Интернет-порталът mnenia.zahav.ru публикува интересната и обстойна аналитична статия на Давид

...
Интернет-порталът mnenia.zahav.ru публикува интересната и обстойна аналитична статия на Давид
Коментари Харесай

Израелски експерт с потресаваща прогноза: До две поколения човечеството ще се раздели на два „биологични вида”

Интернет-порталът mnenia.zahav.ru разгласява забавната и обстойна аналитична публикация на Давид Ейделман – израелски специалист по въпросите на политическите технологии, обществената логика на психиката и взаимоотношението на страната с гражданското общество – под заглавие „ Елитите и ненужните хора ”. Националните елити стават все по-космополитни и световни, а масите затънаха в шовинизъм и културно чудачество. Безусловно националната стопанска система играе роля в тези процеси, само че обстановката тук е комплицирана и объркана. В същото време, до момента в който елитът вкусва прелестите на световния мир, нищите се оказват не неповторими и самобитни. Те са просто непознати на този празник на живота.

Те, несъмнено, могат да намерят душевно успокоение в националната горделивост и религиозното мракобесие, само че това не ги прави пазители на националната просвета, обичаи, нематериалност...

Глобализацията въздейства на неравенството на приходите – тя го задълбочава. Богатите страни стават още по-богати, като търговията, задграничните вложения и другите съставни елементи на глобализацията са принадлежности, с които развитите страни укрепват своята икономическа надмощие.

Звучи ненадейно, само че основни жертви на глобализацията стават бедните хора в богатите страни. Те губят повече от всички. Те губят от изнасяне на производствата в страни с по-евтина работна мощ. Те губят от това, че по-евтина работна мощ нахлува в техните страни като мигранти, лишава им работните места, с конкуренцията си способства техните приходи да не порастват. Те губят от това, че приходите от капитал в течение на последните няколко десетилетия растяха по-бързо от продуктивността на труда.

Мрачна прогноза за бъдещите генерации разгласил в The Guardian ивестният израелски мъдрец Ювал Ной Харари – създател на интелектуалния бестселър „ Sapiens: Краткая история человечества”. Според Харари, до 2010 година човечеството ще се раздели на прослойка на свръхчовеци и безполезни, които ще останат зад борда.

Индустриалните стопански системи разчитали на маса елементарни служащи, както армията разчитала на масата елементарни бойци. Правителствата, както при демокрацията, по този начин и при тирания, вложили в опазването на здравето, образованието и благосъстоянието на масите, тъй като им били нужни милиони здрави служащи за работа във фабриките и милиони правилни бойци за работа в армията.

Сега обаче навлизаме в постиндустриалния свят, в който масите останали без работа. Без тях може да мине. Отхвърлените от актуалната стопанска система жители са наречени световна безполезна класа.

Роботизацията на стопанската система не е нещо единствено механически прелестно и научно прогресивно, само че и обществено ужасно. Ще е нужен доста по-малко труд на конвейера. Работите, които машините няма да ги могат по-добре от индивида, ще бъдат много-много малко. Ще изчезнат доста милиони работни места и даже голям брой остарели положителни специалности.

Този технологически развой заплашва освен служащите, само че и инженерите. Изкуственият разсъдък навлиза в свят, където работят 70 милиона инженери, огромната част от които се занимава с търсене в интернет на аналози, доработки и привързване към местността на към този момент съществуващи решения. Защо са му толкоз?

В изискванията на бърз напредък в региона на биотехнологиите и биоинженерството можем за първи път в историята да дойдем до опцията да превърнем икономическото неравноправие в биологично.

Прогнозата е, че човечеството след две генерации (а може и по-рано) ще се раздели на два биологични типа. Едните ще наподобяват като полукиборги, които ще могат да живеят доста по-продължително, качествено по-добри, не нуждаещи се от здрава даже в качеството на примати на конвейера, от превити гърбове на плантациите или пушено месо на война. Ако масите изгубят своята значителност за стопанската система, отбранителната дарба, страната, то ще изчезне най-малко част от тласъците да се влага в тяхното здраве, обучение и богатство.

И не може да се каже, че масите това не го усещат, даже и да не се ориентират в новите трендове.

Превод със обилни съкращения: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР