Интервю на Аида ПаникянД-р Валя Георгиева е завършила Медицинската академия

...
Интервю на Аида ПаникянД-р Валя Георгиева е завършила Медицинската академия
Коментари Харесай

Д-р Валя Георгиева: Новите психоактивни вещества са 930

Интервю на Аида Паникян
Д-р Валя Георгиева е приключила Медицинската академия в София и от дипломирането си работи в региона на психиатрията. Има добита компетентност психиатрия. 
От 1996 до 2004 година работи Националния център по наркомании в София, а от 2005 година до 2018 година практикува в Държавната психиатрична болница за лекуване на наркомании и алкохолизъм в София. От 2018 и сега работи в частния си кабинет.  Сертифицирана е от Калифорнийския университет в Сан Диего, Съединени американски щати, Департамента по психиатрия към Университета на Пиза, Италия, от " Кетеа " -Гърция и Българската асоциация по когнитивно-поведенческа терапия. 
Един от дребното експерти в България в региона на психиатрия на зависимостите. Лекува болести, свързани със зависимостта към психоактивни субстанции и към все по-разрастващите се зависимости към хазарт и лекарства.
 
- Д-р Георгиева, усилват ли се пристрастените към опиати хора и на какво го отдавате?
- Да, за жалост. От последния отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите (EMCDDA) излиза наяве, че се е нараснало разнообразието в предлагането и използването на опиати. Наличността им на пазара остава висока за всички субстанции. Хората, които ги използват са изложени на по-широк набор от психоактивни субстанции с висока непорочност и ефикастност. Освен познатите и най-често използвани опиати, съществува и по този начин наречената група на новите психоактивни субстанции (NPS), които също са с опасности за публичното здраве. За 2022 година новите психоактивни субстанции (NPS) са 930. От тях най-широко е разпространяването и използването на синтетични стимуланти (синтетични катинони), синтетични опиоиди (фентанил и производни), нови артикули на канабис (синтетични канабиноиди, да вземем за пример HHC - хексахидроканабинол и в някои страни от Европейски Съюз се продава като “законна “ опция на канабиса). Също и по-малко известни субстанции като кетамин и диазотен оксид (райски газ).
В последната година все по-често се срещам и работя с юноши сред 13 и 16 година, експериментиращи или оформили към този момент взаимозависимост към тези нови субстанции. На какво го приписвам - на предпочитание за забавление и по- друго забавление, с по- мощни прекарвания и чувство, без да се мисли за следствията. 
- Защо се протяга ръка към опиатите?
- Причините човек да посегне към опиатите са повече от задоволително - любознание, подражателство, опити, привличане на внимание, липса на внимание, неявяване на родители в директен и метафоричен смисъл, болести - психологични и физически и други
- Преди дни бяха арестувани няколко души у нас за разпространяване на фентанил. Новост ли е в " света на дрогата " фентанилът?
- Не, не оригиналност, само че най- евентуално има причина да навлезе и в “света на опиатите “. Фентанилът е синтетичен опиоид и извънредно мощен като деяние. Предназначен е за преодоляване на остра и/или хронична болежка, само че най-много за обезболяване на пациенти в терминалните стадии на туморните болести.
За страдание се употребява и като развлекателен опиат - независимо или в композиция с други опиати (хероин, кокаин и други стимуланти). Трябва да се знае, че той е неведнъж по-силен от морфина и към 50-60 пъти по-силен от хероина. Хората, които използват психоактивни субстанции (наркотици, лекарства) и са решили да опитват с фентанил би трябвало да се съобразят с този факт - мощното деяние на Фентанила.
През последните години този опиоид е едно от най-предписваните медикаменти в Съединени американски щати, както и една от най-честите аргументи за смъртни случаи, в резултат на предозиране с него. В България, мисля, че сътрудниците са доста по-внимателни и внимателни при определяне на подобен вид субстанции.
Няма безвредно равнище на приложимост на опиати. Всяко лекарство, което се употребява постоянно носи прочут риск.
- Какво е въздействието на развлекателен опиат, какъвто е и фентанилът, върху душeвността и физическото здраве на човек?
- Всички субстанции от групата на опиатите и опиоидите, какъвто е и фентанилът,  провокират еуфорично въодушевление, унесеност, аналгезия, подтискане на централната нервна система, сърдечната активност и дишането. Най-бързо настава еуфорията (особено при инжектиране). Започва с прелестно чувство в корема, стопляне на кожата и цялото тяло, което се дължи на освобождение на хистамин. Опиоидите понижават продукцията на хормон в хипоталамуса, който на собствен ред понижава кортозола и това на процедура се показва в общо утешение, разпределяне, противостресово деяние и седация. При систематична приложимост на субстанции от групата на опиатите и опиоидите тези приятни физически чувства и прекарвания, за жалост, водят до тежко хронично  рецидивиращо заболяване, наречено взаимозависимост.
- Всъщност какво е зависимостта?
- Зависимотта е положение, при което човек губи самоконтрола си във връзка с приложимост на субстанции или държание, без да осъзнава по какъв начин това нарушава и утежнява качеството му на живот, както и на околните му.. Тя може да е към опиати, медикаменти, храна,
хазарт, секс, извършване на покупки, интернет и други. Това положение се развива постепенно и минават месеци, години до момента в който самият човек или неговите близки стартират да виждат настъпилите промени и проблеми (във физическо и психическо отношение). И най-важното е да одобряват и схванат, че става въпрос за заболяване, а не за недостатък, каквото е разбирането по нашите географски ширини.
- Какво е лекуването?
- Лечението на зависимостта е комбинирано - психотерапия и медикаментозно. Когато имаме взаимозависимост с физическа неустойчивост, реализира се първо телесната стабилизация благодарение на лекарства и по-късно пациентът се насочва към по дълготрайна лечебна работа - самостоятелна психотерапия, групова психотерапия, лечебни общности, трудова терапия, групи за взаимопомощ (например АА - анонимни алкохолици, АН - анонимни наркомани и др.).
- Колко време продължава такова лекуване?
- Що се отнася до продължителността на лекуването, още веднъж би трябвало да си напомним, че става въпрос за хронично рецидивиращо заболяване. А това значи поддържане, подпомагане, поддръжка, съблюдаване на правила, да не се приема заболяването като недостатък, присъединяване на околните, профилирана помощ. Състояние, за което човек се грижи през целия си живот, както при всички останали хронични болести - диабет, ХОББ и др.>

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР