Интервю на Деси ВЕЛЕВАИРЕНА АНАСТАСОВА е родена в Монтана. Завършила

...
Интервю на Деси ВЕЛЕВАИРЕНА АНАСТАСОВА е родена в Монтана. Завършила
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Безплатните учебници са наша битка и наша победа

Интервю на Деси ВЕЛЕВА
ИРЕНА АНАСТАСОВА е родена в Монтана. Завършила е философия в СУ " Св. Климент Охридски " със специализация по социология. Дълги години е шеф на едно от най-популярните учебни заведения в столицата - 125 СОУ " Проф. Боян Пенев " в кв. " Младост ". Била е общински консултант от Българска социалистическа партия в София. Народен представител от Българска социалистическа партия в 42-то, 44-то, 45-то, 46-то, 47-то и 48-то Народно заседание. 
 
- Г-жо Анастасова, Българска социалистическа партия съумя да реализира една немалка победа, засягаща просветителната сфера и по-конкретно учениците. Депутатите единомислещо поддържаха предлагането на социалистите за безвъзмездни учебници за всички възпитаници в един от последните дни на Народното събрание. Какво е смисъла на тази стъпка?
- Това е позиция на Българска социалистическа партия още от времето на парламентарните избори през 2017 година и е моя персонална борба към този момент доста години. Затова се веселя, че бяхме подкрепени от всички парламентарни групи. Разбира се, нямаме илюзии, че тази поддръжка е изцяло откровена. Ако беше по този начин, щяхме да имаме безвъзмездни учебници още в 44-то Народно заседание. Просто в този момент идват още веднъж избори и нямаше по какъв начин останалите парламентарни групи да не поддържат такова предложение. За да се стигне, обаче, до гласуването му в зала не беше просто и елементарно. Така че това в действителност беше наша борба и наша победа. За да се разбере смисъла на тази смяна в даването на безвъзмездни учебници, ще кажа, че и до момента нямаше законова спънка безплатните учебници да са за всички деца и възпитаници, само че както знаете - не бяха. Само в детските градини и за учениците от първи до седми клас страната осигуряваше учебници, защото те се предоставяха по разпоредба на МОН. Затова ние предложихме промени в Закона за предучилищно и учебно обучение, с които записахме категорично, че безплатните учебници са за всички деца в детските градини и всички възпитаници от първи до дванадесети клас.
Защо това е значимо? Защото, изключително в последните години, огромна част от фамилиите в България изпитват усложнения при закупуването на учебници за гимназистите. Това са по 200-300 лв. за един възпитаник и умножено по две, в случай че са двама. Така че това беше доста значимо решение на Народното събрание, за което се борихме съществено. Говорим за еднакъв достъп не просто до обучение, приказваме за достъп до качествено обучение. А качествено обучение без учебници на този стадий от развиването на просветителната ни система няма. Фактът, че сме обезпечили учебни рейсове, които да извозват децата до средищните учебни заведения, не значи, че сме обезпечили достъп до качествено обучение. В една четвърт от учебните заведения в страната междинният триумф на матурите предходната година беше слаб 2. Това е доста тежка оценка за качеството на образованието.
- Имаше и към момента има мнения дали тази мярка не трябваше да е обърната единствено към затруднените финансово българи или да засегне уязвими фамилии. Защо съгласно вас верният избор е да се обзет всички възпитаници, без значение от финансовото или обществено състояние?
- Да, имаше такива мнения и на съвещанието на Комисията по образованието и науката. Това бяха най-вече народни представители от " Демократична България ", " Продължаваме промяната " и ГЕРБ. В нашата страна разделянето сред небогати и богати към този момент е ужасяващо. И няма метод в българското учебно заведение също да разделяме децата на небогати и богати. Държавата би трябвало да обезпечи безвъзмездни учебници за всички. Ако има родители, които не желаят децата им да учат по употребявани учебници, тъй като има и такива, то те умерено могат да си купят нови комплекти от магазините. Срокът на прилагане е три години и до момента няма проблем от това. 
- Възможно ли е да зародят проблеми при обезпечаването на средства за първата година от влизането в действие на измененията? За нея се изисква най-голямата сума от 80 млн. лв.. 
- Не мисля, че би трябвало да приказваме за това, когато става дума за образованието на децата ни. Държавата хвърли милиарди в некачествено строителство на автомагистрали, близо 5 милиарда за самолети на хартия и е грозно да вършим проблем за 80 млн. за учебници на децата ни. Още повече, че това е сума за три години, т.е. става дума за към 20-25 млн. лв. годишно. Несравними величини с милиардите. За 2024 година тези пари би трябвало да се намерят.
- От левицата направихте безапелационна поръчка, че идната стъпка е промени в наличието на учебниците. Защо са нужни те?
- Това е другата ни многогодишна борба. По времето на съдружното държавно управление за първи път от години стартира действителен обзор на образователните стратегии и образователното наличие. За страдание, след рухването на държавното управление тази работа на МОН буксува, а би трябвало да продължи точно със наличието на учебниците. И това е извънредно значимо, тъй като всеки, който има възпитаник, ще ви каже за безумния език, на който е поднесено образователното наличие в сегашните учебници. Академичен жанр, неясен за децата, заетост с понятия, липса на връзка сред другите образователни предмети и още, и още. Мога да приказвам доста и с образци. По-важното е да се преборим и с това.
- Към какво би трябвало да бъдат по-конкретно насочени тези промени - в опростяване на образователното наличие, тъй че да е по-достъпно за учениците, или по-скоро в намаляването на размера му?
- Необходимостта от промени е във всички тези направления - разтоварване на образователното наличие от тематики и понятия, които са тежки за учениците; пренасяне на избрани тематики в по-горен клас или противоположното, съгласно възрастовите особености на децата и способността им за разбиране на образователното наличие. Трябва да има роман на наличен, понятен и заинтригуващ за учениците език на образователното наличие, както и вземане предвид на образователното наличие с добитите познания в другите образователни дисциплини.
- Ще продължите ли да отстоявате позицията, че би трябвало да има по един учебник по предмет? Какви ще бъдат изгодите от тази мярка?
- Ще продължим, несъмнено. С един учебник по предмет за клас ще се основат условия за еднообразно показано образователно наличие за всички деца и възпитаници и затова за еднообразно използване на просветителните стандарти за добити познания и умения. Когато учителят реши, че има възпитаници, които могат да бъдат подтиквани с по-тежко образователно наличие и ще се оправят с това, те ще могат да надграждат познания и умения посредством образователните пособия.
В умозаключение желая да кажа, че прокламираните промени в системата до момента не доведоха до по-добро качество на образованието. Напротив, то непрестанно пада. Затова считам, че до момента в който не реализираме три неща - нови образователни стратегии и образователно наличие, нов метод на подготовка и подготовка на учителите и нова образователна среда, качеството няма да се усъвършенства. За това се желае воля, кураж и поредност в годините напред. Ако това не създадем като нация, ще продължим да берем плодовете на обучение с ниско качество.
  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР