Интервю на Илиана Беновска със заместник-председателя на АИКБ Румен Радев

...
Интервю на Илиана Беновска със заместник-председателя на АИКБ Румен Радев
Коментари Харесай

Илиана Беновска: Краткосрочно, в енергетиката? Румен Радев, АИКБ: Най- добрият въпрос!

Интервю на Илиана Беновска със заместник-председателя на АИКБ Румен Радев от 10-ти март 2022 г, излъчено непосредствено в пита-Радио К2 и и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Добър ден споделям на заместник-председателя на АИКБ Румен Радев, благодаря Ви за блиц включването! Здравейте!

Румен Радев: Здравейте!

Илиана Беновска: Г-н Радев, настоящият мотив, по който Ви търсим, е че целият свят и може би и България ври и кипи от цените на тока, на енергийните източници!И това се трансформира в личен, битов проблем на всеки човек поотделно, само че и в проблем на стопанската система, на бизнеса като цяло. На 17-ти февруари вие направихте една обширна презентация на възгледа на АИКБ за сюжета за бъдещото развиване на електроенергетиката в страната. Вие бяхте главен докладчик. Какво може да добавите от днешна позиция по отношение на развоя на събитията и с съветския газ, със глобите против Русия и тежките решения, които би трябвало да се вземат? Как ще се отрази това на България?

Румен Радев: Това в полза на истината са няколко тематики. Те не са изключващи се, само че допълнението вътре в тях би трябвало да се прави точно. Имам поради следното – това, което коментирахме на срещата, на която бяхме поканили извънредно необятен кръг участници, специалисти във всички сфери на енергетиката, освен в електроенергетиката, само че се фокусирахме в него случай на електроенергийната тематика. Имаше, несъмнено, заинтригувани страни като производители на електрическа енергия, главните консуматори, бизнесорганизации, синдикати и по този начин нататък. Тази среща беше отдадена на дълготрайна визия и това, което коментирахме тогава, обгръща един важен интервал до 2050 година, а и по-късно, като небосвод. Убедени сме, че без значение каква е настоящата обстановка, случките на пазара, би трябвало да се разясняват и дълготрайните тематики. Тъй като, като бранш, спецификата в частта електроенергетика е, че капиталовите планове са дълги, надлежно разчитат на дълготрайна възвръщаемост, с цел да бъдат устойчиви. И едни прибързани решения в една или друга посока, в случай че не са добре премислени, всекидневно имат отрицателен резултат или последици. На този декор настоящите проблеми, които сега изпитваме, включително и в България, те са функционалност и на конюнктурни проблеми, само че има и някои структурни. Добрата вест е, че във връзка с газовата взаимозависимост в електроенергийния бранш ние сме ниско подвластни, защото чисто газови мощности за произвеждане на електрическа енергия са относително незначим размер. Главно по линия на когенерация и това реновиране, което направиха, отчасти несъмнено, означавам го, в Топлоелектрическа централа „ Варна “. Но при нас зависимостта от газовите доставки е в топлоенергетиката и в огромна степен в индустриалното ползване. Както за горивни процеси, по този начин и за химически процеси, каквито имаме в торовите фабрики, в двата торови завода, които останаха – „ Неохим “ и в Девня „ Агрополихим “. Това са главните ни терзания и на този декор разграничаването и преимущественото субсидиране на битовото газово ползване, на битовото ползване на топлота и оттова през топлофикациите на газово ползване, и това за сметка на индустриалните консуматори – естествено, че тормози бизнесорганизациите. Но да кажем, че това е обстановка.

В частта електроенергетика настоящото положение на цени естествено, че следва общия тренд в Европа. Неминуемо! Няма по какъв начин да бъдем на изолиран остров! С което не върша апел да спрем износа или да се самоизолираме. Това са най-наивните, не споделям безусловно глупави тези, които от време на време се чуват. Такова нещо няма! По-скоро по какъв начин да се оправим, като се съобразяваме със средата. Това са дилемите, които имаме на настоящо, оперативно, конюнктурно равнище, в случай че желаете, с които имаме да се оправяме!

Илиана Беновска: Искам да се спрете и на това, че в последна сметка през призмата на проблемите със глобите против Русия през днешния ден в Народното събрание един народен представител сложи въпроса, че в случай че се понижи с 1 градус температурата в публичните здания в цяла Европа, ще се понижи с 2% потреблението на газ. Трябва ли да ни управляват политиките?

Румен Радев: Аз не знам дали сметката е вярно направена и дали съотношенията са тъкмо такива, в полза на истината.

Илиана Беновска: Цитирам.

Румен Радев: Но в случай че този, който го е споделил, е добър енергиен специалист с знания по топлодинамика или е чул такива – може и да са достоверни. Дори мисля, че още по-голям резултат би се получил, в случай че понижим отоплението с 2 градуса. Но разбирате, че по-същественото е друго, а не това. Това е и връзката сред конюнктурата и дълготрайната визия. На какви енергоносители залагаме? И тук не бих ги дефинирал безусловно по генезис в полза на истината. Както нееднократно, въпреки и под формата на смешка, сме коментирали – метанът като формула, CH4, не допуска разлика да е със северноамерикански, съветски, азиатски или близкоизточен генезис. По-съществено е на какви енергоизточници залагаме. И от тази гледна точки хора, които употребяват някакви конюнктурни проблеми и оттова терзания в хората и на този декор разясняват с негативизъм концепцията за възобновими източници, достъпът до сходен тип чиста сила – бъркат! Грешат! Просто истината е, че едни по-устойчиви решения с възобновим генезис на енергоносители ни дават доста по-голяма оперативна самостоятелност. Ако това е нещото, което се търси. Ако се търси по-голяма съгласуваност, то това значи да се залагат вложения в съгласуваност в сензитивно по-голяма степен. Не единствено в съгласуваност, и в балансиране несъмнено, тъй като свързаността допуска да се съобразяваш с доста по-динамичен, изменящ се товар и респективно произвеждане в една мрежа. Това са по-съществената част от въпросите. А другояче такива симпатични образци с смяна на потребителски привички да вземем за пример – да, постоянно могат да се дават. Ние, в случай че продължим по този начин, доста евентуално е, в случай че единствено един път седмично си сменяме бельото, ще спестим от вода, перилни препарати, най-вероятно няма да се постанова толкоз доста да купуваме облекла. Съответно текстилът е един също енергоинтензивен бранш. За да произведете текстилно произведение, плат, вие минавате през плетене, багрене, пранета, фиксиране на този плат. По една случайност познавам процеса и по тази причина го приказвам.

Илиана Беновска: Разбирам симпатичното Ви възприятие за комизъм, само че късият ми въпрос, настоящият е следният – каква би трябвало да е краткосрочната тактика, каква би трябвало да е краткосрочната пътна карта на българското държавно управление, с цел да могат да се преодолеят настоящите проблеми?

Румен Радев: Ето това е най-хубавият въпрос!

Илиана Беновска: Благодаря!

Румен Радев: Не го върша от комплимент към публицист, а тъй като това е значителният въпрос. Какво можем да създадем и по какъв начин да извлечем някакви изгоди от създалата се обстановка? Можем ли? Истината е, че можем да създадем такова нещо. Стъпка едно – всевъзможни разсъждения на тематика прекъсване на експорт са безпредметни! Говоря за прекъсване на електрическа енергия. Вместо това ние имаме задоволително генериращи мощности, които при тези високи цени разрешават както вътрешно ползване, по този начин и обилни размери за експорт. От този експорт ние генерираме съществени доходи. Тези доходи влизат в електроенергийната система. Една основна част влизат в действителност в производителите на електрическа енергия. Много, доста по-малък е делът на сумите, които се задържат като разлика в самите търговци. За за се задържат суми в търговците, с цел да се „ изгубят “ жестоко казано по цялата верига, това може да стане единствено, в случай че се вършат непрозрачни търгове, които производителят на електрическа енергия продава преднамерено на ниска цена, с цел да може при изнесен безценен ток, цялата разлика остава при търговеца.

Илиана Беновска: Добре, може ли да обясните по какъв начин стават тези непрозрачни търгове? Всички приказват за тях!

Румен Радев: Аз не знам кой какво приказва, само че факт е, че у нас от много време електрическата енергия, в действителност това е и повода да се търгува главно на пазара ден напред, в някаква степен има двустранни контракти, само че и по двустранните контракти цените са високи. Ето, даже опитът към този момент втори ден напред на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ да продаде на по-висока цена на тръжните си процедури електрическа енергия в действителност са единствено отчасти задоволени. Ето, на днешните търгове те съумяха да продадат цифром и словом единствено 20 мегавата. При това на цена 545 лв.. 545 лв. базова цена на мегаватчас, забележете обаче …

Илиана Беновска: Това не е ли чудовищно?

Румен Радев: Забележете обаче, това е с доставка от 1-ви юли до 30-ти септември, за трето тримесечие. По отношение на настоящите тримесечия се случиха цени на някои покупко-продажби по 600-700 лв.. Това е доста. Защото дано да се върнем на главната част. Ако ние изнасяме електрическа енергия, генерираме тези доходи и те влизат в системата, това, което може да се направи – от тези доходи при един мъдро създаден компенсиращ механизъм за всички небитови консуматори у нас ще има само и единствено изгоди. Защото и съперниците на тези небитови консуматори в друга страна също заплащат безценен ток. И в случай че те не са и не бъдат там обезщетени то тези, които са обезщетени ще имат конкурентно преимущество. Това са нюанси, които държавното управление може да осъществя. То отчасти стартира да го прави през компенсиращата стратегия, която влезе в действие и стартира да се прави сега.

Това, което ние в този момент желаеме, са две простички неща. Едното е продължение. За злощастие всички мислихме, че до март месец ще поприключат тези неща, само че ето, случиха се тези неща и проблемите не престават. И другото е да се преразгледат горните граници, защото сега ние утвърдихме едни релативно ниски тавани, тъй като това бяха плановете. Но за злощастие съответно през последния месец, от месец март започнаха тези фрапантно по-високи цени и надлежно могат да се приспособяват едни нови тавани или надлежно да се махне тавана. Ако аз приказвам за цени от 570-600 лв. – това е базовата осреднена цена за денонощие. Голяма част от по-малките предприятия в България работят най-вече на ден. Съответно те заплащат пита. Пикът нормално е 50-60, в обособени часове и със стотици лв. по-висок, в сравнение с е базовата цена.

Илиана Беновска: За край към Вас имам една молба и два къси въпроса. Разбрах, че ще гостувате в една телевизия по здрач. Моля още един път да обърнете внимание на този аспект от тематиката, с цел да бъдете чут по повече медии! И нека Ви чуе и държавното управление, пък и хората, с цел да схванат защо става дума! Моля Ви да говорите повече по въпроса!

Румен Радев: Действително права сте и нека да е по този начин! Истината е, че се стараем да отговаряме съответно съгласно заложения въпрос. Вие в действителност уцелвате въпроса в тази ситуация. Да, това може да се направи и в това има смисъл. Генерира се задоволително добър запас, с който може да бъде подкрепян небитовия бранш.

Илиана Беновска: И два къси въпроса – Вашият бизнес по какъв начин върви в тази енергийна конюнктура?

Румен Радев: Тя ситуацията не е единствено енергийна, тя е геополитическа. Като всички други бизнеси. Ние сме експортно насочени. Немалка част от нашите клиенти осъществят капиталови планове в тази част на Европа, където сега фактически се случват трагични неща …

Илиана Беновска: Ще ви обиден ли глобите против Русия?

Румен Радев: Не в този смисъл. По-скоро може би, тъй като все още няма такава глоба, в частта на доставки на някои от суровините. Но в доста по-голяма степен засягат по-скоро общата логистика. Защото то не е единствено Русия, респективно Украйна, то включва и зоната на спора. Това е нещото, което несъмнено носи усложнения. Но това е специфичност на един или различен бизнес. Със сигурност би трябвало да се гледат нещата в много по-голяма степен много по-широко и по този начин като огледа човек – надали може да има незасегнати. Нормалният бизнес желае естествена конюнктура. Тези, които желаят ненормална конюнктура са хора, които разчитат на единични удари, спекуланти и прочие. Този, който по един естествен, честен метод създава хляба си, желае успокоение и предвидимост.

Илиана Беновска: Това е едно доста значимо обръщение, което отправяте! И най-после един закачлив въпрос, възползвайки се от свежото Ви възприятие за комизъм – по какъв начин живеете като Румен Радев, адаш на президента? Или той е Ваш адаш?

Румен Радев: Не познавам индивида и нямам проблеми!

Илиана Беновска: Не Ви бъркат с него?

Румен Радев: Не несъмнено!

Илиана Беновска: Много Ви благодаря за това изявление! И Ви поисквам да продължите това увещание и на ръководещи, и на бизнес, и на обществото в конструктивността и хладнокръвието на преценката в избрани условия, в случай че мога по този начин да се изразя!

Румен Радев: Благодаря, сполучлива работа!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР