Интерпол и Европол са разкрили хиляди тонове негодни храни, огромни

...
Интерпол и Европол са разкрили хиляди тонове негодни храни, огромни
Коментари Харесай

България се появи с тонове негодно сирене в акция на Интерпол

Интерпол и Европол са разкрили хиляди тонове негодни храни, големи количества имитации на медицински произведения, контрабанден алкохол и др. Има над 400 задържани, а 19 мрежи на проведената престъпност са разрушени, сочат разпространени през днешния ден данни от огромна взаимна интервенция на двете интернационалните полицейски служби, извършена от декември 2019-а до юни 2020 г.  Те са работили в 77 страни, измежду които и България. Една от задачите на акцията е била да ревизира има ли взрив на закононарушенията в бизнеса с храни и дезинфектанти в месеците на пандемията от ковид.

 

Резултатите, оповестени на уеб страницата на Интерпол, сочат, че са конфискувани над 12 000 тона артикули на стойност 40 милиона $. Общо 407 души, замесени в контрабанда на храни, продажба и депозиране на негодни артикули и произвеждане на ментета, са били задържани. Сред иззетите артикули са инфектирани с бактерии млечни артикули, месо от незаконни кланици, животни, фалшиикати на лекарства. 

В България в границите на интернационалната интервенция е бил оголен незаконен склад, в който е било намерено сирене, инфектирано с бактерии Ешерихия коли (E.coli).  Последвало е заличаване на 3.6 тона млечни артикули, предопределени за произвеждане на сирене, регистрира Интерпол.

При операция в Йордания са конфискувани към 2000 литра енергийни питиета с изминал период на валидност, още  4500 литра газирани питиета, също с изминал период на валидност, както и над 7 тона негодни мляко и сирене.

В разгара на епидемията от Ковид-19 Интерпол е координирала и конфискуването на подправени медицински артикули, измежду които дезинфектиращ гел и 17 000 подправени теста за ковид.

В Република Южна Африка  пратка със защитни медицински произведения, идваща от Азия, се оказала " укритие " за морски артикули. 

Както и при предходни сходни взаимни интервенции, контрабандният алкохол е бил по-голямата част от иззетите артикули, на стойност над 20 милиона $, в това число 5000 литра водка, открити в каравана в Норвегия.

Благодарение на интервенцията не са съумели да се доберат до пазара големи товари с имитации на маркови артикули - козметика, облекло, обувки, цигари и тютюневи произведения и електроника на обща стойност 3,1 милиона $.

 

НАСТЪПЛЕНИЕ

" Във времена на рецесия нарушителите постоянно търсят нови способи да злоупотребяват с потребителите и да усилват противозаконната си облага в ущърб на публичната сигурност. Предлагането на подправени храни и храни отвън стандартите е освен машинация за потребителите, само че и може да съставлява забележителна опасност за тяхното здраве. Нашата интервенция демонстрира, че сътрудничеството сред органите на реда, регулаторните органи и частния бранш е от решаващо значение за отбрана на потребителите и бизнеса от вредите, които нарушителите се пробват да сложат в нашите чинии ", сподели изпълнителният шеф на Европол Катрин де Бол.

" В миг, когато в целия свят се поставят старания за попречване разпространяването на Ковид-19, незаконни мрежи популяризират такива евентуално рискови артикули, което демонстрира твърдото им желание да натрупат облаги ", коментира генералният секретар на организацията Юрген Щок. 

" Мащабът и разнообразието от храни и питиета, конфискувани по време на тази интервенция, служат като увещание на жителите да бъдат бдителни за това, което купуват, и нуждата от продължителна зоркост и дейности от страна на органите на реда ", добави Щок.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР