Интервю на премиерът в оставка Кирил Петков предизвиква объркване дали

...
Интервю на премиерът в оставка Кирил Петков предизвиква объркване дали
Коментари Харесай

Кирил Петков пред „Гардиън“ с двусмислен отговор дали изнасяме оръжия за Украйна


Интервю на министър председателят в оставка Кирил Петков провокира комплициране дали изнасяме или не оръжия за Украйна. В диалог с публицист от английския „ Гардиън “.

На един от въпросите министър председателят в оставка показва страховете си при смяна на ръководството в страната. „ Страх ме е, че страната ще стане по-мека в позицията си против войната и, че част от износа ни за Полша ще намалее фрапантно “, споделя той. Редакционно в скоби е добавена думата „ помощи “ преди Полша, само че самият Петков не го споделя в прав текст.

По-надолу министър председателят в оставка разяснява връзките с президента Румен Радев. По думите му той бил твърдо срещу спирането на връзките с „ Газпром “, както и твърдо против изпращането на оръжия до Украйна посредством трети страни. „ Ние сме твърдо за и двете неща “, споделя Петков.

Заради изявления в медиите с тълкувания какво тъкмо е желал да каже Петков, от държавната пресслужба разпространиха публична позиция по тематиката.

„ Във връзка с появилите се в медиите изявления за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни извършва прецизно решението на Народното събрание от 04.05.2022 година и дава помощ само и единствено съгласно документа “, гласи то.

В решението на Народното събрание категорично е вписано, че страната ни прави само ремонтна активност на украинска военна техника, само че не дава такава.

Друг забавен акцент от изявлението в „ Гардиън “ е, че Петков разяснява и отказаното въздушно пространство за самолета на Сергей Лавров. „ Това беше просто решение. Аз взех това решение да не лети. Толкова е просто “, споделя Петков. До момента не беше ясно, че министър председателят е взел еднолично това решение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР