Интервю на Илиана Беновска с президента на КНСБ Пламен Димитров

...
Интервю на Илиана Беновска с президента на КНСБ Пламен Димитров
Коментари Харесай

Пламен Димитров: „Промяната“ – прозрачност, добронамереност за хората и бизнеса, без самонадеяност!

Интервю на Илиана Беновска с президента на КНСБ Пламен Димитров от 28-ми април 2022 година, Международния ден на починалите и потърпевшите при трудови злополуки и професионални заболявания служащи, излъчено директно в  пита-Радио К2, във  и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Г-н Димитров, в деня, в който КНСБ почитате паметта на починалите при трудови злополуки, какво е мнението Ви за досегашното ръководство на обединението, отпред с „ Продължаваме промяната “?

Пламен Димитров: С една дума – сериозно! 4 месеца след началото на ръководството ние към момента нямаме управническа стратегия, по която да съдим до каква степен и по какъв начин целите на новото ръководство съответстват с нашите упования и настояванията и вижданията на нашите синдикални членове. Вече виждаме, че обещаната тактика за приходите липсва в целите. Или най-малко не сме взели участие в работна група. А това е най-важното за едни синдикати и за хората, които, виждайки галопиращата инфлация, какво друго, с изключение на приходи да желаят? Мисля, че е разбираемо – по-високи заплати!

Илиана Беновска: А по какъв начин ще работят стопанската система и промишлеността при прекъсването на доставките на газ, при високите цени на тока? Виждате, стачкуват всички – превозвачи, рейсове, камиони! Протестират пътищарите, стачкуват здравните служащи!

Пламен Димитров: Това беше второто, което желаех да кажа! Освен тактика по приходите, нямаме и енергийна тактика! Ние нямаме още от предходното държавно управление, правилно! Но и служебните държавни управления, и това държавно управление нищо не направиха към този момент една година! При задълбочаваща се енергийна рецесия, към този момент и газова рецесия. Неяснотата е цялостна, без значение какво си приказваме за батерийни паркове и други пожелателни неща. За нас енергийната рецесия заплашва цялата стопанска система и всички предприятия сега. Още повече, че чуваме, че няма опция да се продължат заплащанията по енергийните помощи за предприятията след май. Това е обезпокоително, да не кажа някоя по-сериозна дума. Това сигурно ще докара до колапс на доста предприятия. В композиция с газовата рецесия, която още не знаем по какъв начин ще наподобява, само че сигурно няма да бъде лека, аз не виждам нищо друго, което мога да предвиждам, с изключение на неспокойна пролет и горещо лято!

Илиана Беновска: Вие, синдикатите, имате ли желание да поискате за следващ път среща с държавното управление?

Пламен Димитров: Ние сме желали неведнъж такава среща. Сега към този момент желаеме в подтекста на актуализацията на бюджета за 2022 година Поне да стане ясно какви са желанията в тази актуализация. Там минималните приходи би трябвало да бъдат увеличени, съгласно нас. Знаете нашето виждане за най-малко 760 лв. минимална заплата. И в тази връзка, за което приказвах към този момент, най-малко на основните въпроси да се дадат отговори! Как продължаваме да поддържаме най-малко до края на годината предприятията през актуализацията на бюджета, енергийно приказвам! Как решаваме газовите доставки? И не на последно място – по какъв начин поддържаме всички социално-уязвими групи? Лятото ще мине бързо и отново стигаме до септември – енергийни помощи, пенсионери, хора с упования, че ще преживеят тази година, в случай че не по-добре, то най-малко не по-зле от предходната!

Илиана Беновска: Планирате ли митинги?

Пламен Димитров: Ние не ги планираме! Те хората сами ги възнамеряват! Но аз в действителност имам паниката, че в доста браншове напрежението се акумулира. И незабавно след нашия конгрес, несъмнено, ще имаме първия митинг на работещите във ВиК бранша да вземем за пример! Там от години не се вземат решение въпросите. КЕВР сега не приема бизнес проектите на всички сдружения. Те са във в действителност банкрут! Ако не ги поддържа страната да им заплаща тока – ще спре водата! Не знам дали знаят всички, само че това е друга драма, която още не се е развила!

Илиана Беновска: Като приказваме за ток, дори Асен Василев желае да затваря ТЕЦ-овете „ Бобов дол “ и „ Брикел “, а Борислав Сандов „ запечати “ Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 3! И в този момент, като нямаме газ и затваряме и въглищните централи – какво вършим?

Пламен Димитров: Аз мисля, че всички тези анонси са преждевременни и никога няма да се случат по една елементарна причина – няма по какъв начин да оставим страната без ток! Дори и тези, които се декларират сега, желаят или не желаят ще би трябвало да разчитат на електрическа сила от въглища в идващите месеци. Категорично го декларирам без никакви условности, не по тази причина, че няма газ. То газът не е бил и кой знае какъв енергоизточник от позиция на енергопроизводство, само че няма опция! Няма от кое място да пристигна друго. АЕЦ не може да се направи бързо. Виждаме и ВЕИ-тата до каква степен са. Така че каквото и да се твърди, приказва и дава обещание – действителността е напълно друга! И в случай че сме в действителния живот, в случай че вървим по земята, а не някъде във въздуха, ще забележим, че това, което споделям, е безспорен факт! Хората желаят час по-скоро отплата на инфлацията най-малко! Искат гаранция предприятията за това, че енергийните цени ще бъдат търпими или най-малко обезщетени в нужната степен! Тези, които употребяват газа за гориво, в промишлеността приказвам, също желаят изясненост какво тъкмо ще се случи. И в случай че тези неща не се случат и енергийния микс до края на годината и енергийната тактика не бъде поставена на масата, аз чакам, да не кажа протести, само че неспокойно лято и всевъзможни такива! Видяхме през вчерашния ден в София групи, които ще стачкуват!

Илиана Беновска: Обърнете се към камерата и кажете на Кирил Петков и Асен Василев какво би трябвало да се случи в България!

Пламен Димитров: Прозрачност и чуваемост на това, което хората и бизнесът залагат на масата! Искат доброжелателност към момента! Това считам, че би трябвало да се чуе час по-скоро!

Илиана Беновска: Срок?

Пламен Димитров: В актуализацията на бюджета – това е срокът съгласно мен! В актуализацията на бюджета ние може и би трябвало да забележим вероятни редица решения в тази посока! И е евентуално да ги изработим час по-скоро в идващите седмици, дружно този път! самонадеяните решения и опитът да се покаже, по какъв начин всички не знаят, а някой единствено знае – не води до нищо положително!

Илиана Беновска: Много Ви благодаря за това изявление!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР