Интервенцията на Русия в Сирия през 2015 превърна израелския премиер

...
Интервенцията на Русия в Сирия през 2015 превърна израелския премиер
Коментари Харесай

Русия и Израел си стиснаха ръце за Сирия, но предизвикаха много въпроси

Интервенцията на Русия в Сирия през 2015 трансформира израелския министър председател Бенямин Нетаняху в непрекъснат клиент на Кремъл. Без значение, че вниманието на множеството хора е към Световното състезание по футбол, срещите сред водачите на Израел и Русия постоянно се наблюдават с интерес.

Последната аудиенция на Нетаняху - тази седмица, е по-различна поради момента, в който се случи - дни преди срещата на Тръмп и Путин в Хелзинки, където се чака американците да заявят ясно позициите и изискванията си по отношение на съветското наличие в Близкия изток и най-много за помощта, която оказва Москва на сирийския режим, а това мощно интересува Израел.

Застава ли Израел сред Русия и Иран

Какво си приказваха в Москва Путин и Нетаняху?

Тази среща е третата единствено за последните шест месеца, без да включваме многочислените срещи сред израелски и съветски военни. Темата, за която съветският и израелският водачи се събират към този момент няколко пъти, е Сирия и най-много какво ще се прави с иранското наличие по границата на Сирия с Израел. За последните пет години иранците вложиха 16 милиарда $ в Сирия и разположиха няколко десетки хиляди бойци и милиции в помощ на Асад. Тези военни сили, несъмнено, бяха употребявани и за заплашване на Израел, което предизвика неколкократни дипломатически совалки с Москва.

За Израел е немислимо отколешният му зложелател - Техеран, да получи пряк достъп до израелските граници през прилежаща Сирия. Израелският министър председател потърси решение през Владимир Путин, който се явява пряк съдружник на Иран в Сирия, а един вероятен спор сред Израел и Иран би блъснал напъните на руснаците за стабилизиране на сирийския режим.

Ето за какво, с цел да се избегне борба сред израелци и иранци, Израел и Русия подписаха през годините няколко съглашения, в това число за продан на информация сред военновъздушните им сили. Но това наподобява не е задоволително. Тази седмица Нетаняху изиска от Москва сигурни гаранции, че иранците ще се изтеглят от Сирия, а на тяхно място ще бъдат ситуирани смесени руско-сирийски сили.

„ Израел няма проблем с Асад “

По време на конференцията след срещата в Москва, Нетаняху изрично съобщи пред репортерите, че страната му няма проблем с оставането на власт на Асад и че израелските въоръжени сили няма да удрят позиции на сирийската войска, в случай че поетите задължения бъдат нарушени. Под задължения израелският министър председател има поради най-много Асад да се погрижи да не позволява ирански или про-ирански милиции да оперират в Южна Сирия и границата с Израел. Всяко нарушаване ще докара до въздушни удари, както се случи на 8 юли, директно преди срещата с Путин, и на 11 юли, когато бяха изумени сирийски позиции в провинция Кунейтра, поради боен дрон, навлязъл в израелското въздушно пространство.

Ако Израел не има намерение да се занимава с Асад, кои тогава са главните цели на Нетаняху? На първо време отстраняването на заплахата за израелската сигурност. В случая това значи, че Хизбулла и про-иранските милиции, подкрепящи сирийския режим, би трябвало да изоставен Сирия в случай че не изцяло, то да са надалеч от израелската територия.

През последните години Иран ускори очевидно наличието си в Сирия, разполагайки свои ракетни установки и военни елементи в казармите и базите на сирийската войска. По данни на Израел, Хизбулла разполага с над 100 000 ракети, които биха могли да бъдат употребявани против израелската войска. Израел също упорства Асад да продължи да съблюдава съглашението от 1974 година, реализирано след войната сред двете страни, което не разрешава скупчването на военни сили от двете страни на демаркационната линия.

Застава ли Израел сред Русия и Иран

Според поетите в Москва задължения, Русия би трябвало да накара Иран да стои настрани от Южна Сирия. Бенямин Нетаняху е безапелационен, че Москва би трябвало да направи всичко належащо иранците и силите на Хизбулла да се изтеглят от южните региони на Сирия. Ето за какво последните диалози сред Нетаняху и Путин в Москва са по този начин значими. Те могат да доведат до нова динамичност в сирийския спор и преначертаване на зоните на въздействие. Така да вземем за пример, Русия би трябвало да помогне за определяне на буферна зона от 40 км, която ще размени така наречен „ зона за деескалация “ в Южна Сирия, контрактувана със Съединени американски щати и Йордания, само че която по този начин и не влезе в действие.

Споразумението сред Путин и Нетаняху де факто дава зелена светлина на Асад да нападна бунтовниците и да получи контрола върху Южна Сирия, макар че въздушните удари на сирийската войска доведоха до гибелта на стотици цивилни от началото на офанзивата до момента, и прокудиха от домовете им съвсем половин милион души.

Както и преди срещата в Москва, по този начин и в този момент, остава въпросът по какъв начин някой ще накара Иран действително да се изтегли от Сирия. Досегашните дейности на Израел, в това число с въздушни набези върху сирийски бази, не дадоха резултат. В началото на юли съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че като цяло е „ нереалистично “ да се чака, че Техеран ще се изтегли изцяло от Сирия. Това е в цялостен контрастност с предходни изказвания, в това число на Путин. Разнопосочната информация прави израелците несигурни и те към този момент желаят ясни гаранции за сигурността си.

В Сирия Израел и Иран ускоряват сенчестата война между тях

Анализатори се питат дали Путин счита, че е задоволително единствено да се разграничи от иранските сили или пък би трябвало изцяло да се съобрази с изискванията на Израел? Тази тематика повдига десетки въпроси, чиито отговори можем да научим освен в околните седмици, само че и години.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР