Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ />- Г-н Вигенин, с какви

...
Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ />- Г-н Вигенин, с какви
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Търсим пресечни точки за бюджета и социалната политика

Интервю на Нора Стоичкова, БСТВ /> - Г-н Вигенин, с какви претекстове се съгласихте да бъдете повдигнат за ръководител на Народно събрание?
- Важно е Българска социалистическа партия да има претендент, тъй като в сегашната обстановка в Народното събрание няма партия, която да има повече от четвърт от народните представители. Т.е. традицията, че най-голямата безусловно излъчва и ръководителя на Народно събрание, мъчно може да се приложи в този момент.
Второ, в тази комплицирана конюнктура, когато няма очевидно изразено болшинство, както беше предходния път, когато Политическа партия излъчи ръководителя на Народно събрание, си коства най-малкото да дадем шанса на народните представители от Българска социалистическа партия да гласоподават за лична кандидатура. Ако успеем повече - добре, в случай че не ние ще дадем своя принос Народно събрание да работи дейно, да взема решение проблемите на хората.
- Как се решихте на тази рискована стъпка да предложения всички парламентарно показани сили? Видяхме, някои от тях не се отзоваха на срещата с разнообразни пояснения.
- Причината да го създадем е, че забелязахме от миналата седмица, че някак политическите обединения започнаха един кръг от съвещания, който беше ориентиран към проблеми, които не засягат доста българските жители. Извън чисто техническите въпроси, свързани със старта на Народно събрание, което постоянно се прави, видяхте какви разногласия породиха за формалните посетители, кой да приказва на първото съвещание. На нас това не ни харесва. Ние желаеме това Народно събрание на фона на обстановката към нас и в България, да покажем на българските жители, че сме там да решаваме техните проблеми. Хабенето на политическа сила за тематики, които са много периферни, не го оценяваме като добър политически старт, по тази причина го направихме, тъй като сме загрижени. И този риск се оправда, без значение че няколко обединения не се отзоваха на срещата, самият факт, че трите най-големи групи в това Народно събрание - ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи бяха на нея, демонстрира, че те също са видели смисъл от това да не губим време и да стартираме този диалог. Доволен съм, тъй като беше доста градивен. Предизборната акция мина, в нея чухме кой какво предлага, ясна е композицията на това Народно събрание - че мъчно някой ще може да наложи напълно своите цели. Трябва да се фокусираме върху две неща, най-важните - подготовката на новия бюджет, което включва и всички политики, които считаме, че могат да бъдат финансирани в тази конюнктура. Виждаме какъв брой висока е инфлацията, въпреки че тя не е български феномен, а и европейски, аргументите за нея са разнообразни.
Вторият значим въпрос е, че прогнозите за растежа на Брутният вътрешен продукт са много отрицателни. Българска народна банка го планува покрай нулата за идната година. Затова се изисква доста огромна отговорност от всеки един от нас. В същото време обаче би трябвало да създадем по този начин, че без значение от тези отрицателни прогнози, българските жители да бъдат предпазени във връзка с приходите, на силата, тока и така нататък Всичко това би трябвало да го мислим, ние не сме там, с цел да каним или да не каним хора в Народно събрание, а з да слагаме основите на политиката, която се води и мога да кажа, че по част от нещата има единодушие. Какво още ще можем да надградим с бюджета за тази година, следва да забележим. Ще изслушаме финансовия министър още в петък и другото, което се договорихме е доста бързо да се образуват непрекъснатите комисии, изключително тази по бюджет и финанси, с цел да стартира час по-скоро работа. този градивен метод, мисля, че се оцени добре.
- Малко ни изненада готовността на ГЕРБ и Движение за права и свободи да се причислят към този диалог, а Демократична България с това, че не се включиха. За другите партии е обяснимо да държат отдалеченост, те гледат политически на този развой...
- Обсъждахме по какъв начин е бил признат и предходния бюджет, оттова потегли диалогът, че има риск в тази обстановка, в която може и да няма ръководещо болшинство, ще има интервал с съвещания, с които може да стигнем до държавно управление, а може и да не стигнем. Когато няма болшинство, което да стои зад избрана политика и да я прокарва в Народно събрание, има риск от плаващи болшинства. При тях има въпроси, за които няма нищо ужасно, само че когато приказваме за бюджета и фанансите на страната, това е доста рисковано, тъй като може да се стигне до една конкуренция сред партиите кой по-големи обещания ще даде и ще се опита да осъществя, изключително предвид на това, че вървим към нови избори и да сложим държават под голям риск за идната година. Затова съгласно мен и ГЕРБ и Движение за права и свободи и Политическа партия пристигнаха, тъй като схващат и личната си отговорност. Ако този градивен метод на диалог се придвижи и в Народно събрание, можем да стигнем до положителни резултати. Припомнихме си също, че този бъджет, по който в този момент работим, бе признат в действителност с голямо болшинство, поддържаха го съвсем всички присъстващи депутати. Дали в този момент ще стигнем до подобен вид бюджет, не е ясно, само че при всички случаи всеки един от нас би трябвало да стъпи върху своите оферти и хрумвания и върху действителностите.
Нашите оферти да вземем за пример, са свързани с въвеждане на две цени за ток и парно, при по-ниско ползване плащаш по-ниската цена. За хората с по-големи жилища и вили, които употребяват повече електричество и могат да си го разрешат, ще се вдигне цената с втората цена. По същия метод желаеме да сложим таван за цените на елетроенергията и за бизнеса, тъй като би трябвало да подсигуряваме, че бизнесът ще резервира конкурентоспособността си и че цената за тока, който ще заплащат, няма да влезе в цената на продукцията им, тъй като това в допълнение ще ускори инфлацията. По отношение на приходите - да се увеличи МРЗ, с цел да се компенсира инфлацията и по опция да се изпревари...
Въпрос на преценка е това, с което разполагаш, в каква посока ще го насочиш. Някой споделят: би трябвало да взимаме нови самолети. Ние споделяме не и през идната година, тъй като тези средства можем да ги насочим към обществена поддръжка на жителите. Това е политически избор, само че и въпрос на диалози с политическите обединения, с цел да забележим къде са пресечните точки.
България не е страна на богати хора и всяка партия схваща, че хората, които гласоподават за тях, изпитват големи компликации. И тук имам чувството, че и десните партии биха били подготвени да поддържат нашата по-социална стратегия, която имаме, тъй като това е, от което имат потребност хората и страната.
- През цялата акция Българска социалистическа партия бе упреквана от ГЕРБ и Движение за права и свободи за нейната обществена политика, че надали не ще докара страната до свръхдефицит, в този момент се оказва, че са били градивни.
- Разбира се, има и угриженост, тъй като тази политика би трябвало да бъде продължена. Това, което приехме, не е единствено за тази година и в действителност може да има усложнения във финансирането на тези политики, само че наша задача е да го осъществяваме. Трябва да се регистрира цялата конюнктура, несъмнено, не сме във времената на висок стопански напредък, ниска инфлация и доста вложения. А когато за година и половина правиш 4 пъти избори, това е спомагателен стрес за всички, освен за бизнеса. Затова е значимо да покажем, че в тази неустановеност политическите обединения имат отговорността да взимат рационални и значими стратегически решения. Иначе от позиция на обстановката сега също няма нещо притеснително. Към днешна дата бюджетният остатък е над 1 милиард лв., фискалният запас е над 10 милиарда. Той ще понижава последните три месеца на годината, когато са най-големите заплащания, само че надалеч не сме в тази трагична обстановка, както се пробва да го показа служебния финансов министър. Да спрем да плашим хората и да им покажем, че сме си на мястото и ще намираме решенията. Нека хората се опитат да видят кой слага проблемите в центъра на политиката, на диалозите и идващия път да излязат и да поддържат Българска социалистическа партия, да вземем за пример.
- Смятате ли, че е допустимо да се направи постоянно държавно управление в границите на този парламент?
- Очевидно ще е мнго мъчно и с първия мандат няма да стане, просто числата не излизат. От Политическа партия не споделиха " ще вършим държавно управление ", а че ще бъдат градивна съпротива и коства ми се, че и с втория няма да стане. Да напомня нашата позиция: няма да подкрепим държавно управление, в случай че е с мандат на ГЕРБ, на Движение за права и свободи или на Възраждане. При втория или третия в замисимост на кого ще бъде връчен, ще участваме в диалозите, не затваряме вратата.
- Бяхте на конгреса на ПЕС, която към този момент е с нов ръководител. Имаше ли опция България да задържи тази позиция в лицето на Станишев?
- Не мисля, че е изключително реалистично. Станишев 11 години беше отпред на ПЕС, обикновено е да има промяна и не съм склонен повода той да не остане още един мандат безусловно е в Българска социалистическа партия, по този начин както той го показа. Това е естествена промяна, в тези институции рядко някой се задържа толкоз дълго. ПЕС стана на 30 години, в една трета от това време ръководител бе българинът Станишев.
/Със съкращения/>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР