъв проблем. Сега връзката е значима и от друга позиция, тъй като действително Трансазовския газопровод към този момент действа, а скоро ще стартира да действа и Трансадриатическият газопровод, от който ние чакаме да получим този популярен милиард, който го договаряха към този момент какъв брой президенти, министър председатели от „ Шах Дениз 2 “. Така че настояването за ускорение е обвързван точно с това да получаваме азерски газ, а в по-далечна вероятност планът е обвързван и със строителството на регазификационните терминал в Александруполис, който пък ще даде опция ние да стигнем потенциал съвсем 5 милиарда кубически метра пренос през този интерконектор, и то в противоположна посока, към Украйна, по тръбите от Трансбалканския газопровод, които явно по този начин или другояче ще останат празни. Дали тази или идната, или по-следващата година.

Водещ: А на какво равнище е реализирането на газовата връзка сред България и Гърция? Говореше се за социална поръчка към този момент за произвеждане и доставка на тръбите за създаване.

Атанас Тасев: Ами мисля, че това е формалната информация. Аз присъствах през тази година първата копка в региона на Кирково. Разбира се, смени се държавното управление в Гърция и това може би ще докара до известни проблеми. Все още контактите ни с Гърция не са чак толкоз положителни, както бяха с предходния министър председател. Но като цяло планът е стартиран. Така че оттук насетне е въпрос какво написа в проекта за осъществяване на плана. Но аз допускам, че не повече от две години ще бъде крайният заключителен период за приключването на тръбата.

Водещ: В различен диалог министър председателят сподели, че градежът на газовата връзка с Гърция и втората тръба на „ Турски поток “ би трябвало да вървят паралелно. Да приемем ли, че и тук ще има закъснение?

Атанас Тасев: Вижте, особено за втората тръба на „ Турски поток “ ние се съревноваваме с времето. Защото един евентуален сюжет, който напоследък става все по-малко евентуален, да спре преносът през Украйна, втората тръба от „ Турски поток “ ще реши националния проблем. Морската част на „ Турски поток 2 “ е подготвена и забележителна част от сухопътната връзка по територията на Турция от Каякьой към Малкочлар е подготвена. Ние от своя страна завършваме 11-километров сектор, който към този момент стига до Малкочлар. Така че въпрос на месеци, с цел да може в действителност да има връзка сред „ Турски поток 2 “ и нашата директна система. Още повече че ние към този момент за първи път след толкоз години изградихме газоизмерителна станция на входа на нашата страна, което дава избрани преимущества от позиция на контрола на качеството на влизащата суровина.

Водещ: Тоест на 31 декември, когато изтича срокът на контракта сред „ Газпром “ и Украйна за доставка и пренос на природен газ от Русия към Европа и надлежно и към България, няма да има проблем, защото ще бъде построен „ Турски поток “ и по него ще потече газът, който ни е нужен. Може ли да има някакво разминаване и да се наложи подписване на нови контракти?

Атанас Тасев: Не, не, към този момент нещата вървят по проект. Аз особено приказвах и с сътрудниците от „ Булгартрансгаз “, към този момент няма никакви опасения, че това ще се случи. Но ние имаме аварийните проекти. Знаете, че се усили потенциалът, виртуалният потенциал на гръцкото направление. От 4,1 с още 1,5 милиона на дневна база. За сведение ние консумираме към 7-8 милиона кубически метра дневно, а през зимата към 10-12. Плюс хранилището в Чирен, което е 5 милиона кубически метра. Така че ние имаме авариен вид. Но в краен случай, в случай че в действителност спрат доставките, ние може да използваме непосредствено реверс по празните тръби по гръцкото направление и по турското направление. Така че в умозаключение ние нямаме такава катастрофична обстановка, която вероятно би се случила след 1 януари, в случай че преносът въпреки всичко през Украйна се приключи. Така че може да бъдем спокойни, рецесията от 2009 година няма място от структурна позиция.

Водещ: Насочвам вниманието ви към една друга настояща тематика. Правителството стартира договаряния с американската компания за преустановяване на дълготрайния контракт за изкупуване на скъпия ток от Топлоелектрическа централа „ Марица изток 3 “. Каква развръзка очаквате?

Атанас Тасев: От тактическа позиция това е верният метод. Искам да обърна внимание, че така наречен американска централа, някогашната Топлоелектрическа централа „ Марица изток 3 “, има 33 % присъединяване на НЕК. Следователно от финансова позиция тази централа е транспарантна, което дава съображение, както сподели министър Теменужка Петкова, да установи, че капиталовата съставляваща на силата към този момент е изплатена. Тя към 53 лв. за мегаватчас, енергийната, която е свърза с цената на въглищата, с депонирането, с въглеродните окиси и впрочем, е към 112 лв.. Така че приказваме вероятно за понижаване или нулиране на тази съставляваща, или може би за нейната редукция, тъй като чух, че ще се поправя нормата на възвръщаемост. Което значи, че няма да се нулира чисто капиталовата съставляваща. Така че във всички случаи ще има някакво понижаване, само че аз желая незабавно да обърне внимание, че то няма да е чак толкоз доста и не би трябвало да има свръхочаквания. Но това е потребно от позиция на идните договаряния с Топлоелектрическа централа „ Марица изток 1 “ на „ Ей И Ес “, която централа е 100 % благосъстоятелност на американската компания и не е толкоз транспарантна от позиция на финансовата съставляваща. Всъщност като отчетем, че договорите са подписани за 15-годишен интервал от началото на действието и като се има поради, че през 2011 година Топлоелектрическа централа „ Марица изток 1 “ е задействана под новия си притежател и новите мощности, то както виждате, 2026 година завършва договорът за преференциална цена. Така че не остана доста време. А към 2004 година завършва Топлоелектрическа централа „ Марица изток 3 “. Полезно е да се понижат цените, само че отново дублирам, не би трябвало да има и свръхочаквания. Още повече че в електроенергийния микс те не са чак толкоз основни като снабдители на електрическа енергия, също и в ценово отношение, въпреки че цената е надпазарна. Очевидно ще има някаква редукция на цената, само че без да чакаме нещо грандиозно. Няма да се случи.

Водещ: И още един проблем с топлоелектрически централи, някои от тях бяха затворени, а някои краткотрайно поради това, че са горели биомаса и други боклуци. Смятате ли, че ще се разрасне казусът, или той завърши?

Атанас Тасев: Сутринта от предаване на Първи канал гледах репортажа от Русе. Ръководителят на Регионална инспекция за опазване на околната среда споделя, че няма промени в нормата. Освен това изгарянето на биомасата не е нелегално, даже се предлага. Защото по този метод, изгаряйки биомасата, вие редуцирате нивото на въглероден диоксид. Между другото сходен опит беше изработен в така наречен американски централи, с цел да могат те да редуцират излъчванията въглероден диоксид, предложиха да изгарят смесено гориво с дърва от горския фонд. Но след опита, който беше сполучлив, не получиха единодушие от страна на Министерството на земеделието и храните, тъй като можеше да докара до дисбаланс в търговията с дърва. Но като цяло изгарянето на плява и впрочем не опонира на закона и даже е потребно от позиция на финансовите параметри. Проблемът е с битовия боклук, до каква степен и по какъв начин. Ако той е разграничен на RDF, която е висококалоричните съставляващи, там също няма проблем в случай, че филтрите са настроени. Като цяло решението е – да са обективизира контрола, да има съответните контролни станции, контролни измерителни депа, които в действително време на един обществен екран да демонстрират резултатите, с цел да няма от време на време преувеличаване на обстановката. Така че все още, слушайки това, което формалните медии показват, сякаш казусът е завършил. Но не би трябвало да се заблуждаваме, казусът с нашите термоцентрали стои, тъй като сега става една огромна промяна в енергийния бранш, енергийна промяна по посока към безкарбонова енергетика. Разбира се, в по-дългосрочен проект ние последователно би трябвало да имаме проект за тяхното извеждане от употреба, като, несъмнено, държавното управление прави всичко допустимо в идващите 10 или 15 години въпреки всичко да запазим главните централи, тъй като те са нужни за нашата електроенергийна система освен като снабдители на сила, само че и като подвърхови централи. Малко хора, които употребяват сила, схващат какъв брой комплицирано нещо е да се ръководи електроенергийната система и какъв брой значимо е да има маневрени мощности в случай, че делът на възобновимата сила последователно ще се усилва. А както е известно, тя зависи от природо-климатичните особености и тя е стохастична: има вятър – има ток, няма вятър – няма ток. А като няма ток, би трябвало някой да го замести и така нататък Така че има проект, това стои на вниманието, прелестно е да се установи, че Министерството на енергетиката прави всичко допустимо и се водят договаряния с Европейска комисия оптимално да се удължи периода на действието на тези централи. Но се работи и с успореден проект за последователно тяхно извеждане и заменяне с различен тип енергийни източници.

Водещ: Планът, за който говорите е Стратегията за безвъглеродна стопанска система и енергетика до 2050 година, която би трябвало да разработим и в която би трябвало да има проект за извеждане на мини за въглища от употреба.

Атанас Тасев: Да.

Водещ: Вие казахте, че върхови централи са…

Атанас Тасев: Подвърхови. Върховите централи ПАВЕЦ Чаира, водните централи оказват помощ и, несъмнено, имаме незабавна нужда от няколко високоманеврени газотурбинни модули и които допускам, че сега към този момент някъде са заложени в плана, с цел да може системата да е постоянна. Макар че ние сме член на Обединените електроенергийни системи, само че цената на Обединената европейска електроенергийна система, южно направление, се базира на условието всяка система да бъде постоянна. Тоест общата непоклатимост е цялост от стабилността на обособените участници. Което значи, че условията към нас са строги и по тази причина ние би трябвало да се грижим да балансираме системата си независимо.

Водещ: Като включим устрема към безвъглеродна стопанска система, дали другият огромен проблем, която би трябвало да се заплати със затварянето на мините е обществената цена?

Атанас Тасев: Цената е доста високо и както виждате, се прави всичко допустимо този развой да се отсрочи. Но по-важното е, че се вижда неговата наложителност и когато превантивно стартира процесът на трудова промяна на работни места, образование на личен състав, намиране на различна претовареност и впрочем, тогава нещата, когато са планови, те няма да провокират разтърсвания. Проблемът е, когато си заровим главата в пясъка и внезапно стартира наказателната процедура от Европейска комисия. Между другото индиректно тя работи. Защото знаете, че цената на излъчванията въглероден диоксид към този момент са 25 евро за звук. А при нашата висока емисионна дарба на нашите централи слагаме още 40 % от горната страна. Значи, съвсем 40 евро за мегават час би трябвало да плащаме при нулева цена на тока. Така че сме притиснати и от финансова позиция. Този проект, за който приказваме стартира да работи и няма да се стигне до някакви исблъсъци. Разбира се, неприятно е, само че това е проблем на цяла Европа, на целия свят.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР