Интернет потребителите трябва да поискат разрешение от фотографите, преди да

...
Интернет потребителите трябва да поискат разрешение от фотографите, преди да
Коментари Харесай

Ползваш снимка от сайт, където е позволено тегленето - трябва да питаш автора, ако не е на сайта

Интернет потребителите би трябвало да изискат позволение от фотографите, преди да разгласяват техните изображения, даже в случай че фотосите към този момент са свободно налични онлайн другаде, това постанови Европейският съд.
" Публикуването в уеб страница на снимка, която е свободно налична в различен уеб страница след получено единодушие от създателя, изисква ново позволение от този създател ", гласи решението на Европейския съд.
Съдът е бил помолен да вземе решение по дело в Германия, в което възпитаник от приблизително учебно заведение е изтеглил и употребявал фотография, която е била свободно налична в уеб страница за пътешестване по отношение на учебен план. Снимката е оповестена по-късно в уеб страницата на учебното заведение.
Фотографът, който е направил фотографията, твърди, че потреблението на фотографията му от учебното заведение е нарушаване на авторските права, тъй като той е дал позволение за потреблението ѝ единствено на уеб страницата за пътешестване и претендира за обезщетение в размер на 400 евро.
Европейският съд се произнесе в интерес на фотографа, като съобщи, че според директивата на Европейски Съюз за авторското право учебното заведение би трябвало да получи утвърждението му, преди да препубликува фотографията. Съдът постанови, че съгласно тази инструкция всяко прилагане на произведение от трета страна без авансово единодушие за съответното би трябвало да се смята за нарушаване на авторските права върху тази творба.
Съдът също по този начин съобщи, че " не е от такава значимост " дали притежателят на авторските права е лимитирал " методите, по които фотографията може да бъде употребена от интернет потребителите ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР