Интервю на Нора СТОИЧКОВА>- Г-н Гуцанов, в събота във Варна

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА>- Г-н Гуцанов, в събота във Варна
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Незабавни преговори с Газпром и нормални отношения с Русия

Интервю на Нора СТОИЧКОВА > - Г-н Гуцанов, в събота във Варна Българска социалистическа партия направи огромно събитие за показване на претендентите за депутати. Как успяхте да съберете хиляди хора в този мощен дъжд?
- Събитието се получи отлично. Дойдоха към 3500 души, мина ужасно представянето, с доста жар от публиката и блестящи речи. Може би за това способства и присъединяване на Миро, който възпламени множеството, изключително в края, когато прикани за всеобщо гласоподаване на изборите с щ28, тъй като това е един добър избор. Това накара площада за следващ път да избухне в овации. Това рядко се вижда в последно време, бяхме позабравили тези мощни страсти.
- Като ръководител на предизборния щаб на Българска социалистическа партия, по какъв начин преценявате хода на акцията? Има ли проблеми и къде са те?
- Смятам, че нашите претенденти се оправят много сполучливо, много по-добре от това, което беше при предходните избори. Причина за това е, че за тези 7 месеца в ръководството успяхме да натрупаме доста позитиви. Излязохме като една мъдра и дипломатична партия, каквато е Българска социалистическа партия по принцип. Неслучайно партията е на 130 година Това ни дава съображение, когато сме измежду хората, наши членове, симпатизанти и гласоподаватели, фактически да има какво да им кажем. Безплатните градини и ясли, детските надбавки, увеличеният размер на майчинството - все неща, които към този момент няма някой, който да не е чувал. 
Характерното за тази акция е, че много партии си приписват тези безспорни заслуги на Българска социалистическа партия. Не им прави чест. Нека още веднъж да напомним, че общественият министър, вицепремиерът и стопански министър, министрите на земеделието и туризма бяха от Българска социалистическа партия. Така че им предлагам да поговорят какво направиха те в техните ресори, да вземем за пример енергетиката, нововъведенията, с съветските дипломати какво направиха и така нататък Хората са мъдри и са наясно кой какъв принос има. 
На последващо място - това, което виждаме, е доста пазаруване на избор. Случва се най-често в Северозападна България. Надявам се Министерство на вътрешните работи в действителност да вземе ограничения за секване на тези противозаконни действия. Нашите водачи от Монтана, Враца и Видин ще реагират на протичащото се в тези райони. Не е обикновено всички да знаем кой и кого купува за изборите, а Министерство на вътрешните работи да не реагира. В последна сметка служебният кабинет би трябвало да обезпечи почтени и транспарантни избори. 
Иначе на избори е като на лов - всеки приказва какво ще направи и какъв огромен дивеч е хванал, само че този път се минаха границите, изключително от една партия. И без това ситуацията е задоволително мъчно и тежко, с цел да си разрешаваш да играеш на тънката струна в душите на хората. На би трябвало да се дават обещание невъзможни неща. Не е честно. 
Забелязва се също по този начин и отмалялост от прекомерно доста избори - тези са четвърти за по-малко от 2 години. Надявам се, че в този момент ще има постоянен кабинет и Народно заседание, тъй като магията не е да има доста служебни кабинети. Трябва да си проектант на постоянно държавно управление и работещ парламент. Тази дипломатичност би трябвало да се прояви освен от Българска социалистическа партия, само че и от другите партии и от други институции. За да можем да влезнем в тежкия зимен интервал със устойчиво ръководство. 
- Изключително дипломатично се изразихте във връзка с " обособени институции ", чийто длъжностен кабинет се занимава само с офанзиви против партията и уволнява назначените в администрацията фрагменти на постоянното държавно управление.
- Няма да разясня в този момент този въпрос. Нека да минат изборите. Има специфичен орган на партията - пленумът, където ще се сложи и този въпрос. Искам да се сформира постоянно държавно управление след тези избори и всички институции да оказват помощ за това. Всички партии би трябвало да преодолеят личния си егоцентризъм, да надскочат себе си, тъй като България е над всичко и всички. Интересът на българските жители е над всеки партиен интерес и над интереса на всеки политик, без значение какъв брой висока позиция заема в страната.
- На друго огромно предизборно събитие в столицата водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова огласи 10 ограничения за първите 100 дни от бъдещото ръководство, когато Българска социалистическа партия влезе в него. Кои са най-важните?
- Г-жа Нинова направи нещо доста значимо - да се покаже, че влизаме в идващото ръководство с подготвена стратегия. Няма време за губене и съмнения какво и по какъв начин би трябвало да бъде направено. Първото нещо е да се наложи таван на цените, изключително на енергоносителите. Чака ни тежка зима и в случай че не вземем превантивни ограничения, тя ще бъде студена за по-голяма част от българските фамилии. Не е обикновено и част от висшите образователни заведения да се готвят за образование онлайн, тъй като нямат задоволително средства да посрещнат високите цени на отоплението. Трябва да осигурим топлота за всички и да не се учи онлайн, тъй като виждаме резултатите от това. 
Трябва да се изземат свръхпечалбите в енергетиката, само че освен от държавните сдружения, само че и от частните. Странно е по какъв начин мина законът след 7 часа диспути, когато ръководителят на енергийната комисия от Има Такъв Народ си подхвърляше топката с Движение за права и свободи, тъй че единствено държавните сдружения бяха задължени да се разделят с тях. Всички са еднообразно значими на този терен. По Търговския закон всички субекти на пазара са равнопоставени. Не може страната да е мащеха за държавните сдружения, а за останалите - не. Така не би трябвало да бъде. Давам образец с АЕЦ " Козлодуй ". Централата направи 1,5 милиарда лева облага за 6 месеца. Ако бяхме построили АЕЦ " Белене ", облагата щеше да е удвоена. Българска социалистическа партия събра 780 000 гласа за този градеж. Защото за 33 години направихме по този начин, че да закрият четири блока в " Козлодуй " и не можахме да построим още два. Затова на Българска социалистическа партия са нужни повече мандати в Народно събрание, с цел да осигурим обикновено развиване на стопанската система. 
Училищата и лечебните заведения не могат да бъдат на свободния пазар на сила, а на контролирания. Това, което се случва в този момент, не е обикновено. 
Извън тези ограничения, ние от Българска социалистическа партия постоянно сме били за нормализирането на връзките с Русия и незабавни договаряния с " Газпром " за доставки на газ. Не може един от главните международни играчи да е покрай нашата граница, а да не желаеме да преговаряме с него и да търсим газ през два океана. В този случай по какъв начин газът да е по-евтин?! Не можеш да прескачаш съществени закони в стопанската система. Ние от Българска социалистическа партия постоянно сме за това да има постоянни доставки на енергийни първични материали за страната, респективно газ на най-хубава цена. Давам образец за август. Турската газова компания " Боташ " за август дава за 1000 кубика 182 $, а в България цената е 1695 $. 931% е разликата сред Турция и България. Е, можеш ли да бъдеш конкурентоспособен на турската стопанска система? Подобно е ситуацията в Гърция, в Сърбия, тъй като те водят диалози с " Газпром " и имат естествени връзки с Русия. Така че от Българска социалистическа партия сме безапелационни за нормализиране на комерсиалните връзки с " Газпром " и с Русия. Не можем да си разрешаваме сходни волни стратегии, на които бяхме очевидци и на които Българска социалистическа партия изрично и остро реагира по време на предходното Народно събрание. Такова ще бъде и в този момент държанието ни. Дипломация, дипломатичност, разговор са основните думи, с които би трябвало да боравим.
Още нещо значимо от тези 10 точки - обезпечено безплатните учебници до 12 клас. Освен безплатните детски градини и ясли. Другото, което направихме, е необлагаем най-малко за младите фамилии от 4600 на 6000 лева, което ще рече, че при две деца в едно семейство остават 100 лв., а с безплатните детски градини отиват до към 220-240 лева по отношение на това в кой град си и каква е надлежно таксата за детската градина. Сега желаеме да създадем и безвъзмездни учебниците. А идната стъпка да бъде един учебник за всеки предмет. 
И още нещо от обществената ни стратегия - преизчисляване на пенсиите. Ние направихме първата стъпка при започване на лятото - успяхме за 7 месеца със 167 лева приблизително да вдигнем пенсиите. Като съпоставяне - ГЕРБ ги подвигнаха със 162 лева за 12 години. Второто, което ще създадем през октомври, е преизчисляването на пенсиите. Трябва в действителност да има правдивост и взаимност. Не може работили една и съща специалност, само че пенсионирали се през 2009 година и през 2019 година, да получават в пъти разнообразни пенсии. За вдовишките пенсии прагът ще стигне 30% - по този начин е редно да се направи за тези хора, останали сами в живота. 
Готови сме и с доста ограничения за бизнеса. Успяхме да създадем по този начин, че в региона на стопанската система най-сетне на едно място да бъдем първи, и то в позитивната част на скалата - първи по индустриално развиване в Европа. 
- Защо би трябвало да се гласоподава с щ28 на 2 октомври?
- Убеден съм, че за обществена и сигурна страна, в случай че желаеме да имаме дипломатичност, разговор, в случай че желаеме мощна и развита България, би трябвало да се гласоподава за Българска социалистическа партия с щ28. Подкрепете ни! Няма да съжалявате и няма да ви разочароваме! style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР