Интервю на Аида ПаникянВИЗИТКА: Ива Пехливанска е юрист с опит

...
Интервю на Аида ПаникянВИЗИТКА: Ива Пехливанска е юрист с опит
Коментари Харесай

Ива Пехливанска: Дипломите на парамедиците ни се признават в цял свят

Интервю на Аида Паникян
ВИЗИТКА: Ива Пехливанска е правист с опит в региона на интернационалното право, правата на индивида, здравното право и здравния мениджмънт. Работила е като специалист във Външно министерство и в Посолството на България в Лондон. През 2003 година основава компания за повишение на професионалната подготовка, следдипломна специализация, заверка и признание на дипломи за приключено висше образованиe на български медицински експерти на територията на Англия. Председател е на новосъздадения Съюз на парамедиците в България, с упоритостта специалността на парамедика да откри своето почтено място в системата на здравните експерти у нас.
 > - Г-жо Пехливанска, за какво тъкмо в този момент се основава Съюзът на парамедиците в България? Какви са задачите и дилемите му?
- През последните години стартира да се приказва все по-често за парамедиците у нас. Предимно заради дефицитите на фрагменти в областта на незабавната помощ и междинната възраст на работещите експерти, която е над 55 година Мисля, че самите институции си дават ясна сметка, че парамедиците са скъп запас, който за жалост не се употребява изцяло в България.
Идеята за учредяването на Съюза пристигна непринудено, откакто приключих IV степен на подготовка през 2022 г. 
Но може би тук би трябвало да опиша коя е повода да се насоча към тази специалност. В началото на 2021 година влязох като доброволец в КОВИД поделение по време на третата вълна, която беше извънредно тежка и с доста жертви в резултат на съдбовни затруднения след прекараното заболяване. В отделението се срещнах с двама парамедици, които също бяха доброволци. Направи ми усещане, че те правиха действия от санитарни до сестрински грижи и операции с лекост и умения присъщи на медицински експерти. Обгрижваха пациентите с такава отдаденост и емпатия, че в този бранш самите заболели бяха в доста по-добро физическо и психическо положение и се възстановяваха по-бързо. От тях научих и за самото образование и практическа подготовка. Така взех решение и аз да запиша курс за образование по специалността " парамедик " и при потребност да имам знанията и уменията за бърза и съответна реакция при оказването на първа помощ.
Разбира се скоро след пускане на образованието се влюбих в специалността, която ти дава извънредно потребни, даже в всекидневието, умения да спасяваш човешки живот. Срещнах също като мен отдадени да оказват помощ на пациентите сътрудници и преподаватели, които не пестяха време и старания да ни покажат тъкмо по какъв начин би трябвало да работи незабавната здравна помощ у нас. 
Впоследствие обаче, несъмнено, като правист се заех да прочета по какъв начин е регламентирана специалността " парамедик " и за мое най-голямо удивление открих големи празноти в нормативната уредба, да не кажа тотална липса на такава. Така се зароди концепцията за основаване на Съюза взаимно с сътрудници - парамедици и с дейната поддръжка на нашите преподаватели.
Основните цели и задания, несъмнено, са съвсем идентични с други сходни съсловни организации в областта на опазването на здравето, като се изключи обстоятелството, че тук би трябвало всичко да бъде построено от нулата. За страдание нямаме никаква основа, на която на стъпим и да надграждаме.       
- Имало ли е до момента браншова организация, която да сплотява експертите от тази специалност?
- В България няма и не е имало друга браншова организация, която да сплотява парамедиците на национално или районно равнище. Мисля, че точно затова проблемите с консолидираното на тези експерти са в застой повече от 7 години. 
- Колко са парамедиците у нас?
- По наши неофициални данни приключилите от 2017 година до наши дни са над 2000 души. Но осъществилите се в Центрове за незабавна здравна помощ, филиалите и незабавните отделения в лечебните заведения са не повече от 150 души. Знаем, че една част от приключилите са емигрирали от страната, а други работят в други сфери заради неспособност за съответна реализация. 
- Има ли интерес към специалността или по-скоро - отлив от нея? 
- Забелязвам значителен интерес към специалността. През последните няколко месеца ни се обаждат съвсем всеки ден младежи от цяла България с въпроси, касаещи къде е най-качествено образованието, какъв брой семестъра включва за обособените степени, какви познания получават и най-важният въпрос: къде могат да работят след довеждане докрай на образованието. Забелязвам и един забавен факт. Все по-често с нас се свързват чиновници на Министерство на вътрешните работи и Пожарна сигурност с готовност да се запишат за специалност " парамедик ", с цел да реагират по-бързо и съответно при потребност от евакуация, произшествия и ПТП. 
- Кой може да учи за парамедик?
- Кандидатите би трябвало да са навършили 18 година, да имат приключено приблизително обучение и удостоверение за ръководство на МПС - В категория. В някои колежи се вършат и входящи проби за обща просвета по оказване на първа помощ, физическа и психическа склонност.
- Медицинските учебни заведения у нас приготвят парамедици. Доколко и в кои сфери тези експерти намират професионална реализация?
- За страдание медицинските колежи и медицинските факултети към медицинските университети сега имат акредитация за подготовка само на III степен на подготовка. За нас като първи приоритет е тези условия да бъдат изменени и в медицинските учебни заведения да се приготвят най-много експерти от най-високата - IV степен. Смятаме, че там може да се подсигурява в действителност високо качество на теоретична и практическа подготовка, изключително на тази степен, с която по-късно приключилите студенти имат право да работят независимо в ЦСМП/ФСМП.
Относно реализацията на експертите, както към този момент показах има доста неясноти и провокации пред новозавършилите. Истината е, че в другите райони отношението към парамедиците е диаметрално противоположно. Отдавам този факт, точно на неналичието на ясна институционална политика и регулация на специалността. Истината е, че сътрудниците от другите специалности и ръководителите на някои лечебни заведения не схващат мястото и опциите на парамедиците като част от незабавните екипи и ги третират като водачи, санитари, болногледачи. А парамедиците са тясно профилирани експерти, които са подготвени да диагностицират, стабилизират и транспортират пациенти при незабавни положения по открити логаритми. Те са готови също по този начин в цялостен размер за дейности по евакуация и триаж при всеобщи произшествия и бедствия. И обратно на всеобщото мнение, че те се образоват единствено няколко месеца, истината е, че образованието им до IV степен е с дълготрайност 3 образователни години.  
- Могат ли да разчитат на кариерно израстване у нас?
- За момента, за жалост, нямат такова развиване, като се изключи опцията да запишат друга здравна компетентност. Смятам, че с времето ще се основат правила и благоприятни условия за продължаващо образование, тъй като като всяка специалност в опазването на здравето това е извънредно значимо. Познавам доста сътрудници, които макар обстановката минават редица спомагателни курсове за рационализиране на уменията в Сърбия и други прилежащи на нас страни. В България за момента разполагаме само с курс по Pre-hospital trauma life support - Международен стандарт за доболнично поддържане на живота при контузии. Програмата ПУЛСС (Практически пролог в лекуването на незабавните състояния), която се извършва от Министерството на здравеопазването по европейски план, също е сносно построена за повишение на знанията и уменията при сериозни незабавни положения за всички работещи в незабавната помощ.  
- Какви са правата, отговорностите и отговорностите на един парамедик? Какво написа в длъжностната му характерност?
- Парамедикът не разполага с длъжностна характерност. И това е по този начин, тъй като е обособен в група " Приложни медицински експерти в опазването на здравето ", където съгласно класификатора тези експерти не се употребяват в националната процедура.
Нямаме написани и признати права, отговорности и отговорности. Разполагаме само с Държавни просветителни условия, където е посочено, че парамедикът може да работи независимо или в екип с доктор по обезпечаване на първа помощ и превозване на заболели хора и потърпевши в границите на неговите пълномощия.
Ние от Съюза подготвихме план на длъжностна характерност, съобразена със степените на подготовка и образованието, което се организира сега, която сме дали на ангажираните с тази активност институции. Изразили сме и цялостната си подготвеност да спомагаме с присъединяване на наши специалисти, които да улеснят процесите по разработване на всички текстове съгласно настоящите европейски стандарти и условия за работещите в областта на парамедицината.    
- Дипломите на приключилите у нас парамедици признават ли се в страните от Европейски Съюз и в Съединени американски щати?
- Дипломите добити у нас със съответните хорариуми се признават съвсем в целия свят. Там, където не се признават изцяло се изисква експертите да преминат няколкодневно в допълнение образование завършващо с научен и на практика изпит, най-вече по Pre-hospital trauma life support.
- Какви промени са нужни в законодателството ни, с цел да заемат полагащото им се място и да имат уважението на обществото и на институциите?
- Предложили сме цялостна законодателна рамка, която съгласно нас е належащо да бъде променена и допълнена съгласно условията на длъжността, дейностите, които парамедиците и в този момент реализират и потребностите на незабавната помощ у нас. 
На първо място е належащо да се сътвори Наредба регламентираща професионалните действия, които парамедиците могат да реализират независимо и в екип.> >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР