Интервю на политическия анализатор Осман Октай за обзора на годината

...
Интервю на политическия анализатор Осман Октай за обзора на годината
Коментари Харесай

Осман Октай: Президентът не работи за редовно правителство и редовен парламент

Интервю на политическия анализатор Осман Октай за обзора на годината на Радио " Фокус “ .

Съсредоточаваме нашия взор върху президентската институция и върху президента Румен Радев. Как оценявате работата на президента през миналата 2022 година?

Бях критик на президента Румен Радев в един интервал от първия му мандат, до момента в който той не поддържа младежката сила за смяна и отвоюването на страната от задкулисието, когато слезе с вдигнатия пестник и репликата " Мутри, вън! “. След последните президентски избори, незабавно след клетвата му, бях обезпокоен, тъй като от опита си през годините знам, че когато политик в България встъпи в финален мандат, не помни своите публични и обществени задължения, които е поел по време на предизборна акция. Успокоих се, когато чух, че Румен Радев ще продължи борбата за отвоюването на страната от политико-олигархичния модел. Впоследствие, когато единствено след няколко месеца, още преди стотния ден, той атакува държавното управление на " Промяната ", което доста мъчно се сътвори от четворната коалиция, тогава обществено предизвестих, че би трябвало да следим каква е задачата на президента да се дистанцира от тази борба за смяна. Дали ще преследва свои лични политически цели, или ще работи в интерес на различен политически план на идните предварителни избори, които предвидих още сега, в който се сформира мъчно четворната коалиция? Мнението ми се затвърди, когато президентът пришпори консултациите след разпускането на Народното събрание. Бързаше да назначи служебно държавно управление. Това ми даде съображение да съм наясно какво цели президентът. Президентът е ядосан на представителите на смяната, тъй като са му лишили опцията да ръководи със служебно държавно управление декември месец. Днес съм уверен, че единствената причина за нападението против представителството на смяната, в лицето на " Демократична България “ и на " Продължаваме Промяната “, е че са му лишили опцията еднолично да ръководи със служебно държавно управление. Затова през лятото бързаше да претупа в един ден консултациите преди да замине за Лисабон, да назначи служебно държавно управление и да го популяризира до ден-днешен. Казах, че след изборите на 3 октомври,

Румен Радев ще направи всичко допустимо да протака консултациите, обаче той мина всевъзможни граници. Нападението на политическите обединения по време на консултациите към този момент беше симптом, че в него зрее концепцията за различен метод на ръководство на страната. Хареса му да ръководи със служебно държавно управление. Както предвиждах, доникъде на март ще проточи тези договаряния. И то не поради обществено декларирани цели – че ще даде задоволително време на Народното събрание и партиите да одобряват доста значими закони. Виждаме, че както Народното събрание, по този начин и партиите, и президентът, не са доста ангажирани с належащите за приемане решения по отношение на европрограмите за развиване на България.

Говорите за президентска република, доколкото Ви разбирам.

Това какви конституционни промени са предвиждали от президентската институция, когато обявиха по време на митингите, че разискват разновидността за промени в Конституцията и тези техни хрумвания до момента не са ни известни. Оттук нататък към този момент единствено можем да проучваме в резултат на държанието на към този момент негови доста доближени, извънредно дискредитирайки парламентарното ръководство на страната, партиите задоволително съществено слагат в общественото пространство опцията за друга форма на ръководство – президентска република.

Добре, само че да приемем, че се стигне до третия мандат, на коя партия би го връчил президентът?

Предишните пъти постоянно съм казвал, че президентът ще връчи третия мандат на Българска социалистическа партия за да ги дискредитира и да покаже на обществото доколко са в изолираност. И в този момент съм уверен, че Румен Радев ще връчи третия мандат на Корнелия Нинова и на Българска социалистическа партия. Още повече – февруари месец следва конгрес на Българската социалистическа партия и виждате какъв брой тежка борба се води от няколко години сред президента и " Позитано “, макар че те стояха зад неговата номинация както за първия, по този начин и за втория мандат. Самият факт, че президентът се загради с всички изхвърлени претенденти от " Позитано “, приказва, че там борбата е доста сериозна. Смятам, че на социалистите ще връчи третия мандат за да се дискредитира ръководството на Корнелия Нинова преди конгреса. За страдание, уверен съм, че президентът не работи за постоянно държавно управление и постоянен парламент. Той има предпочитание и желание да продължава да ръководи със служебно държавно управление. Виждаме в държанието, изключително на последното държавно управление на Гълъб Донев, доколко те овладяват всички структури на в страната – не като държание на служебно държавно управление, а се окопават във властта. Почти съм уверен, че овладяват всички браншове на страната за бъдещо преразглеждане на Конституцията.

Да се върнем обратно във времето. Преди малко повече от година на президентските избори през 2021 година Румен Радев завоюва втория си мандат със 66.72%. Ако изборите бяха през днешния ден, какъв би бил резултатът съгласно вас?

Много зависи какъв конкурент ще има. С оглед на неговите позиции – европейски, натовски, съветски, путинистки, и към войната в Украйна, наричайки партиите " военнолюбци “, нападайки всички обединения, съгласно мен ще загуби най-малко 15-20% от имиджа си. Както се вижда и от последните изследвания, президентът е стигнал 35% доверие в обществото и по-голям % съмнение. Всичко това приказва, че даже и тези проценти него не го вълнуват доста.

Разговаряме броени дни преди да настъпи новата година. Традиционно в среднощ точно президентът ни честити новата година. Според Вас, какво ще чуем на 31 декември от него?

" Загриженост " към обществото и по какъв начин най-лошите и безотговорни хора са в Народното събрание и в партиите. Това ще бъде внушението. Убеден съм, че и след изборите през март месец тъкмо поради тези негови обществени позиции, ще бъдем в обстановка, в която още веднъж няма да се излъчи постоянно държавно управление и постоянен парламент. Дано да ме опровергаят гласоподавателите. Очаквам измененията в България да започват след локалните избори. Защото сега тези, които са против смяната ги сплотява точно желанието на младежката сила за смяна в България. Всъщност тук се крие и зародишът на днешната политическа рецесия у нас. Някои анализатори, конституционалисти, даже минават границата като споделят, че ние към този момент сме в конституционна рецесия, тъй като не се избират членове на Висшия правосъден съвет, на Конституционния съд и други органи в правосъдната система. Както виждате, даже никой не се тревожи за това, че ще провалим приемането на големи средства от Брюксел, които биха били потребни за развиването на българския бизнес, общество и обучение.

Много Ви благодаря за диалога!

Весели празници и дано не губим вяра. Всичко ще се подреди от младежката сила.

 

Веселка ИВАНОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР