Интервалното (или периодично) гладуване е хранителна програма, същината на която

...
Интервалното (или периодично) гладуване е хранителна програма, същината на която
Коментари Харесай

Интервално гладуване – що е то?

Интервалното (или периодично) недояждане е хранителна стратегия, същината на която е редуването на апетит и хранене. Много наблюдения демонстрират, че периодическото възпиране от храна оказва помощ както да се управлява тежестта, по този начин и да се предотвратяват или облекчават избрани болести.

По принцип същността на всички диети се свежда до надзор какво ядем – до момента в който акцентът при интервалното недояждане е по кое време ядем. Практикуващият такова от време на време недояждане употребява храна в даден интервал от време и се въздържа от нея в някакъв период.

Гладувайки няколко часа на ден или няколко пъти в седмицата, като се задоволявате единствено със закуска, вие без особени старания можете да изгорите непотребни мазнини.

Съществуват разнообразни типове интервално недояждане, но всички се основават на едно нещо – точното делене на интервалите за хранене и недояждане и тяхното периодично повтаряне. Има доста режими на от време на време недояждане. Избира се подобаващ по отношение на самостоятелния метод на живот, режима на спане и откритите хранителни привички.

Същността на такова недояждане е, че след няколко часа апетит организмът губи цялата си захар и се включа горенето на мазнини. Този развой се дефинира като " метаболитно превключване ". Такова недояждане внезапно контрастира с нормалните хранителни привички на средностатистическия актуален човек, който употребява съвсем непрекъснато. Той се храни компактно три пъти дневно, също и с междинни закуски - по този начин просто няма време да изгори изядените калории. Те освен не горят, само че и се наслагват като мазнини. Разтягайки интервалите сред храненията, ние даваме на организма време да гори калории.

Апатията пристигна, тлъстините останаха. Сериозни аргументи да кажете НЕ на интервалното недояждане

Преди да започнете интервално недояждане, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО би трябвало да се посъветвате с доктор. Може да продължите единствено, в случай че той утвърди желанието ви!

Трябва да изберете интервал от време в денонощието, в който можете да ядете, с обща дълготрайност от 6 до 8 часа. Редуването 8/16 е много известно: за едно денонощие да се яде в границите на осем часа и възпиране от храна в останалото време. Този модел е задоволително елементарен за привикване в дълготраен проект.

Друг вид е гладуването, като се редуват 2/5 дни – 2 пъти седмично се храните един път на ден - заран, а в останалите пет дни както нормално. В „ гладните “ дни закуската би трябвало да е изобилна, 500-600 калории.

По-дългите интервали без храна, като 24-часово, 36-часово, 48-часово и 72-часово недояждане, не са подобаващи за всички и даже може да бъдат рискови. Съществува огромен риск организмът да изпадне в положение на стрес от неналичието на храна и да стартира да натрупа мазнини за „ запас “ и бъдеща приложимост.

Според проучванията, са нужни най-малко две седмици организмът да свикне с новия метод на хранене. В този период е напълно естествено да чувствате освен лек апетит, само че и леко неспокойствие.

Какво можете да ядете по време на интервално недояждане?
Ползите от постите и гладуването
По време на Великденските пости единственото, което може да се случи, е човек да спре да приема медикаментите си. Това сподели диетологът д-...
Прочети повече
В часовете без храна е добре да се пие повече вода, също питиета с нулеви калории - примерно, кафе и зелен чай. Когато ядете, не трябва да омитате небрежно сандвичи, сладко и пържено. Насочете се към здравословни и питателни храни, богати на растителни белтъчини (най-много са в бобовите растения), комплицирани въглехидрати (овесени ядки, ориз, бобови култури, пълнозърнести храни) и здравословни мазнини (тлъсти морски риби), като не забравяте плодовете и зеленчуците.

Интервалното недояждане освен изгаря мазнините, само че също по този начин въздейства на тялото и мозъка и предотвратява редица болести от рода на диабет, сърдечна непълнота, невро-вегетативни болести, свързани с възрастта, възпалителни процеси в червата и избрани типове онкология. 

Ако младежи гладуват 16 часа, губят мазнини - като в същото време резервират мускулна маса.

Периодичното недояждане при животните пречи на развиването на затлъстяване, а хората с наднормени килограми несъмнено губят тегло.

Интервалното недояждане е неразрешено за:
Как да се отървете от глада без храна
Може да има доста аргументи да се чувствате гладни. Например, човек мечтае да бъде слаб и се лимитира в храненето. Или сега той ня...
Прочети повече
- младежи и деца под 18 години;

- бременни дами и кърмачки;

- диабетици;

- хора с нарушавания в храносмилателната система.

За други периодическото недояждане е възожно да се трансформира с изключение на в потребен табиет, само че и в част от нов, здравословен метод на живот.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР