Интервю на Альона НЕЙКОВА- От 13 години ръководите организацията Соник

...
Интервю на Альона НЕЙКОВА- От 13 години ръководите организацията Соник
Коментари Харесай

Иван Иванов: Всички деца и възрастни заслужават по-добър живот

Интервю на Альона НЕЙКОВА - От 13 години ръководите организацията " Соник старт ", която се грижи за обезпечаване на качествени обществени услуги и основаване на условия за заслужен живот на нуждаещите се в България. Кое беше най-трудното през този интервал, господин Иванов?
- Постоянно срещаме компликации от друг темперамент. Но мога да кажа, че тъкмо те ни стимулират. Там, където другите съзират компликация или неразгадаем проблем, който да спре пътя на развиване или израстване, аз и моите сътрудници от " Соник старт " виждаме ексцентрична обстановка, на която намираме ексцентрично решение.

Възприемаме компликациите като нови благоприятни условия и не разрешаваме на непознатото да ни изплаши. По този метод постоянно намираме пътища, които откриват нови хоризонти, с цел да реализират хората към нас непостижимото.

- На какви услуги залагате във вашата активност?

- Социалните услуги, които предоставяме, са много всеобхватни. Те са ориентирани както към деца, техните фамилии и близки, по този начин и към възрастни, техните близки и родственици. Нашите услуги са насочени към личността на индивида, към развиването на личностния му капацитет и качествата да се оправя с разнообразни компликации, настъпили в живота му. Част от нашите услуги извършват превантивна, подкрепяща, допълваща, свързваща роля, адресирана към всеки. Услугите включват също и действия за приобщаване на деца, младежи и възрастни с увреждания или дълготрайни здравословни проблеми.

В нашата процедура участват разнообразни стратегии и форми за работа. За деца и възрастни се дават резидентни услуги, свързани с обезпечаване на витална среда за израстване и развиване, самостоятелна поддръжка за личностно съзряване и създаване на умения за независим и самостоятелен живот. Но не се лимитират единствено до това.

В другите центрове, които оферират общодостъпни обществени услуги, като центровете за социална поддръжка, дневните центрове за деца и възрастни с увреждания, центрове за обществена рехабилитация и интеграция, услугите са с темперамент на консултиране, информиране и образование, които са налични за безусловно всеки. Такива услуги са, да вземем за пример, консултирането на родители по въпроси, свързани с ранното детско развиване, развъждането на деца, предварителна защита на родителското отчуждение, работа с подрастващите, отпаднали или в риск от отпадане от учебно заведение, както и доста други.

- Не смятате ли, че това, което вършиме за нуждаещите се в България, в действителност е ангажимент на страната?

- Всичко, което вършим, го вършим с ясната цел хората да живеят по-добре. Поели сме уговорката да върнем вярата и фантазиите на хората, които ни се доверяват. Всички ние сме част от страната.

- Какви са наблюденията ви: отзовават ли се хората у нас на апелите за подкрепяне на децата и възрастните, чийто живот, меко казано, не е по никакъв начин лек?

- Въпреки че последните две години са сложни и непознати за всички нас поради провокациите с пандемията от КОВИД-19, през 2021-ва доста хора откликнаха и не престават да се отзовават на нашите начинания. И се включват много интензивно в доброволческата ни стратегия, която цели да насърчи солидарността сред хората.

В центровете ни, които са ситуирани на територията на цялата страна, всяка година се случват стотици красиви истории за сторено положително и проявената човещина. Да! Смея гордо да настоявам, че в България хората са толерантни и са подготвени да подадат ръка на човек в потребност.

Призовавам всички да бъдем по-добри, да бъдем по-човечни и, най-важното, дано бъдем добър образец за нашите деца.

- Как успявате да убедите известни персони да се включват в самодейностите на " Соник старт "?

- Не е мъчно, защото всички ние сме хора. Особено елементарно е, когато споделяме идентична подготвеност да въодушевяваме, да насочваме добър образец за преборване на стандартите, стигмите и предразсъдъците в обществото, както и опцията за основаване на положително взаимоотношение и другарство.

Концертите и футболните шампионати, които бяхме организирали с присъединяване на известни персони, събраха доста почитатели на музиката и спорта от разнообразни генерации. По този метод открихме опция за основаване на нови другарства, срещи с разликите от нашия живот, които оставят отпечатък в проектите и фантазиите на младите (и не само) и ги въодушевяват.

- Сред идеите, които поддържа вашата организация, е и събирането на средства за закупуването на бус за Баскетболния клуб за хора с увреждания " Левски ". Докъде стигна тази акция?

- Освен мачовете в шампионата на България, тимът постоянно пътува за шампионати в чужбина. Закупуването на профилиран бус за транспорт на членовете на клуба е витално значимо за тях. За да могат да развиват спорта на колички в България, е належащо да натрупат опит в интернационалните мачове с тимове от Балканите и Европа. През последните години Баскетболният клуб за хора с увреждания " Левски " има опция да взе участие в шампионати в Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Черна гора. Така научиха доста специфики за спорта на колички и развиха уменията и качествата на играчите си.

Специализираният бус струваше 50 000 евро, което беше непостижима сума за тима. Но на 14 януари тяхната фантазия стана действителност, с помощта на прелестната самодейност и на всеки човек, който е заделил от средствата си и е подкрепил тези чудесни и надарени момчета. Това е страховит старт на годината, който ще им обезпечи безчет пътешествия и победи. Другата значима стъпка за тима е преправянето на буса - от товарен да стане пътнически.

- Миналото лято открихте " Влакче на фантазиите " в Първомай като част от самодейността " Да чуем гласа на децата ". За какво мечтаят подрастващите? Има ли кой да сбъдва фантазиите им?

- " Влакче на фантазиите " даде старт на националните акции на " Соник старт " през миналата година, които не престават и до през днешния ден.

Мечтите са мотор на личностното ни израстване, най-мощната мотивация да реализираме задачите си. Смея да настоявам, че подрастващите имат смели фантазии. За това се стремим да сътворяваме благоприятни условия и способи за всички дребни и огромни, можещи и искащи мечтатели да се развиват, да стават все по-добри. Така те реализират повече, в сравнение с са мечтали. За мен и моите сътрудници няма дребни или огромни фантазии, за това се стараем да дадем старт на всяка фантазия. Именно те са моторът на ентусиазма и вдъхновението.

- Организацията ви има друг метод и към доброволчеството. Колко души успяхте да включите във вашата активност?

- Доброволчеството в обществената сфера е публикувано на всички места по света и за наша горделивост организацията ни е от дребното с създадена " Доброволческа стратегия " от 2010 година, по която и към днешна дата се работи интензивно. Доказано в практиката е, че доброволческият труд прави всички, които го практикуват, по-щастливи и сполучливи в живота. Освен множеството умения и качества, които развиват, хората усвояват концепцията, че когато помагаш на другите, помагаш най-вече на самия себе си.

Доброволческата ни стратегия намира все по-широко приложение в практиката посредством осъществяване на всеобхватни действия и дела със обществена значителност, които се развиват непрестанно и намират разнообразни проявления. Доброволстването е съществена движеща мощ в работата на екипите в организацията ни. То е извънредно специфична активност, предопределение, предизвикателство, което показва по-добрите други възможности за превозване на свободното време на младежите.

През годините броят на доброволците продължава да се усилва, което същински ме радва, защото съумяваме да разпалим и предизвикваме нови хрумвания и начинания. Това за нас е от извънредно значение, тъй като е значимо младежите да бъдат чути.

Намесата в точния момент избавя бъдещето

Много са случаите, на които от " Соник старт " посвещават безчет старания, внимание и грижи. Обаче за дребна част от тях знае необятната общност. Но всяка от орисите на децата и възрастните в потребност минава през сърцата на целия екип на организацията. Без имена, само че с съответни обстоятелства, една от историите може да допре и вас.

Момичето е едвам на 13, когато дружно с нейните две сестри и братче идват в Центъра за настаняване от фамилен вид в Първомай. Децата са отблизо село и са били отглеждани в доста неприятни битови и хигиенични условия от майка, страдаща от заболяване, което не й е разрешавало да поставя подобаващи грижи за тях. Нито девойките, нито момчето са припознати от бащата. Семейството е имало нищожни приходи, децата били недохранени, нямали са облекла и са били безпризорни в по-голяма част от времето. В началото на настаняването им в центъра в Първомай са доста уплашени и стоят в група.

Момичето не е посещавало постоянно детска градина и учебно заведение. Няма построени обществени и хигиенични привички. Познанията й за заобикалящия свят бяха нищожни и не подхождаха на нейната възраст. Чрез специфични проучвания беше потвърдено, че детето страда от нелечимо генетично заболяване - мускулна недоразвитост, завещание от нейната майка. Лекари назначават терапия и момичето от време на време прави рехабилитация.

Въпреки компликациите, все още детето се развива сносно. Започна да върви постоянно на учебно заведение с доста добър триумф. Успешно постави матурите след VII клас и ще учи в новаторско учебно заведение, като професионалната й ориентировка е към стопанската система.

В ЦНСТ работиха интензивно с самостоятелна поддръжка, възпитателна работа, вярно образуване на свободното време, образуване на културно държание и привички за независим живот. Стремяха се да я включват в спортните действия, които провеждат, с цел да се движи постоянно и да не се усеща изключена.

За момичето се поставят доста положителни грижи. Постигнатите с нея резултати даже надминаха първичните упования на експерти. Чувствително бяха усъвършенствани уменията на детето за социализация и акомодация. То е добре интегрирано в просветителната система, където поддържа и висока мотивация за учене. Успешно комуникира с учители, съученици и децата в ЦНСТ и умее да основава контакти и другарства.

Случаят е забавен и с обстоятелството, че за относително малко време екипът съумя да влияе съответно и да усъвършенства сензитивно цялостната картина по отношение на тази сега на настаняване. Работата по случая е доказателство, че вярно ориентираните дейности и целевата работа по облекчаване на потребностите могат да трансформират позитивно действителността на детето.

Навременната намеса най-често дава позитивни резултати и подрастващите съумяват да изградят позитивни привички за по-добро бъдеще и съзнателен живот.

- " Соник старт " се утвърди като водеща организация в обществената сфера освен в България, само че и като една от най-големите на Балканите. Какво ви коства всичко това?

- Да права сте, това коства доста, доста труд, безсънни нощи. Но когато участваш в процеса на това да видиш образуването на децата като независими персони, със лична ценностна система, които имат интерес да се развиват, да усвоят нови умения, да познават своите ползи и качества, ето това е нещото, което ни зарежда с толкоз позитивни страсти. И ни кара да продължаваме да се развиваме. Това ни утвърди като водеща организация в обществената сфера.

Последните няколко години бяха доста дейни за нас, получихме благоприятни условия за взаимни начинания, дадохме старт на няколко национални акции, открихме нови центрове за даване на обществени услуги.

Имам достойнството да работя с необикновен екип от експерти, които са отдадени и желаят да създадат и невъзможното допустимо, с цел да оказват помощ на всеки един човек и всяка една тежка орис.

- Всяка от историите, които вземате драговолно, е обвързвана с живи хора, с действителни човешки ориси. Има ли измежду тях такава, която ви е докоснала най-вече и в никакъв случай няма да забравите?
Няма история, която да не ме допре. Всяка орис на тези прелестни хора, изпаднали в тежко състояние, има място в сърцето ми. Хиляди деца в България порастват с родители по скайп, носят уврежданията си като патерица или претърпяват жестокостите, които човешкото схващане мъчно може да побере. Това е роман за едно семейство, което не желае да одобри истината. Това е роман за обществото, което отхвърля да назове неистините с същинските им имена и да одобри разликите.СНИМКА ЛИЧЕН АРХИВ, Правилно ориентираните дейности могат да трансформират позитивно действителността
Едно дете на 4 години - не може да се храни единствено, не може да се облича единствено, не може да живее, в случай че не е стиснало крепко нечия непозната ръка. Но въпреки всичко се усмихва. Семейството изрично отхвърля да одобри, че детето пораства със характерни потребности. Когато то пристигна за пръв път в Дневния център за деца с увреждания, не познаваше друго, с изключение на шишето с мляко, и не споделяше нищо, с изключение на " мама ". Животът на детето беше спрял още в самото начало. Екипът на " Соник старт " съумя посредством разнообразни техники " да влезе под кожата " на всички в фамилията. Цялата ни организация бе съпричастна към историята, претърпя всичко това дружно. Семейството построи доверие с нашия екип и с помощта на това доверие ние успяхме да помогнем на тези хора, да им дадем поддръжка в този тежък миг за тях.

Основната цел беше създаване на добра среда за развъждане и възпитаване на едно 4-годишно дете. Защото най-малките страдат най-вече.

За по-малко от година детето напредна в развиването си - прочувственото и физическото. Сега се храни независимо, поддържа връзка без усложнение, показва своите усеща и страсти, основава и търси контакти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР