Интернет приложение, с чиято помощ болните, засегнати от напреднал стадий

...
Интернет приложение, с чиято помощ болните, засегнати от напреднал стадий
Коментари Харесай

Разработиха онлайн приложение в помощ на раково болни

Интернет приложение, с чиято помощ болните, наранени от напреднал етап на рак, могат в действително време да оповестяват признаците си, провокира обилни позитивни резултати, измежду които вяра за удължение на живота.Това разкрива клинично изследване, показано в неделя. В проучването са взели участие 766 пациенти на междинна възраст 61 години, всички с разнообразни типове рак с метастази – на белите дробове, на гърдата и на простатата. То демонстрира, че потребителите на приложението, което може да се качи на таблет или на смарт телефон, с цел да оповестява на лекаря за вторичните резултати от химиотерапията, са добавили приблизително по пет месеца повече към живота си, в сравнение с тези в контролната група.

Участниците в контролната група са очаквали ежемесечната си аудиенция при онколога, с цел да открият проблемите. Средната дълготрайност на добавените месеци живот се е нараснала с 20% (31 месеца, по отношение на 26 месеца) и то с по-добро качество на живота, прецизира доктор Етан Баш (Ethan Basch), професор по медицински науки в Университета на Северна Каролина в Чапъл хил, който е главен създател на проучването. Резултатите бяха показани на конференция на Американската асоциация по клинична онкология (American Society of Clinical Oncology -ASCO) – най-големия колоквиум за рака с повече от 30 хиляди участници, събрани през уикенда в Чикаго. Изследването, извършено от септември 2007 до януари 2011 година с присъединяване на 58% дами, е оповестено онлайн в Journal of the American Medical Association (JAMA). Финалните калкулации са осъществени през юни 2016 година.

По това време 67% от участвалите в проучването към този момент са умряли. „ Болните, които минават курс на химиотерапия, постоянно имат тежки признаци – унесеност, болки, отмалялост, дихателни усложнения – и лекарите и медицинските сестри са осведомени за тях единствено през половината от времето”, изяснява откривателят. " Констатирахме, че приложението за предаване на тези данни в действително време на лекуващия екип, който може да реогира без да чака за облекчение на болните”, продължава той. Честотата на паники е била приблизително по-малко от веднъж седмично. В случай на утежняване, те са си общували с медицинските сестри благодарение на електронната поща, до момента в който тези от контролната група са се обаждали по телефона. Системата за обявяване е наречена Symptom Tracking and Reporting и тя е разрешила да се понижат незабавните визити за тези пациенти.

Те също са понасяли по-добре химиотерапията и в това време са посочили и по-добра интензивност. Всички тези фактори са се отразили позитивно върху продължителността на живота им. Сред компликациите, които стоят пред това приложение, което към момента не се предлага на пазара, откривателите цитират проектирането на електронни медицински досиета и обстоятелството, че лекарите няма да получават заплащане за работата си по сегашната здравно-осигурителна система (в Съединени американски щати, бел.ред.).

Но, споделя проф Баш, тази система е " обещаваща ", защото с изключение на облекчение на страданието на пациентите и подобряването на качеството им на живот през последните му месеци, ще спести и милиони долари. " Мисля, че скоро ще виждаме от ден на ден онкологични центрове и кабинети, които ще възприемат този модел, планува доктор Харолд Бърнстейн, онколог от института Дана-Фарбър (Dana-Farber Cancer Institute) в Ню Йорк. „ Впечатляващо е, че нещо толкоз просто може освен да усъвършенства качеството на живота на болните, само че и в някои случаи да им помогне да живеят по-дълго”, сподели той в неделя по време на конференция. " Сега би трябвало да се откри метод да се направи това по-достъпни и мобилна система за пациентите... и да забележим по какъв начин да го интегрираме в нашата здравна процедура ", сподели доктор Бърстейн.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР