Интернет търсачките ще трябва да плащат на медиите, за да

...
Интернет търсачките ще трябва да плащат на медиите, за да
Коментари Харесай

Европейските държави одобриха реформата на авторското право

Интернет търсачките ще би трябвало да заплащат на медиите, с цел да демонстрират дълги фрагменти от техни публикации, а всички платформи ще би трябвало да предотвратяват качването на предпазено с авторско право наличие.

Тази версия на директивата за авторското право бе утвърдена от Съвета на Европейски Съюз през днешния ден, откакто получи поддръжката и на европарламента предишния месец. (Как гласоподаваха българските евродепутатите, четете тук.)

" Реформата на авторското право бе изчезналото парче от пъзела в завършването на единния дигитален пазар ", разяснява ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, представен от организация " Ройтерс ".

Според новите правила онлайн платформите ще би трябвало да получат лиценз от музиканти, реализатори, създатели, медии и публицисти да употребяват творчеството им. Промените, които би трябвало да са в полза на изобретателната промишленост, възмутиха бранители на свободния интернет, измежду които " Уикипедия ". Срещу тях се оповестиха още Финландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша и Швеция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР