Интервю на Надежда УШЕВАМЕРИ е вокалист и автор на музиката

...
Интервю на Надежда УШЕВАМЕРИ е вокалист и автор на музиката
Коментари Харесай

МАРИЯ МУТАФЧИЕВА-МЕРИ: Пея за нещата от живота от добрата им страна

Интервю на Надежда УШЕВА
МЕРИ е вокалист и създател на музиката и текстовете на известната група " Мери бойс бенд ", която основава дружно с Мирослав Мутафчиев и Илиян Георгиев през 1994 година Успехът идва още с издаването на първия й авторски албум, чиято заглавна ария " Непознати улици " е поместена в учебници по музика за шести и седми клас. В учебници, надлежно за седми и девети клас, са и песните " Дългият път към дома " и " Слънчогледите ". " Мери бойс бенд " получава премия за най-хубава група още през 1996 година Става и БГ група на 2012 година Нейни клипове са предавани в влиятелния " World Chart Express " на MTV. През 2023 година Мери ще издаде първия си независим албум, настоящите сингли от който са " Остани " и " Говори ми ". На 10 февруари й следва юбилеен концерт в зала " България ".> - Тази година се обрисува юбилейна за Вас. Отбелязвате 30 години на сцената с концерт в зала " България ". Защо избрахте тъкмо тази дата и това място за празника си?
10 февруари е моята рождена дата. Тази година ще чествам и персонален празник, по тази причина взех решение да отбележа своите 30 години на музикалната сцена тъкмо тогава. Обичам зала " България " и съм я посещавала неведнъж. Част от приятелите ми са типичен музиканти и постоянно се изявяват там. Когато си показах концертните зали в България, напълно естествено се стопирах на нея за празничното събитие, на което да поканя своята аудитория, близки, сътрудници и другари.Снимки Личен списък
- Какво сте подбрали за публиката? Готвите ли нещо по-специално?
- Хората, които посещават концертите ми през годините, знаят, че всеки концерт е друг. И в този момент ще е по този начин. Замислила съм го като театър, в който ще вземат участие обичани музиканти от всички генерации. Специални посетители ще бъдат обичани реализатори, с които съм записвала дуети и съм работила през годините - Маргарита Хранова, Марио Николов, " Мери бойс бенд " и Тони Димитрова. Важна роля в спектакъла имат цигуларят Александър Миролесков, джаз певицата Весела Морова и актрисата Деляна Хаджиянкова. Участие ще вземат и млади музиканти, създали към този момент първите си професионални стъпки в класическата и известната музика - Александър Георгиев-ALEKS, Анжела Тодорова, Жеко Жеков, Киара Николова и Мария Мирославова-RIA. Няма да споделя песните, които ще прозвучат, авансово. Отново ще изненадам публиката си!
- Предвиждате ли и други концерти, прояви или изненади в юбилейната за Вас 2023 година? Какви са упованията Ви?
- Ще стартира да възнамерявам бъдещите си концерти, когато разглася " sold out " за събитието в зала " България "! Надявам се тази година да имам опция за повече срещи с феновете на моята музика, надлежно чакам, напълно естествено, и ползата към мен да е по-голям. В по-дългосрочен проект - ползата към стойностното, към изкуството да се покачва. Вярвам, че някой ден хората ще се заловен като за избавителен пояс за него, ще открият още веднъж полезностите, ще се извърнат към красивото в живота!
- Вече три десетилетия вървите по нелекия път на музиката и славата. Какво Ви дадоха те, на какво Ви научиха? Отнеха ли Ви нещо?
- Някога потеглих страхливо по своя път, спирайки и взимайки от толкоз доста примамливи изкушения. Изкуствата ме увличат от най-ранна детска възраст. От шестгодишна изсвирвам на пиано, преди този момент бях записана в школа по типичен балет. Повечето ми награди в детството пък са от състезания за рисунки. В началните класове посещавах кръжоци по изобразително изкуство, снимка и литература. Някъде тогава започнах да пиша стихове. Първите ми изявления бяха в списанието " Родна тирада " и в бургаската преса. Още след приемането ми засвирих и в групата на Математическата гимназия в Бургас, която съм приключила. Признавам, през цялото това време математиката ми беше най-любима! Нямаше задача, която не мога да реша. И по този начин - до последните година-две в учебно заведение, когато взех решение, че ще аплайвам " Славянски филологии " в Софийския университет и отдадох цялата си сила за подготовка по литература. Влязох и приключих, а през това време с момчетата бяхме група на Ваня Костова, засвирихме по софийските клубове, създадохме " Мери бойс бенд ", започнахме да записваме авторски песни. Не зная дали сте срещали различен подобен пенкилер?!
Не зная и какво ми е лишило решението да се занимавам с творчество, с лирика, с музика, със основаване на песни. Изглежда, че по целия път съм се подготвяла точно за това! Учих се в придвижване на толкоз доста неща, срещах чудесни хора, на които се възхищавах. Имало е и разочарования, и излъгани очаквания, само че, като се обърна обратно, виждам повече обятия, щастливи мигове и светнали очи, слушам смях, звънки гласове и положителни думи.
- Освен че сте вокалистка, сама пишете и текстовете, и музиката на песните във Вашата група " Мери бойс бенд ". С времето по-лесно ли става, по-бързо ли идва вдъхновението или в противен случай - по-критично гледате на работата си и обмисляте още повече всичко?
- Вярвам във вдъхновението, поканвам го и го чакам всякога! Телефонът и преносимият компютър ми са цялостни с резултати от появяването на вдъхновението. Те там си и стоят, тъй като, когато ми е време за нова ария, сграбчвам последното, което ми е хрумнало на момента, обличам го в думи и звуци, и го представям на Миро. Той хваща китарата, прави хармонията ми на пух и прахуляк, прекатурва подредбата и нещата си идват на мястото - основана е нова ария! С времето нещата стават все по този начин, безусловно друго едно от друго - някои песни се получават от раз, други изискват повече време за аранжимент и разбъркване на записаните тракове. Всяка песенна концепция е предизвикателство, нова борба, в която влизаш да се докажеш с цялото си бойно снаряжение. Нова обич, в която пристъпваш по детски страхливо, страхувайки се да не те отблъсне...
- Може би по тази причина всяка Ваша ария има надълбоко обръщение и допира, провокира размисъл.  Почитателите Ви се припознават в изпятото...
- Обичам хората! Много! Човешкото създание е напълно творение и имам вяра в положителното начало, заложено в него. Пея за нещата от живота от положителната им страна. Когато не харесваш нещо, просто кажи, че не го харесваш, не давай път на омразата, не материализирай недобри понятия.
Изкуството е оня хубав остров, до който постоянно можеш да доплуваш, с цел да се почувстваш самият ти хубав, да се почувстваш по-добър, по-мъдър, обичан и благополучен. Надявам се, слушайки моите песни, хората да се придвижват на този остров, да се усещат красиви и обичани.
- Повечето групи се разпадат във времето, Вашата освен се резервира, само че и се радва на все по-голямата обич и възторженостти от страна на публиката.
- Нещата изчезват, когато се изпразнят от наличие. Предполагам, че не сме изконсумирали всичко между тях, не сме споделили всичко, което имаме да споделяме. Аз съм момичето от " Мери бойс бенд ", което обича да е на сцена с момчетата от групата. И ние сме на тази сцена, с цел да ви изпеем песните си и да ви кажем толкоз доста неща.
При част от изявяващите се през днешния ден е тъкмо противоположното - какво ли не биха създали, всякаква дивотия, единствено и единствено да са на сцена или в медиите. Някакъв нечуван интерес, многочислено настъпление на искащи да се изявяват обществено има напоследък, без значение, че нямат нищо свое автентично, което да кажат. 
- Пазите ли благ спомен, дума, подарък от Ваш огромен почитател? Какво споделят хората след концерт с Вас?
- Помня всяка блага дума, всеки благ жест, не съм доста по предметите, само че вардя дарове и детски рисунки. След концерт хората са екзалтирани и в множеството случаи същински красивите самопризнания ги пишат късно вечерта или на другия ден. Думите са ми значими! Понякога идват в миг, в който имам мощна потребност от тях. Често се колебая дали съм на прав път и диря опора точно в положителните думи на хората, които обичат песните ми.
В България не се излъчва задоволително българска музика за сметка на задграничната, най-вече британска. Това по какъв начин се отразява на Вас, изпълнителите? Гледаме по какъв начин е в други страни, където хората ценят националната си музика и просвета, а ние не си взимаме поука.
- Ние не си взимаме поука за нищо... Неслучайно Алековият Бай Ганьо е така настоящ и през днешния ден! Като отидем в чужбина, цъкаме и въздишаме по непознатите достижения, а даже не се сещаме, че в основата на всеки триумф е самоуважението, умеенето да обичаш себе си и да се представяш по допустимо най-хубавия метод. Докато не стартираме да ценим своите корени, околните си, своя език и просвета, родното изкуство, музиката си, песните си..., нищо няма да се промени. Дори и тогава няма да стане с магическа пръчка, само че най-малко ще знаем кои сме, къде се намираме, ще сме почнали смяна към положително.
Българската музика е чудесна, имаме извънредно надарени модерни създатели. Ако родната ни музика звучи повече, в случай че има задоволително предавания, в случай че има ефир, ще има и още повече положителни песни, които да си припяваме. Хората май не помниха какво е да ти е радостно, да си благополучен, да си тананикаш обичана мелодия.
- В този ред на мисли, българският актьор би трябвало да е много твърдоглав, напорист, толерантен, даже стоманен, до момента в който успее. Въпреки това доста младежи, измежду тях изявени гении, избират сцената, с цел да осъществен фантазиите си. По този път потегля и Вашата щерка РИА.
- Точно поради всички тези компликации и аз, и Миро не искахме щерка ни да се занимава с музика професионално. Тя свири на пиано и посещава уроци по солфеж от петгодишна възраст, до седми клас учи в Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " със компетентност пиано и спомагателни уроци по класическа китара. След това я одобриха в Софийската математическа гимназия, където свиреше и пееше в две училищен групи. Завърши с отличен триумф и ние си отдъхнахме, че се размина с музиката, само че в Манчестър, където продължи образованието си с " Компютърна анимация и образни резултати ", стартира да свири по клубове и стана ясно, че нямаме различен избор, с изключение на да се примирим. Създаде няколко красиви песни. Още с първия си сингъл " Нашата фантазия " доближи върховете на родните музикални ранглисти, а преди няколко месеца, на 20-ите си Годишни музикални награди, БГ Радио й връчи премията за БГ Дебют. Така нашата РИА потегли в действителност сполучливо по своя път в музиката. Дано е щастлива и да покори безчет върхове с творчеството си!
- Какво си пожелавате в юбилейната година - в персонален и професионален проект?
- Да сме здрави и благословени! Дълъг, благополучен и сполучлив да е пътят напред!>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР