Интервю на Альона НЕЙКОВА- Предлагам да започнем това интервю с

...
Интервю на Альона НЕЙКОВА- Предлагам да започнем това интервю с
Коментари Харесай

Гери Дончева: Българите наистина имат добри сърца

Интервю на Альона НЕЙКОВА

- Предлагам да стартираме това изявление с въпрос, предизвикан от името на най-новото ви предаване. Какви бяха вашите първи стъпки в региона на хубостта, Гери?
Животът самичък по себе си е хубав феномен и се веселя, че ми се е случил - че съм се появила на този свят са моите първи красиви стъпки. В ученическите си години съм минала през балетна школа, курс за модели, разнообразни спортове, а там има доста хубост. Ако приказваме за професионална изява обаче, стилната сцена е моят бюти прощъпулник. Това е сферата, в която завързах толкоз доста професионални контакти, дейни и до през днешния ден. Всичко стартира преди повече от 20 години, а в този момент нещата са обгърнати в по-многопластова опаковка, включваща и хубостта на интелекта, на другарствата, на триумфа. СНИМКА ЛИЧЕН АРХИВ Да си хубав и мощен е като да имаш заложба - някои завиждат, а други се възхищават, уверена е Гери Дончева
- Участвала сте в доста телевизионни формати и рубрики, само че знаете и какво е да сте от другата страна - да водите предаване, да задавате въпроси... Кое амплоа ви носи по-голямо задоволство?

- Ласкателство е, когато ме канят за присъединяване в телевизионни формати и излъчвания. Обаче съм по-удовлетворена, когато виждам, че с работата ми на водещ оказвам помощ на аудиторията си да има по-добър начин на живот. Мен ме е грижа за събеседниците ми и по тази причина рейтингът на авторските ми излъчвания (в това число и предходни като " Карамел с Гери Дончева " ) е по този начин висок - феновете усещат същинската сила и с неспокойствие чакат последващи епизоди. Тази наклонност продължава и в този момент в " По стъпките на хубостта с Гери Дончева ". Радвам се, че още веднъж ще съм потребна на хората с есенциална информация в региона на образованието, модата, изкуството, киното и, несъмнено, опазването на здравето.

- Смятате ли, че на красивите и мощните дами като вас е по-трудно да бъдат харесвани от болшинството? Каква е преобладаващата реакция на българите, когато срещнат съумяла и самостоятелна представителка на нежния пол?
Когато красива жена има нужните умения, познания и опит, тя има убеденост. Когато една красива жена е уверена, обществото реагира по два метода: или й се възхищава (и я дава за пример), или й завижда (тъй като не може да е като нея). В България има и от двата типа реакции - и злоба, и удивление. Сблъсквала съм се и с двете и считам за обикновено хората да са на разнообразни отзиви. Да си хубав и мощен човек е нещо като да имаш заложба - някои завиждат, а други се възхищават.СНИМКА ЛИЧЕН АРХИВ
- Канят ви за водеща на доста ревюта и събития с благородни дела, самата вие организирате такива прояви. Мислите ли, че благотворителните начинания намират задоволително огромен отклик в сърцата на хората у нас?

- Тъй като съм провела и подкрепяла благотворителни начинания освен в България, а и на много места по света, мога да направя съпоставяне. Българите в действителност имат положителни сърца, подготвени са да дадат и дребното, което имат, с цел да поддържат страдащо дете, гладуваща вдовица или заболели младежи. В чужбина размерът на събраните суми на сходни благотворителни начинания като търг, бал или галерия е доста по-впечатляващ. Но когато приказваме за щедрост, няма дребна и огромна сума, има положителни хора със страхотни сърца и несъмнено българите са такива!

- Авторка сте на книги за деца. Какво ви предизвика да пишете за най-малките?

- Освен че го имам в моята ДНК (родителите на моя татко бяха педагози), аз одобрявам общуването с деца и те ме въодушевяват да сътворявам приказки за тях. В този цифров свят е все по-лесно да изгубиш връзката с книгите и съм повече от стимулирана посредством моите творби да оказа помощ на новите генерации да възпитат у себе си обич към четенето. Творчеството ми е в стихотворна форма и виждам, че от ден на ден читатели малчугани харесват точно подобен жанр на писане.

- Имате ли наблюдения дали невръстните читатели понижават с годините или, в противен случай, броят им се усилва?

- Не считам, че броят на четящите деца понижава, само че виждам наклонност към търсене на нехартиени разновидности на четива - аудиокниги и книги за цифрови устройства, да вземем за пример. Сещам се за едно дете (на към шест години), което по време на наша читателска среща изрази гневното си предпочитание да чете книжки единствено от компютър, защото производството на хартиени книги унищожава природата, дърветата. Децата се замислят за тези неща и ги одобряват насериозно. Според мен читателите не понижават, а се трансформират потребностите им. Това е ужасно!

- Имате няколко функции в театъра. Откога е ползата ви към актьорската специалност и смятате ли да продължите с изявите на сцената?
Ролите ми в театъра и киното са логическата поредност на любовта ми към сцената. Интересът ми към това изкуство е още от ранна детска възраст, може би на пет-шест години съм била, когато, гледайки по малкия екран някакви театрални постановки, се въодушевявах и върших представления на родителите ми, на бабите, дядовците и съседи. Впоследствие, като ученичка, обичах да отивам на спектакъл, да виждам филми, концерти. Ако се появи покана за роля в киното, която ми харесва, не бих отказала.
- Не са загадка участията ви в влиятелни състезания за хубост, както и фактът, че представяхте България на международни събития от този жанр. Смятате ли, че сходни съревнования, с изключение на естетическа приятност, имат по-дълбок, не толкоз забележим за всеобщата публика смисъл?

- С годините разбрах, че състезанията за хубост са повече политически, в сравнение с естетически. Това е по този начин, тъй като за хубостта има разнообразни усещания - за нас, европейците, хубостта е една, за филипинците - друга, хората от Африка одобряват други черти за красиви и по този начин всяка жена е красива сама по себе си. Това, което в действителност изпъква в тези състезания, е интелектуалният капацитет, който всяка участничка разкрива - по какъв начин приказва, какво я вълнува, каква е нейната просвета (в това число и националната), по какъв начин се движи... - изпъква и хубостта на силата на духа, аурата, харизмата.

По-дълбокият смисъл на състезанията за хубост е, че те са платформа, естрада, от която може да бъде дадена публичност на нечувани геополитически тематики. Сещам се за представителката на аборигенска Австралия, която не беше с най-перфектните конкурсни ограничения, само че изясни, че нейният народ (аборигените са коренното население на Австралия) са изчезващ тип и това е политически проблем в нейното общество. Сещам се и за представителката на Native America (племенните индианци), която изясни на света толкоз доста забавни неща за актуалния обичай на това население, за проблемите, с които се сблъскват.

- Удостоена сте с шампионска купа по плуване на УНСС за 2005 година Кое смятате за най-ценно в този спорт? Кога и къде се чувствате през днешния ден в свои води?

- Това беше много от дълго време, като се замисля. Радвам се, че участвах в тези университетски съревнования. УНСС дава опция на студентите си да се изявят във всяко направление, което им е интересно; и до през днешния ден този университет се стреми да предизвиква възпитаниците си да разкрият своя прикрит капацитет. От дребна обичам да плавам, а най-ценното в този спорт е, че той е царят на сложно завършеното тяло: развива до 75% от мускулите, това го няма в никой различен спорт. В мои води се усещам в фамилната среда, това е моето най-приятно място, зоната ми на комфорт, а също и в кариерното ми развиване се усещам намясто.

- Говорите британски, немски и съветски език. На кой от тях можете и да мислите? И налагало ли се да вземате изявление, употребявайки тези лингвистични знания?

- Немският е мой първи непознат език и макар че не го упражнявам от години, ми се случва да го употребявам в писмена връзка в работата си. Английският е език, който употребявам всеки ден, взимала съм десетки телевизионни изявленията от международни известни персони, а също и съм давала изявленията в медии в Съединени американски щати, Филипини, Тайланд, Камбоджа, Мексико, Виетнам и за европейска преса.

Относно съветския - беше ми втори език в учебно заведение и си мислех, че в никакъв случай няма да се наложи да го приказвам. Но по отношение на хотелиерския бизнес на моето семейство, го използвах през летните месеци години наред. В момента в болничното заведение и в резиденцията за възрастни наемаме украински медицински сестри, болногледачи и санитари и част от телефонното другарство с претендентите повеждам аз. Достатъчен ми е, с цел да мога да съгласувам връзката.

- Вече над две десетилетия сте под светлините на прожекторите. Неприятно ли ви е, когато ви разпознават на улицата? Как ви е трансформирала известността?

- В началото това беше върхът - да ме разпознае някой, да пожелае да се снима с мен, да желае подпис. В момента избирам да се подвизавам тайно. Не отхвърлям фотоси, несъмнено, не бих споделила, че ми е неприятно или прелестно. Свикнала съм с това и не ми прави усещане. Популярността трансформира, минах през няколко стадия на смяна. Научих се да съм по-скромна, да прослушвам повече, да споделям по-малко, да приказвам единствено тогава, когато би трябвало. Водя по-изолиран живот, което е мой умишлен избор.

- Имате уверение от Министерство на вътрешните работи за боравене с огнестрелно оръжие. Кога мислите, че би ви било потребно такова умеене? Ще се замислите ли, в случай че се наложи да го демонстрирате в непредвидена обстановка?

- Записах се на курса поради боязън от оръжия, желаех да го преодолея. Искрено се надявам да не ми се постанова да ползвам знанията и уменията си в това направление, в случай че не става дума за сцена в киното, да кажем. Нека уточня, че нямам мое оръжие, а потреблението на такова е обвързвано с обсъждане, тъй че, допускам, бих се замислила.

- Хората постоянно не вършат разлика сред телевизионния облик на известен човек и действителната персона. Случвало ли се е някой да се държи с вас по роднински или недопустимо, единствено тъй като счита, че ви познава, защото ви е виждал на екрана? И какво в действителност по-широката аудитория не знае за Гери Дончева, а бихте разкрили в това изявление най-малко частично?

- Случвали са ми се и двата сюжета. По-широката аудитория даже не допуска, че работя по седем дни в седмицата, по 10-16 часа дневно, непрекъснато чета, изучавам, с цел да съм в крайник със сферата, в която работя (здравеопазване и обществени комуникации), а те към момента си мислят, че съм " късметлийка ". Когато съм на отмора, също чета, давам отговор на служебни имейли, позвънявания, премислям бъдещи планове, работата просто не стопира. Не знам какво знае и какво не знае необятната публика за мен, само че може би ще ги изненадам, като споделя, че съм създател на арт съоръжения и на геометрични абстракции. Правя ги за наслаждение, не съм представяла галерия с тях досега...

- Снимали сте се за доста влиятелни списания и рекламни клипове за България и чужбина. Все още ли това ви носи същинско наслаждение или се е трансформирало в рутина?

- Откакто работя в болничното заведение и съм докторант, нямам време за реклами и фотоси по списания. В момента фотографирам за списания единствено в случай че е обвързвано с професионалната ми изява като пиар управител, публицист или с работата ми на водещ. Като че ли снимането и представянето на фешън сбирки остана в предишното, в този момент имам други цели, работя друго. Тогава, за времето си, снимането ми носеше наслаждение и в никакъв случай не се е превръщало в рутина. Когато човек обича това, което прави, няма по какъв начин да попадне в клопката на скуката и еднообразието.

- Завършвате балетната школа в Плевен. На какво ви научи досегът с този тип изкуство?

- На дисциплинираност и самообладание. Също и на метод към магията на сцената, на театрална пространствена ориентировка, оказа помощ ми да развия и двигателната си просвета до по-високи равнища. Балетът учи и на екипност, на благозвучност, приемливост, на организация, на креативност.

- Зная, че от дете редите пъзели. Продължава ли пристрастеността ви към картинните мозайки?

- Продължава, макар че нямам време, както преди, и все по-рядко се занимавам с това. Но пристрастеността ми да съединявам елементи от цяла картина се прояви и в работата ми в болничното заведение - когато би трябвало да се провежда нещо е като да редиш дребни части едно по едно и най-после да се получи огромната рамка - да финализираш плана. Важно е да си представяш по какъв начин би трябвало да наподобяват нещата в приключен тип, да имаш визия.

- Наред с телевизионното предаване, вие сте и пиар управител на най-голямата болница за рехабилитация в България и на други медицински институции. Как успявате?
Имам щастието да съм част от организация, която толерира професионалното развиване и личностно израстване. Планирането на времето е основно умеене за всеки сполучлив човек. Предполагам, че и при мен това работи - систематизирам дилемите и се придържам прецизно към графика си. Докторантурата ми в УНСС е под научното управление на проф. д. н. Любомир Стойков и той ме направлява доста тъкмо в академичната активност, тъй че и там няма мотаене, няма блуждаене, няма губене на време. Добрата организация е разковничето. Ето, да вземем за пример, сега съм оставила на назад във времето организацията на премиерата на идната ми детска книга, до момента в който приключа със фотосите на телевизионния сезон на предаването. След това на напред във времето ще е grand opening на резиденцията за възрастни и приют в Рударци, която приготвяме от към година. Чак тогава мога да помисля за книгата си. Винаги има нещо на напред във времето, на фокус, просто последвам графика и целите си.
ГЕРИ ДОНЧЕВА е известна телевизионна водеща, пиар управител и фамозен модел. Висока е 172 сантиметра и има повече от съвършени ограничения - 96/60/91. Снимала се е за безчет издания и в много рекламни клипове за България и чужбина. Изявявала се е и на театралната сцена. Завършила е балетната школа в Плевен. Удостоена е с шампионска купа по плуване на УНСС за 2005 година С голям триумф взе участие в ревюта на родни и международни фешън марки. Организира и взе участие в значими благотворителни събития с дела. Наскоро стана лице на предаването " По стъпките на хубостта с Гери Дончева " по интернационалната медия WnessTV.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР